Bramerc se sastao sa tužiocem za ratne zločine

Tanjug

25. 05. 2015. u 10:31

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc doputovao je u dvodnevnu posetu Srbiji u okviru priprema za izveštaj koji će podneti Savetu bezbednosti UN početkom juna

Брамерц се састао са тужиоцем за ратне злочине

Foto Tanjug

BEOGRAD - Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc sastao se danas u Beogradu sa tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.

Sastanak je održan u sedištu tužilaštva u Ustaničkoj ulici.

Bramerc je jutrošnjim sastankom sa premijerom Alekasandrom Vučićem započeo dvodnevnu Beogradu pred šestomesečni izveštaj koji podnosi Savetu Bezbenosti UN početkom juna o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom.

Do Bramercove posete dolazi u trenutku kada Žalbeno veće Tribunala očekuje da lider SRS Vojislav Šešelj 26. maja bude vraćen u Haški sud.

Bramerc je insistirao da Žalbeno veće tribunala donese odluku o hitnom povratku Šešelja u Hag, a odluka je, prema rečima Predsednika Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasima Ljajića doneta u petak i prosleđena je redovnim putem.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je još nije dobila zvaničan zahtev Žalbenog veća Haškog tribunala za povratak Vojislava Šešelja u pritvorsku jedinicu.

"Po dobijanju zahteva, Vlada Srbije postupiće po zakonu Srbije i u skladu sa međunarodnim javnim pravom", rekao je premijer Srbije.

Kako je najavljeno iz Haškog tribunala, tužilac će tokom posete razgovarati i sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, ministrom pravde Nikolom Selakovićem, kao i predstavnicima međunarodne zajednice.


Bramercova poseta pada u trenutku kada Žalbeno veće Tribunala očekuje da lider SRS Vojislav Šešelj 26. maja bude vraćen u Haški sud.

S tim u vezi, premijer Srbije je juče rekao da Srbija ne moze lidera radikala Vojislava Šešelja da vrati u Haški tribunal, a da se prethodno ne ispoštuju sve procedure.

On je rekao da Srbija još nije dobila zvaničan zahtev Haškog tribunala o vraćanju Šešelja u Hag i da će na taj zahtev odgovoriti čim on bude dostavljen.

Premijer je naglasio da Srbija neće ugroziti svoju evropsku budućnost, da će nastaviti saradnju s Hagom, ali je istakao da će nastaviti da štiti interese naših građana.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom Rasim Ljajić izjavio je danas da je cilj da se iz situacije oko povratka lidera SRS Vojislava Šešelja u Hag izađe sa što manje štete, odnosno da se štite prava onih koji su optuženi, a da se, sa druge strane, ne ugroze evropske integracije zemlje.

Ljajić je rekao da se od Žalbenog veća Tribunala traže informacije koje su bitne za ceo ovaj slučaj.

"Kako to da jedno veće odlučuje o tome da Šešelja vrati, a da Srbiju uopšte i ne pita o tome", upitao je Ljajić, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink.

Ljajić je rekao da se "nikakav rasplet situacije neće dogoditi ni danas, ni sutra, ni ove nedelje" i da se Šešelj neće naći sutra u Hagu, sem ukoliko on to dobrovoljno ne uradi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Srbija je uvek imala svog gospodara

25.05.2015. 11:00

Treba proveriti da li je moguce ili da li postoji mogucnost da naprave razliku izmedju protektorata i suverene drzave, i razliku u nekoliko pravila o pitanju postupka u skladu sa poveljom UN. I da li podudara osnovu zasto rusili su Jugoslaviju.

Деки

25.05.2015. 13:23

Овај плаћеник је дошао по Шешеља. Ако је при ставу, да се не враћа без њега, онда бих му испунио ту жељу, јер Шешељ остаје овде.

Kum I senator

25.05.2015. 13:38

Kum ni ovaj senator Vucic sad moraju da nadju nacin kako da objasne narodu da mu je u njegovom interesu da izruci Sheshelja, i ko sto Sheshelj rece prolice neku suzu pred kamerama, ali sta ces jos jednog u hag.Od kad smo izgubili rat 2001, svaka vlast kao braca blizanci predaju sve heroje i generale Srbije Hagu. I samo kukolj ostade, moderna Seca Knezova.A mi ko ovce, bravo Vucicu! Bravo Djindjicu!, bravo Tadicu!I posle se cudimo gde nam je vuna na kozi! Cast nismo ni imali otisla u Hag

Vukcevicev......

25.05.2015. 13:46

.......najbolji - "prijatelj"! Na Brionima su bili zajedno, kada je uhapsen Ratko Mladic! Sada je dosao kada treba da izruce Seselja!? Hoce li Vukcevic opet ispod stola "uhvatiti" Bramerca!? Ponizenjima nikada nema - kraja!

sreto

25.05.2015. 13:50

Uskoro ostaje bez posla, ponestaje mu Srpskog "roblja" pa ajde malo da skokne do Beograda, da proveri kako je Dr Seselj, i dal'ce se uskoro vratit u "kazamat" koji je osnovan za Srbe !!!