Vučić: Vanredni izbori nisu realni, rekonstrukcija Vlade kada bude dobar trenutak

Agencije

24. 05. 2015. u 21:40

Dramatičan je pad uticaja i ugleda EU u Srbiji, ali mislim da je evropski put dobar za Srbiju i verujem da to isto misli i predsednik Tomislav Nikolić, izjavio je večeras premijer Aleksandar Vučić. Stanje u pravosuđu loše

Вучић: Ванредни избори нису реални, реконструкција Владе када буде добар тренутак

Aleksandar Vučić

BEOGRAD - Stanje u srpskom pravosuđu je loše, za to nemamo rešenje i zato nam je potrebna pomoć Evropske unije i onih koji o tome više znaju, izjavio je večeras premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, gostujući na televiziji B92, rekao da ne misli da su sudije u Srbiji loše, da ima onih koji pošteno rade svoj posao, ali da smatra da je stanje u pravosuđu u celini loše.

"Ali, nisam u stanju da kažem šta tu da se radi. I čekam da se što pre otvore poglavlja 23 i 24, kako bismo u skladu sa evropskim standardima to popravili. Jasno mi je zašto su ljudi nezadovoljni, ali nemam odgovor na to pitanje", rekao je Vučić.

Na konstataciju urednika dnevnog lista Blic da je ministar pravde Nikola Selaković nesposoban, jer je dozvolio da pravosuđe bude blokirano pet meseci štrajkom advokata, Vučić je naglasio da s takvim mišljenjem nije saglasan.

"Selaković je sve, samo ne nesposoban ministar. On je tokom štrajka advokata bio u veoma teškoj situaciji. Advokati su za neke stvari bili u pravu, ali za dobar deo stvari ne. Tačno je da je ranije trebalo da razgovaraju i da prestanu s političkim izjavama, ali ne mislim da je to primarna i samo njegova odgovornost. I to sam mu rekao", podvukao je Vučić, dodavši da je reč o dobrom i savesnom ministru.

Premijer je poručio i da ne štiti nikoga, već da je oštar i težak, ukazavši na činjenicu da je svih 130 sednica vlade održano uživo, a ne telefonom, da nijedna ne kasni i da postoji disciplina.

Na komentar novinara da je uticao na pravosuđe "kada je abolirao (ministra odbrane Bratislava) Gašića" za pad vojnog helikoptera, Vučić je odgovorio da nije nikoga abolirao i da i dalje vidi njegovu moralnu i političku odgovornost.

"I dalje ne razumem šta je neko tim hteo da kaže. Ne razumem da je (kancelarka Nemačke Angela) Merkel kriva za mritvih 56 Nemaca u Džerman vingsu", rekao je Vučić.

Na pitanje da li će podržati osnivanje anketnog odbora koji bi trebalo da se bavi padom helikoptera, Vučić je rekao da ne vidi razlog za to jer će to samo da "ispolitizuje stvar".

"Ne razumem smisao. Ako ima kršenja procedure to će da uradi vojska, ako ima krivičnog dela, to će da uradi tužilac", konstatovao je Vučić.

VUČIĆ:VANREDNI IZBORI SADA NISU REALNI

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da ne bi u potpunosti isključio mogućnost vanrednih parlametnarnih izbora, ali da misli da u ovom trenutku nisu realni.

Vučić je za B92 rekao i da će biti promena u vladi, ali i da će se na rekonstrukciju odlučiti kada bude bio dobar trenutak za to, i kada to ne bi ni na koji način narušilo stabilnost sistema.

Premijer je rekao da je dobro da uvek postoji priča o vanrednim parlamentarnim izborima, jer podstiče političke takmace da rade najbolje što mogu i da budu spremni u svakom trenutku.

On nije hteo da kaže čijim radom u vladi nije zadovoljan, a na konstataciju da priča o rekonstrukciji možda loše utiče na pojedine ministre, primetio je da ko ne može da radi pod pritiskom ne treba da se prihvata odgovornih funkcija.

Upitan koliko su sad realni izbori, Vučić je rekao da to zavisi od građana i stanja u društvu, a da je važno da postoji podrška za reformski kurs.

"Ako vidite da takva vrsta podrške ne postoji, onda je fer da izađete pred građane, i da vidite imate li podršku za to. Ako su građani siti teških rezova posle samo godinu dana, ako su nezadovoljni i hoće da se vratimo u blato podrške propadajućim firmama i razaranja i loših privatizacija, sa tim nemam problem", rekao je Vučić.

VUČIĆ: NEMA POLITIČKOG PROGONA OMBUDSMANA

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je odgovoran što se nije sastao sa Zaštitnikom građana u zakonomskom roku, kada je on to tražio, ali je odbacio insinuacije da stoji iz političkog progona protiv njega.

Vučić je na TV B92 rekao da se nedavno sastao sa ombudsmanom Sašom Jankovićem na svoju inicijativu i da im se političke ideje i dalje razlikuju.

Na pitanje novinara da li je "moralo da dođe do svega (medijskih napada)" kako bi se sastao sa Jankovićem, Vučić je odgovorio da ne smatra da se protiv ombudsmana vodi hajka.

"Sve drugo što mi tovarite na vrat neću da prihvatim, kao što neću da prihvatim da je porodica Gojković deo 'zločinačkog plana' protiv ombudsmana, jer ima drugačije političke ideje", poručio je Vučić.

On je rekao da nije hteo da se meša u slučaj Gojković jer smatra da njegova porodica ima pravo na istinu.

"Nisam hteo da se saglasim da postoji hajka, jer ste u hajci videli jedan medij, a ne cenzuru u drugim mediijma koji nisu hteli da objave pismo porodice Gojković. To je pitanje odnosa pojedinih medija prema ombudsmanu", zaključio je Vučić.

REGISTAR ZA NASILNIKE, BOLjE DA PRESTANU

Vučić je izjavio je večeras da će država uvesti poseban registar za one koji čine nasilje nad ženama.

Premijer je rekao da je uveren da Srbija više nije "zemlja zatucanih ljudi".

Kako je rekao, nije naša tradicija da neko izubija suprugu što mu nije skuvala ručak ili majku što mu je nešto rekla...

Premijer je ukazao da je povećan broj prijavljenih slučajeva nasilja, što je označio dobrim u smislu da se žene oslobađaju i prijavljuju nasilnike.

On je objasnio da će biti određen broj na koji će se nasilje prijavljivati, da će se reagovati ali i da će nasilnici biti upisivani u poseban registar i država će ih pratiti i tretirati kao povratnike ukoliko to bude bio slučaj.

"Biće poseban registar za te koji misle da će nasiljem nad ženama nešto postići.. Bolje da prestanu da se iživljavaju nad ženama i država to neće da toleriše ni na bilo koji način" rekao je Vučić.

BOLjI ODNOSI SA SAD

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji, a da mora da ima bolje odnose sa SAD, jer je ta država važna na evropskom putu i za očuvanje mira u regionu.

Vučić je za B92 rekao da je najveća prepreka boljim odnosima Srbije i SAD slučaj braće Bitići, američkih državljana koji su ubijeni.

"To je bilo pre 17 godina i to je problem koji imamo u odnosu sa SAD", rekao je Vučić.

Premijer je rekao da je Amerika važna za evropski put Srbije, jer može da pomogne i da je važna za očuvanje stabilnosti u regionu.

Međutim, Vučić je rekao da Srbija svoju politiku ne menja za dan, te da se odnos prema Rusiji neće promeniti.

Premijer je rekao i da očekuje dobar i težak razgovor sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel tokom njene posete Srbiji.

PAD UTICAJA I UGLEDA EU

Dramatičan je pad uticaja i ugleda Evropske unije u Srbiji, ali ja mislim da je evropski put dobar za Srbiju i verujem da to isto misli i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, izjavio je večeras predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i najavio da će o platformi o Kosovu sa Nikolićem razgovarati posle povratka iz posete SAD.

Platforma o Kosovu je ozbiljan tekst i ja imam puno poverenje u predsednika Nikolića, rekao je Vučić u intervjuu za televiziju B92 i dodao da će u sredu otputovati u posetu Albaniji, a da će potom posetiti SAD.

Razgovaraćemo i, ako shvatimo da postoji mogućnost da se nešto realistično primeni, izaćićemo u javnost, objasnio je Vučić, govoreći o platformi predsednika Srbije o Kosovu.

Vučić je, upitan o eventualnom sukobu sa Nikolićem, odgovorio da od tog sukoba nema ništa i da on u tako nečemu ne želi da učestvuje.

VUČIĆ: NEMA PROMENE POLITIKE

Eventualna promena politike Srpske napredne stranke (SNS) dramatično bi ugrozila evropski put Srbije, što se naravno neće dogoditi, izjavio je večeras premijer Srbije Aleksandar Vučić, pozivajući se na najnovije istraživanje javnog mnjenja.

Vučić je u intervjuu za televiziju B92 objasnio da se među pristalicama nastavka evropskog puta Srbije nalazi najviše birača SNS, to jest 62 odsto od onih koji se zalažu za Srbiju u EU.

Vučić je ocenio i da će nemačka kancelarka Angela Merkel svojom posetom učiniti posebnu čast Srbiji i da on očekuje otvoren i težak razgovor.

Merkel veoma poštuje ekonomske reforme koje sprovodi Vlada Srbije, naglasio je Vučić. On je, uoči posete Vašingtonu, istakao i da SAD mogu mnogo da pomognu Srbiji na putu ka EU.

Važna je Amerika, jer moramo da sačuvamo stabilnost u regionu, a Amerika može i da nam pomogne i na evropskom putu, naglasio je Vučić.

VUČIĆ: NIJE SRBIJA DHL, PA DA VRATI ŠEŠELjA BEZ PROCEDURE

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Srbija ne može lidera radikala Vojislava Šešelja da vrati u Haški tribunal, a da se prethodno ne ispoštuju sve procedure.

"Nije Srbija Fedex ili De-ha-el", primetio je premijer.

On je za B92 rekao da Srbija još nije dobila zvaničan zahtev Haškog tribunala o vraćanju Šešelja u Hag i da će na taj zahtev odgovoriti čim on bude dostavljen.

Premijer je naglasio da Srbija neće ugroziti svoju evropsku budućnost, da će nastaviti saradnju s Hagom, ali je istakao da će nastaviti da štiti interese naših građana.

On je rekao da nema sumnje da su odluke o vraćanju Šešelja u Srbiju i zahtev za njegovim povratkom "krajnje nemoralne", dodavši da u politici "na nemoralne odluke morate da razmislite kako da odgovorite".

"Orvel je rekao - 'urliči sa vukovima da bi spasao svoju glavu'. Ne nameravam da učestvujem u urlikanju čopora, koji misli da nemoralnim odlukama može da promeni svet", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije odredila je Sašu Obradovića da u njeno ime vodi postupak po pitanju vraćanja Šešelja.

On je ukazao da je čudna ta žurba sa vram Šešelja, ako se ima u vidu da je on u Hagu proveo deset godina bez donete presude.

"I kakva je sada to žurba, ako nije neka politička želja da se u Srbiji izazove politička destabilizacija", primetio je Vučić.

On je podsetio da je Šešelj počeo da prima hemioterapiju, na 14 dana po tri dana, upitavši šta će se desiti ukoliko se vrati u Hag, i tamo premine.

"Onda će Vlada Srbije da bude ubica, ja ili neko drugi. Dajte da vidimo sve to, kakvo mu je zdravstveno stanje, šta im je namera, šta zakoni kažu. Nećemo ugroziti ni evropski put Srbije, niti poštovanje međunarodnog javnog prava, ali ovde postoji bezbroj procedura o kojima moramo da razgovaramo u Hagu", zaključio je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (49)

Zoka

24.05.2015. 23:13

Ne treba verovati nikome. Svi gledaju samo svoj interes. Najbolje bi bilo kada bi Srbi mogli da se sloze.

Maja

25.05.2015. 08:19

@Zoka - Čardak ni na nebu ni na zemlji. Zemlja nedođija. Ima jedan problem - nema Jugoslavije, Broza, nesvrstanih a nema ni kredita. Ovakva politika je osuđena na propast. Neće nas ni zapad a ni istok. Posle Vučića od Srbije će ostati kompletno zgarište.

Sarica

24.05.2015. 23:17

Održavanje prijateljskih odnosa sa Rusijom nam je i dalje prioritet ali treba graditi i dobre odnose sa SAD ako želimo napredak našoj zemlji...

Miroslav

24.05.2015. 23:28

Intervju je bio odlican i mislim da je covek pokazao kako izgleda ozbiljan politicar i drzavnik. Na sva pitanja je odgovorio i mogu slobodno da kazem, posto nisam bio orjentisan ka ovoj opciji, da je razbio moje predrasude. Posle ovoga veceras ovaj covek ima moj glas, svaka mu cast za ovo veceras.

filip

25.05.2015. 08:14

@Miroslav - U bre Miroslave - pa nije valjda da si toliko klot. To je direktiva njegovih naredbodavaca pricam ti pricu - pogledaj malo Sojica da bi shvatio bar nesto.

Ruza

25.05.2015. 00:06

Zna se procedura koja mora da se ispostuje,zato i postoji,ne zelimo nikakvu odgovornost za posledice koje mogu biti pogubne za jedan ljudski zivot.

pera

25.05.2015. 01:40

mi uvek pricamo o nekoj pravdi i pravima a najobicniji spor oko nekog placa i ulice ne mozemo da resimo

dasa

25.05.2015. 06:37

opet neistine i prodavanje magle.a da unisti svoj narod,tu je bez premca.narod mu gladuje on prica o svemu i svacemu .

Minoka

25.05.2015. 08:12

Svaki ljudski zivot je vazan ,ne moze se o njemu odlucivati jednim pozivom,zna se procedura koja vazi isto za sve.

Ako smem SM

25.05.2015. 09:25

Нисам за Шешеља али га ни не треба враћати.

Nenad

25.05.2015. 09:33

Ne smemo dozvoliti da nam neko naredjuje,sami su ga pustili,sami neka dodju po njega

Stefan

25.05.2015. 09:34

Kada bi Vi zalupili vrata i EU i Hagu, cene bi Vam ne bilo. Srbija ne mora nigde da ide. Ostavite je na miru. Neka se odmori od svega sto je dozivela za poslednjih 20 godina. Ulazak u EU nece biti Vasa zasluga, nego nervoza EU zbog Ruske ekspanzije. I Srbija nikada nece bit ravnopravni clan u EU, nego zemlja - prosjak. I to je FAKT! Ostavite Srbiju na miru. Srbija ce sama uspeti da se izvuce iz blata u kome se nalazi vec 20 godina.

clash

25.05.2015. 12:29

@Stefan - Ne ne mogu da verujem da neko moze da napise ovako nesto,pa zar nam nije dovoljno takve politike koja se svodila na (šta bude biće).Drugo, to što ti ne verujes da će Srbija jednog dana biti ne ravnopravni član EU i zemlju u kojoj zivis vidis na nacin koji vidis govori samo o tvom odnosu prema Srbiji. A Srbiju bi bas vi koji imate takvo negativno misljenje o svemu mozda trebali da ostavite na miru.Pustite ove ljude da probaju da urade ono sto prethodna vlast nije umela ili htela.

Stefan

25.05.2015. 12:46

@Stefan - Postovanji(a) Clash, verovali Vi ili ne, Srbija nije i nece biti nikada istoriski i u buducnosti ravnopravni clan te iste evrope. Mi smo sa zapad - divljaci. Polufabrikati. Ziveti od iluzija se moze, ali prazni stomak ce traziti da se vratimo u realnost. Moj komentar je na zalost - istina. I Vi to dobro znate. Ni jedna vlast u Srbiji nikada nece biti sposobna i samostalna. Sve su to odluke drugih gospodara koje se sprovode pod vidom samostalne demokratske vlasti Srbije.

Деки

25.05.2015. 09:43

Ма да, шта ће нам избори, пре промене устава. Уосталом, ти си већ на власти, не можеш поново доћи на власт, кад си већ тамо, јел да?

miroslav

25.05.2015. 09:56

Pre nego sto mi botovi lupe sto minusa ,pitanje za vrhovnog komandanta ... kako doci do posla ako niste clan sns-a ili bilo koje druge stranke koja je ojadila drzavu(sps,ds,ldp,urs,dss,jul..).. posto na razgovorima za posao otvoreno pitaju u kojoj ste partiji !!!Ukoliko odgovoris da nikada nisi bio clan stranke,ladno te odbiju!?!

panajotovic

25.05.2015. 12:49

@miroslav - Ukoliko ste na trzistu rada konkurentni doovljno da svojim referencama imate dobru prednost nad ostalim konkurentima , nema te politicke netolerancije koja ce vas ostaviti bez posla

Samo vas mrgodno gledam

25.05.2015. 10:04

Sudeći po vašim stalnim odlaganjima "rekonstrukcije" vlade, to se, tako izgleda, neće dogoditi nikada! Izgleda da premijerove izjave da će "neke ministre koji ne rade dobro zameniti" služe samo za zaplašivanje ne samo tih, nedo i svih drugih ministara! Ili nemate dovoljno hrabrosti da smenite loše ministre, a ima ih nekoliko za koje znaju i građani, ili, što je verovatno tačno, nemate kadar. Inače ne bi tolerisali "žute" kadrove koji se nigde nisu dokazali (Verbić, Trivan, Šuvakov itd.)

sandra bulok

25.05.2015. 10:50

@Samo vas mrgodno gledam - Ne bih se slozila sa konstatacijom da nece biti rekonstrukcije Vlade , samo naprotiv svih ocekivanja , ona nece biti pompezna kao ona prethodna jer Srbija nema vremena za jos politickih turbulencija i nestabilnosti

Sanja

25.05.2015. 10:46

Srbija neće ugroziti svoju evropsku budućnost, nastaviće saradnju s Hagom, ali će nastaviti da štiti interese građana.

Neca

25.05.2015. 10:58

Vanredni parlamentarni izbori bi bili gubljenje vremena jer bi samo potvrdili da je podrška naroda Vučiću još veća posle sprovedenih ekonomskih mera.

Naravno

25.05.2015. 11:32

Sigurna sam da će aktuelna vlast nastaviti da se bori za kosovo i interes našeg naroda.

Mihajlo

25.05.2015. 11:36

Srbija nema postovanja prema onima koji je ponižavaju i tretiraju kao slabiju, vreme je da se demokratski zapad odrekne svoje politike dvostrukih standarda. Nama je vec dosadilo...

Joca 87

25.05.2015. 11:36

Nadamo se da cemo sto pre postici otvaranje poglavlja, niko ne zeli sada da odustane bez obzira na razocaranje koje je izazvalo ponasanje EU!

mica

25.05.2015. 11:37

premijer pokazuje kakav treba biti politicar i diplomata. I ne samo to, pre svega covek!!!

Forma

25.05.2015. 11:38

Svakako da o tome treba da odluči osoba koja je najmerodavnija za to, a to je premijer.

Ilija

25.05.2015. 11:45

Sve je jasno. Pa zapad je zaboravio da vise nije na vlasti DS, pa da im sve cine i povladjuju mimo zakona i procedura.

RAREX

25.05.2015. 11:53

Srbija nece i nemoze biti ono sto je nekad bila protiv svih.Clanstvo u EU je uslov da stanemo u red politicki i ekonomski uredjenih zemalja.Zasto dozvoliti da nasa pamet odlazi u inostranstvo.Neka je Srbija iskoristi i nagradi.

Munja

25.05.2015. 12:37

Šešelj je sam sebi zapržio čorbu, a nas doveo u nezgodnu situaciju. U svakom slučaju on je građanin ove države i tako će ođigledno biti i tretiran.

MALO SUTRA

25.05.2015. 14:27

@Munja - Izbori bi bili na štetu SRbije i reformi ali rekonstrukcija pojedinih ministara je moguća i to bez neke pompe i zastoja u radu vlade već samo smena ministra koji nije na visini datih zadataka.

Паланчанка

26.05.2015. 00:12

@Neconi - Браво! Нема више сагињања, челом смо дотакли бетон!

necončić

26.05.2015. 13:40

@Neconi - Nismo primetili da više ne saginjemo glavu pred EU. Mnogi to vide drugačije

AntiBot

25.05.2015. 13:23

Ljudi, ukinite komentare. Više nema smisla ni čitati, ni komentarisati zahvaljujući sendvič brigadi.

Mali grad

25.05.2015. 15:20

@AntiBot - Kome smeta da cita ono sto je danas realna slika u Srbiji, mislim da samo pokazuje ljubomoru i zavist.

The Resonable Doubt

25.05.2015. 13:34

Više od deset godina vlasti, čiji je stub bila Demokratska Stranka, potrošeno je za produbljivanje nasleđenih i akumulaciju novih ekonomskih, privrednih, političkih i socijalnih problema u društvu. I upravo se ta ista politička orijentacija, sada, pojavljuje kao "najžešći kritičar" rada premijera Vučića i njegovog kabineta. To je vrhunac političke hipokrizije i političke nekorektnosti ! Pa, zašto dotična gospoda nisu započela sa reformoma BAR u jednom segmentu našeg privrednog života ? Zašto !?

Stanislav

25.05.2015. 14:32

Za Srbiju je najbitnije da ima svoje stavove i da bude slozna, pa ce tako i najveci broj problema biti resen u njenom interesu.

Stanislav

25.05.2015. 14:33

SNS je jedina politicka opcija u Srbiji koja moze da utice na vecu popularnost, uticaj i ugled EU u Srbiju.

По сваку цену у ЕУ!

26.05.2015. 00:08

@Stanislav - Тачно! Чак ни ДС није толико далеко отишао у испуњавању захтева којима ЕУ уцењује Србију! Зато нас ЕУ још више воли и одмах би нас прогутала да није осетила да наше попуштање нема граница!

CECILIJA

25.05.2015. 15:16

Poseta Serza Bramerca je dogovorena jos pre dva meseca. To su po uobicajenoj proceduri posete Srbiji pre nego sto glavni tuzilac preda svoj izvestaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Takve posete su svake godine u maju i novembru, a ovo je sada puka koincidencija da se njegova poseta poklapa sa zahtevom za vracanje Vojislava Seselja. Ali to ne znaci da Vojislav Seselj nece biti glavna tema razgovora jer mi nemamo nijedno otvoreno pitanje sa Haskim tribunalom.

Milutin

25.05.2015. 16:10

Bez obzira na ponašanje gospodina Šešelja, država treba sa njim da postupa dostojanstveno, kao i sa svakim drugim građaninom ove zemlje. Bitno je da se zakon ispoštuje u svakom pogledu.