Utorak, 26.05.2015.

23:42

"Čvrsto liderstvo BG i PR donosi rezultat"

Šef UNMIK-a Farid Zarif izrazio je žaljenje što još nema rezultata kad je reč o uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Izvor: Tanjug

Default images

On je ukazao da je potrebno čvrsto liderstvo i Beograda i Priština kako bi se postigli pomaci u tehničkom dijalogu i došlo do konkretnih rezultata.

Kada je reč o osnivanju specijalnog suda za zločine OVK, Zarif je naglasio da je na sastancima sa kosovskim političkim rukovodstvom izneo jasno očekivanje međunarodne zajednice i rođaka žrtava zločina da neće doći do odgađanja u koracima prištinskih vlasti u cilju formiranja ovog suda.

On je, takođe, ukazao da je potreban brz napredak u rasvetaljvanju sudbine nestalih lica radi daljeg pomirenja.

Incidenti usmereni protiv povratnika su posebno uznemirujući , rekao je Zarif, dodajući da je sa kosovskom vladom dogovoreno raspoređivanje dodatnih policijskih jedinica snaga u KLini, gd eje registrovan veći broj napda na povratnike.

Zarif je naveo da su regionalni lideri uključujući kosovske zvaničnike osudili pogubni oružani napad izveden u Kumanovu ranije ovog meseca.

Takođe, dodao je da su UN zatražile sveobuhvatnu i nezavisnu istragu o tim događajima.

Šef UNMIK-a je ocenio da je ohrabrujući znak to što su između Beograda i Prištine u proteklim mesecima uspostavljeni kontakti na lokalnom nivou, kao i u evropskim institucijama na najvišem političkom nivou, i u tom kontekstu pozdravio dva sastanka premijera Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Ise Mustafe u februaru i aprilu u Briselu.

"Nadam se da će budući sastanci dovesti do konkretnih dostignuća i preduzimanja daljih koraka u cilju punog sprovođenja Briselskog sporazuma postignutog u aprilu 2013. godine", rekao je Zarif.

On je, u ime UNMIK-a, ohrabrio političke lidere u Beogradu i Prištini da pokažu kreativnost u identifikovanju oblasti od zajedničkog interesa.

Zarif je ocenio kao ohrabrujuće i prijavljivanje kandidata za sudije i tužioce na Kosovu i izrazio nadu da će se taj proces uspešno odviti, naročito kad je reč o utvrđivanju kompetentnosti kandidata.

Takođe je pozdravio razvoj praktične saradnje između gradonačelnika severne i južne Mitrovice.

Zarif je kao jedan od glavnih izazova sa kojima se suočava ceo region, pa i Kosovo, naveo borbu protiv radikalizacije i ekstremizma, primetivši da kosovske vlasti ulažu napore u tom smislu i pokazuju spremnost za regionalnu saradnju.

"Očekujem nastavak regionalne saradnje u tom cilju uz učešće kosovskih vlasti", rekao je Zarif.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

12 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

17 h

Podeli: