Filaret: Smenila me američka ambasada

R. Dragović - V. Mitrić

23. 05. 2015. u 23:33

Razrešeni vladika Filaret, za "Novosti", o obrtu na sednici Svetog arhijerejskog sabora SPC

Филарет: Сменила ме америчка амбасада

Članovi Sabora na početku ovogodišnjeg zasedanja u Beogradu

TEŠKO mi je, jedva dišem od jada. Sabor je promenio svoju odluku pošto je mitropolit Amfilohije dobio poziv od američke ambasade, odakle su mu naredili da napravi pritisak na zasedanju. Sve mi je ovo teško palo, verujte mi da sam jedva u životu.

Ovo je u subotu neposredno posle neočekivanog obrta na sednici Svetog arhijerejskog sabora SPC, za "Novosti", rekao vladika Filaret. Razrešeni episkop mileševski nije krio svoje razočaranje ishodom, ali je prihvatio odluku najvišeg crkvenog tela.

- Biće kako reše patrijarh i Sinod. Nemam druge nego da prihvatim odluku - kaže Filaret.

Odlukom najvišeg crkvenog tela, na opšte iznenađenje, on je u subotu trajno razrešen upravljanja Mileševskom eparhijom. Do odluke o Filaretovoj smeni došlo se glasanjem, pri čemu je vladika dobio podršku 18 episkopa, dok je samo jedan glas više bio na strani njegove smene. Za administratora Mileševske eparhije određen je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji od početka marta privremeno upravlja ovom episkopijom.

OPTUŽBE MITROPOLITA AMFILOHIJA NAJJAČA optužba protiv vladike mileševskog na kojoj je, tražeći njegovu smenu, insistirala grupa episkopa predvođena mitropolitom Amfilohijem, jeste da je Filaret "arogantnim odnosom prema sveštenstvu i vernicima napravio nesagledive probleme svojoj eparhiji". Njemu je na teret stavljeno i da je primio arhimadrita Ilariona, kome je suđeno zbog pedofilije, ali i da je tolerisao nemoralna dela dvojice svojih sveštenika, koji su svojim činjenjem sablažnjavali vernike.

Do dramatičnog raspleta došlo je na prepodnevnom delu zasedanja, na kome je ponovno otvoreno pitanje Filaretove kanonske odgovornosti, samo 12 časova pošto je najviše crkveno telo konsenzusom odlučilo da vladika ostane na čelu svoje eparhije. Njemu je dat rok od godinu dana da reši probleme i zavede red u eparhiji. Odgovornost za procenu da se Filaretu da još jedna šansa preuzeo je lično patrijarh Irinej.

Bez obzira na to, međutim, grupa vladika na čelu sa mitropolitom Amfilohijem zatražila je u subotu ujutru da se "slučaj Filaret" ponovo otvori. Svoj zahtev obrazložili su da konačna odluka nije formalno doneta i da je moguće nastaviti raspravu.

Pritisku da se ponovo razmatra odgovornost mileševskog vladike, prema saznanjima "Novosti", ključni je bio odnos snaga suprotstavljenih grupa vladika.

- Subotnjem zasedanju nije prisustvovao mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, koji pripada krugu koji predvodi vladika bački Irinej (Bulović) - objašnjava izvor "Novosti" iz Patrijaršije. - On je morao službeno da napusti Beograd, što se pročulo po Patrijaršiji. Ovu situaciju iskoristio je Amfilohije sa sebi bliskim episkopima i, posle prebrojavanja, izvršio pritisak na patrijarha da, uprkos ranijoj odluci, Filaretovu odgovornost stavi na glasanje.

Naš sagovornik objašnjava da je tako na mala vrata obezbeđena podrška većine za smenu. Najglasniji za Filaretovo razrešenje, pored Amfilohija, bio je i vladika zahumsko-hercegovački Grigorije.

U crkvenim krugovima u petak i subotu otvoreno se spekulisalo da su Filaretovu sudbinu krojili i pojedini državni funkcioneri, koji su lobirali kod patrijarha i uticajnih članova Sabora. Na prvobitnu saborsku odluku da se Filaretu progleda kroz prste, navodno, uticala je i podrška šefa diplomatije Ivice Dačića i prvog čoveka "Srbijagasa" Dušana Bajatovića, koji imaju bliske veze sa bivšim mileševskim vladikom.

Ovakav epilog, posebno nagle promene odluke, upućeni u crkvena zbivanja vide kao jasan znak duboke podele u vrhu SPC. Ovogodišnji Sabor protiče u znaku razlika između grupa arhijereja koje predvode mitropolit Amfilohije, sa jedne, i episkop bački Irinej, sa druge strane. Tokom odlučivanja o slučaju "grešnih" vladika Georgija i Filareta, one su imale potpuno različite stavove o njihovoj krivici i budućnosti.

SABOR NASTAVLjA RAD

ZASEDANjE najvišeg crkvenog tela biće nastavljeno sutra, i trajaće još najmanje nedelju dana. Sabor SPC gotovo neprekidno zaseda od 14. maja, a do subote je razmatrana samo kanonska odgovornost vladika Georgija i Filareta. Sednica će biti nastavljena redovnim saborskim temama - crkvenom prosvetom, usvajanjem godišnjih izveštaja, i razmatranjem stanja u pojedinim eparhijama. Očekuje se da se među temama Sabora nađu i statusna budućnost nepriznate Makedonske crkve, kao i situacija na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (32)

pero kondukter

24.05.2015. 08:30

@amerikanci i unijati - Kani se tih fraza. Ne postoje Srbi i Bosanci, već Srbi u Srbiji i Srbi u BiH.A kome su sreću donijeli prokleti ameri? Kakve su to vladike koje podržavaju tajkune, kriminalce idu na slave moćnicima? Da li je SPC na dobrom putu?

Ingvar

24.05.2015. 10:41

@amerikanci i unijati - Филарет је Босанац, за оне који не знају. Те твоје подјеле нам неће добра донијети. Да ли је могуће да има вас који стварно вјерујете да Амбасада САД наређује Амфилохију?! Како се све брзо заборави. Ко је највећи и најгласнији противник НАТО међу српским владикама? Да нису Иринеј бачки или Филарет? Ко највише прозива Европу и Америку, ко је највећи критичар европодаништва власти у Србији и Црној Гори? Ваљда Филарет? Шта вам ради медијско спиновање! Ко има проблеме са државом због вјерности СПЦ?

Tadeus

24.05.2015. 10:48

@amerikanci i unijati - Sto se mene licno tice, ne moraju vise da zasedaju. Za mene vise ne postoje. Imamo rusku crkvu u Beogradu pa necemo ostati bez duhovnih pastira.

za ingvara

25.05.2015. 12:39

@amerikanci i unijati - Koja naiva. Šta misliš ko je član evropske ekspertske grupe? Ko je nosilac biskupskog prstena? Ko je podržao mila đukanovića 1997. god.? Ko je učestvovao na demonstracijama protiv Miloševića? Ko je izvršio nalog da se Artemije protera sa Kosova? Shvati da smo okupirana zemlja i da je okupator rasporedio svoje ljude na ključna mesta u svim nekada srpskim institucijama. Neki od njih imaju zadatak da pred naivnim narodom poput tebe izigravaju rodoljube i zavedu ga za goleš planinu.

Peca

24.05.2015. 02:08

@Branislav - E sati ja idem u Rusku crkvu to je sigurno pravoslavna crkva , tamo nije američki patrijarh već Ruski-pravoslavni

srb

24.05.2015. 00:25

Pa i vrabci na granama znaju da se americka ambasada petlja u sve. I meni je iskreno tesko zbog ovih desavanja u nasoj crkvi.

Mиле Лајковац

24.05.2015. 03:37

@Милош - Ма сменио је тај сам себе. Баш ће неко због њега да интервенише, него кад нема аргументе против фантазира, али ипак то је његово право, зар не?

DNS

24.05.2015. 01:39

Ne postoje crnogorci i bosanci... Srbi su Srbi... a da li su sa Vozdovca, Cetinja, Skoplja, Beceja, Krusevca ili... stara je germansko-latinska podmetacina....

Marcus

24.05.2015. 02:00

Cim se nekomu izrekne kazna taj postaje zrtva neke zavjere, sad je popularno americka ambasada. Nisu bili zrtve kada se cak doslo do toga, a vjerovatno iz nekog razloga, da se raspravlja o tim ljudima, svestenicima. A ta prica nemam izbora, ma imas prijatelju, ako si u pravu i razocaran napusti crkvu. Ali sumnjam da bi to iko uradio. I kakve su to kazne, kao smijenjeni sa funkcije?

Vožd

24.05.2015. 02:08

Mislim da je vreme da se crkva udalji od života građana i da nam ne zagorčava živote. Ako već nemaju snage da nam komanduju Ruski ambasadori, ovakva crkva nam i ne treba.

Деки

24.05.2015. 02:20

Ако је ово тачно, а нема разлога да сумњамо у искреност владике, онда је ово крај СПЦ какву смо знали. А знамо да наш патријарх није ишао на унијаћење у Ватикан 1439.године,јер му је деспот Ђурађ Бранковић запретио вешањем,док је руски митрополит изгубио главу,због те срамоте.Нема више Ђурађа у Србији,а нема ни искреног православља у СПЦ!Ако сам се питао,зашто сам стајао у оноликом реду,да бих пољубио руку нашем драгом патријарху Павлу,сада ми је потпуно јасно.Ови екуменисти ме неће вући за нос.

Nevernik

24.05.2015. 03:51

Ljudi, manite se bilo kakvih predstavnika vere, samo im pruzate lagodan zivot i uzdizete ih da se osecaju ko bogovi a vi crncite za nekakvu crkavicu i uzdajete se da ce biti bolje i tako sve do groba. Ako verujes, veruj, ali da ne izlazes svoje verovanje ni pred kim i mnogo toga sto ide uz to. Vi vernici ste, nadam se procitali Novi Zavet, i ako ste ga shvatili znacete o cemu pisem. Usput, sta mislite koliko ima pravih vernika u celoj drzavi koji prate Hristov put a da nisu pod maskom? Nula.

Nebojša

24.05.2015. 11:22

@Nevernik - Način na koji vidiš druge ljude je tvoje ogledalo. Nadam se da sebi nisi dao tačnu ocenu.

Zoran

25.05.2015. 11:35

@Nevernik - #Nebojsa. Covek je potpuno u pravu. Ovakva crkva ne predstavlja hriscanstvo i ti to dobro znas. Ako stis zlikovce koji ruse pravoslavlje, u redu, ali onda je to tvoja odluka i zadatak. Nas koji postujemo boga ne vredi da kritikujes, mi imamo casniji zadatak. Tvoje lice je jasno, dopusti nama da nase lice sacuvamo cistim

Stari Ras

24.05.2015. 07:21

Ja sam iz rasko-prizrenske eparhije, nekada najjace eparhije u SPC koja je bukvalno desetkovana nakon sto je CIA odlucila da naredi ostalim vladikama u SPC da smene i rascine vladiku Artemija. U manastirima u kojima je svojevremeno za vreme vladike Artemija bilo i do 40 monaha danas ih ima 4-5. U manastiru Crna Reka koji je bio duhovni centar nase eparhije, od 20 danas ima samo jedan monah u manastiru. I tu nije bio kraj, podele i razaranje SPC se kao sto vidimo nastavljaju.

Turn Right At The University

24.05.2015. 08:45

svi koji se žale i kukaju o američkoj ambasadi nemaju pojma o stanju u našoj crkvi. Ovo važi i za posetu pape

Sveti krst

24.05.2015. 10:40

A makedonska pravoslavna crkva ceka priznanje svoje svetu autokefalnost koju zasluzuje ali od koga -od politike i nemoralnosti SPC.Zalosno za narod pravoslavni

Patrijašijski Tomos

24.05.2015. 20:44

@Sveti krst - MPC-Ohridska Arhiepiskopija dobila je još od potpisa patrijarha Pavla svoj Tomos o autonomiji 2002.,,,i tu se ne radi o politiki i nemoralnosti već o kanonskoj jurisdikciji kojoj su podređene "odmetnute" eparhije SPC u današnjoj Makedoniji.

ja

24.05.2015. 11:56

i ko sad tu ignoriše patrijarha irinej bački ili amfilohije...u svemu se čuje amfilohije, on sređuje, on čisti, on komentariše nepodobne, on ima informacije, njemu se poveravaju, on,on,i samo on...a i grigorije ga prati u stopu, i on ima svoj komentar na sve, zna ko je ispravan ko ne...samo zašto ne proveravaju i ne šalju komisije u njihove eparhije..red je da sada sve eparhije budu procenjivane o podobnosli ili ne podobnosti, proneverama i odnosu prema sveštenstvu...valjda nema nedodirljivih..

Ђура Змај

24.05.2015. 12:16

Ако је Филарета сменио "телефонски позив из Америчке амбасаде, онда су остали "подобни" тој Амбасади.?! Или ће бити, да је Филаретов "грех" што је орденом Белог Анђела одликовао Шешеља.?!

ВИЗАНТИОН

28.05.2015. 07:41

Филарет зна се ко си и шта си ! Сам си рекао да су тебеи најближи Василије Качавенда и Пахомије ...Не треба се чудити што су те сменили него што икада постављен на владичански трон.