Istopila se podrška Evropi

V. M.

28. 05. 2015. u 20:14

Novo istraživanje pokazuje da građani imaju sve manje strpljenja za evrointegracije. Naprednjaci i dalje iznad 50 odsto podrške. Radikali dostigli 6,1 procenat

Истопила се подршка Европи

GRAĐANI Srbije sve manje podržavaju evropske integracije, a evroskepticizam je u porastu, pokazalo je istraživanje agencije "Faktor plus".

Čak 44 odsto ispitanika odgovorilo je da više nema strpljenja za proces pristupanja Evropskoj uniji, dok je potvrdno na to pitanje odgovorilo svega 36 procenata.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da istraživanje pokazuje da "Srbija nije više zemlja evropske euforije i entuzijazma, već evrorealizma":

- To je dokaz koliko je rizično voditi evropsku politiku u Srbiji. Dosledna evropska politika nije nešto što u Srbiji danas ima visok stepen podrške i to je test i za aktuelnu vlast koja je otvoreno proevropski orijentisana.

"Skeniranje" javnog mnjenja pokazalo je i da SNS i dalje ima stabilnu podršku 50,6 odsto građana što, prema Stankovićevim rečima, pokazuje visok stepen poverenja u vlast i krizu opozicije. Iza njih je SPS sa 9,5 procenata, DS ima sedam, a radikali 6,1 odsto.

Ispod cenzusa su Dveri sa tri i DSS sa dva odsto, ali bi u koaliciji ove dve partije ušle u parlament.

Na pitanje da li odobravate ono što rade političari, najviše pozitivnih odgovora dobio je Aleksandar Vučić - 56 odsto. Iza njega su Tomislav Nikolić, Ivica Dačić i Zorana Mihajlović. Lider DS Bojan Pajtić je na sedmom mestu, a Vojislav Šešelj na devetom.

Kada bi izbori bili održani u nedelju odziv bi bio oko 47 odsto. Sigurno ne bi izašlo 25 procenata građana, a ostali nisu sigurni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

Po'cetnik

28.05.2015. 20:48

Пошто сте ви провладина агенција није ни изблиза веровати у ти 50,06 подршке бирача.Надам се да ћете ово објавити пошто задње коментаре нисте објавили и,иако по мени нису били вређајућег садржаја!!!

Posmatrač sa strane

28.05.2015. 22:08

Sve je ovo pričam ti priču. Treba što pre provesti referendung kako bi se narod, ali na razumljiva i korektno postavljena pitanja, izjasnio za ili protiv pristupa EU. Nije u redu da samo političari odlučuju o sudbini Srbije pristupom EU što gotovo automatski povlači i pristup NATO paktu. Referendum odmah, kako se političari ne bi dodatno upustili u avanture raznoraznih uglavnom tajnih "priznavanja obaveza" (Kosovo, dodatne privatizacije itd.) i tako sprečilo uništenje države i suvereniteta.

Garib

28.05.2015. 22:18

Hahahaha!!! Kako je krenulo, Srbija ce vise imati stranki nego stanovnika. Svi bi da se bave politikom, a Niko da radi. I ako vec mora da se radi, onda malo, ali za puno para...Najgore sto moze da se desi Evropskoj Uniji je da udje ova drzava u nju. Posle joj preostaje samo hemoterapija...

Praktikant

28.05.2015. 22:35

Kod mene se istopila još 2008. godine zbog Kosova. Prvo sam bio politički evroskeptik. Potom ekonomski. Danas sam u čistom plusu, jer sam shvatio kako treba sa EU. Pare ne dam, a uzimam kamate od štednje.

Dr. za rock and roll

29.05.2015. 08:52

Ljudi videste li vest juce da poslabika u skupstini rucak kosta 97 dinara. U to ulazi i kuvarova plata i namirnice salate ulje hleb pa cistaci pa masaine za pranje pa struja pa voda pa kafa i sve to 97 dinara. Pa ko je ovde lud. Radimo za 300 uera ostalih nasih 700 placamo politicare jos bi takvom politikom u eu koja nas myze za sve i pravi kineskom radnom snagom. E pa necete. Sto dalje od te zle eu izmuze nas skroz pobizava preti i srami.--- NE EU NE HVALA

Којекуде

29.05.2015. 08:58

Хахаха, а ово као питали случајне пролазнике :D

Kokan

29.05.2015. 09:43

Naravno da gubimo strpljenje i podrsku.. Ne samo zato sto nas ta EU vec dugo vremena iscrpljuje, vec i zato sto tek sada shvatamo da cemo ulaskom u EU morati i mi sami, pojedinacno, da ispunimo mnostvo uslova. A to je da cemo morati da radimo, da stvarno zavrsavamo skole a ne da kupujemo diplome, da se zaposljavamo prema strucnosti a ne prema rodjackoj liniji, da postujemo zakone i propise,da se ponasamo evropski umesto balkanski,nema mita i prevara i jos masu toga sto ne prija nasim navikama.

Istina, car je go.........

29.05.2015. 10:31

Kada bi gradani, ne racunajuci kliku i pametnjakovice, znali punu istinu o EU bezali bi ko davo od krsta a tek ko s njima vlada i kako ??? Cujete li samo ove zadnje izjave klike i razumete li ih ???

Hasan seckati

29.05.2015. 13:31

Jos jedna u nizu laznih anketa koja treba da Srbima zamaze oci po pitanju podrske EU. Vec najmanje 10 godina govorim da su ti rezultati lazni i nerealni i sa ove distance vidim da sam i tada bio u pravu. U Srbiji je za EU oko 20% gradjana, ne vise. U podrsci prednjace nacionalne manjine, dok ostatak cine naivnjaci i politikanti iz srpskih redova.

Какав је ово наслов?

30.05.2015. 16:11

Зар је уопште и постојала? И откуд вам овај дуплирани разултат од 36%?