Četvrtak, 28.05.2015.

17:44

BiH: Bez glasanja za Rezoluciju o Srebrenici

Poslanici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH danas neće glasati o Rezoluciji o Srebrenici, pošto su tu tačku predlagači povukli s dnevnog reda.

Izvor: Beta

Default images

Zastupnici Denis Bećirović i Mirsad Mesić iz Socijaldemokratske partije (SDP), Zaim Backović iz Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) i Mirsad Mesić (SDP), podneli su Predlog rezolucije o Srebrenici, da bi se odala počast žrtvama genocida.

Danas je najavljeno da bi Skupština trebalo da Rezoluciju o Srebrenici razmotri na narednoj sednici, 10. juna.

Rezoluciju o tome je 2009. godine doneo Evropski parlament i tada je 11. jul proglašen Evropskim danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Predsedavajući predsedništva BiH, Mladen Ivanić izjavio je danas da Srebrenicu treba odvojiti od politizacije i pokazati poštovanje prema žrtvama iz 1995. godine.

Posle razgovora s predsednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom, Ivanić je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da zna neke političare koji se Srebrenice sete samo jednom godišnje i kojima žrtve Srebrenice služe samo za politizaciju.

I predsednik Dodik je kazao da se svi zvaničnici u RS ne slažu s najavom donošenja rezolucije u parlamentu BiH o osudi genocida u Srebrenici.

"To nije prvi put da se ona predlaže", rekao je Dodik ,navodeći da se tim dokumentom želi da se politizuje situacija i iskomplikuju odnosi u BiH uoči 11. jula.

Članice udruženja žrtava rata smatraju da bi bilo važno da rezolucija bude izglasana pre 11. jula, kada se obeležava 20. godišnjica genocida u Srebrenici, i da bi usvajanje tog dokumenta značilo prestanak negiranja genocida u BiH.

Zločin u Srebrenici izvršila je Vojska Republike Srpske kojom je komandovao Ratko Mladić, između 13. i 19. jula 1995. godine, kada je ubijeno preko 8.000 Bošnjaka svih uzrasta. U zločinu su učestvovale i paravojne formacije "Škorpioni".

Haški sud doneo je 2007. godine presudu prema kojoj se masovni zločin u Srebrenici kvalifikuje kao čin genocida.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: