Rašković Ivić ostaje na čelu DSS-a, Milenko Jovanov napustio stranku

P. V. / Tanjug

23. 05. 2015. u 14:04

Glavni odbor Demokratske stranke Srbije (DSS) podržao je danas izveštaj o radu predsednice Sande Rašković Ivić. Milenko Jovanov napustio stranku

Рашковић Ивић остаје на челу ДСС-а, Миленко Јованов напустио странку

Sanda Rašković Ivić

Glavni odbor Demokratske stranke Srbije (DSS) podržao je danas izveštaj o radu predsednice Sande Rašković Ivić, tako da će ona ostati na čelu stranke.

Rašković Ivić je Tanjugu rekla da je njen izveštaj o radu podržan apsolutnom većinom članova Glavnog odbora čime je, navela je, podržan njen način rada i vrlo oštra i odlučna opoziciona politika i poručila da se nada da će DSS izaći iz vlasti u Beogradu.

Povodom zahteva za njenu smenu, Rašković Ivić je navela da su oni sada prevaziđeni i da je sigurna da ih neće opet biti za nekoliko meseci.

"Ono što mi je zaista najvažnije jeste da sam dobila podršku za politiku DSS, to je oštra i beskomopromisna opoziciona politika", rekla je Rašković Ivić.

Upitana o učešću DSS u vlasti u Beogradu, ona kaže da je njen stav o tome poznat i da se nada da će DSS izaći iz gradske vlasti, ali da će se o tome tek razgovarati.

"Znam da o tome treba da se izjasni i Gradski odbor i Predsedništvo. Verovatno ćemo na nekoj od narednih sednica Glavnog odbora o tome raspravljati, ali dužnost predsednika stranke jeste da trasira politiku i imam pravo da kažem svoj stav, makar bila i u tom stavu preglasana", kaže Rašković Ivić.

Navodeći da nikada nije postavljala pitanje o koalicijama u nekim manjim lokalnim sredinama, Rašković Ivić je rekla da je učešće DSS u vlasti u Beogradu učestvovanje posrednim putem u vlasti sa Aleksandrom Vučićem.

"Beograd nije lokal. Posle leks specijalisa (o Beogradu na vodi) Beograd je postao državni projekat. To je i premijer Vučić rekao da je to strateški, državni, republički projekt i zaista učestvovanje u vlasti u Beogradu, po mom mišljenju, jeste učestvovanje posrednim putem u vlasti sa Vučićem", navela je ona.

Povodom odlaska potpredsednika DSS i predsednika vojvođanskog odbora Milenka Jovanova iz DSS, Raškovć Ivić kaže da je on stranku napustio svojevoljno i da ga niko na to nije terao, ali da misli da je pogrešio.

"Bez obzira što je on jedan od potpisnika pisma (za njenu smenu) nije trebalo da reaguje na taj način i da napušta stranku. Mi smo svi deo jednog tkiva i jednog tima. DSS je naša kuća i mi svoje probleme treba da rešavamo na stranačkim organima i tako ćemo i raditi", poručila je Rašković Ivić.

Navela je i da nije imala nameru da "lovi veštice" i da je na sednici Glavnog odbora poručila da niko neće biti izbačen iz stranke niti da bilo ko treba da je napušta.

Posle osmoipočasovne rasprave, za usvajanje izveštaja o radu predsednice DSS Sande Rašković Ivić glasalo je 112 od ukupno 117 prisutnih članova Glavnog odbora.

Dvoje članova je bilo protiv, a troje uzdržanih.

Protiv izveštaja glasao je predsednik Izvršnog odbora i Gradskog odbora DSS-a Andreja Mladenović, koji je jedan od potpisnika pisma za smenu predsednice DSS.

Rašković Ivić je ranije danas najavila ostavku u slučaju da njen izveštaj o radu ne bude usvojen, ali je dodala da isto tako očekuje da oni koji traže njenu smenu napuste stranačke funkcije u slučaju da njen izveštaj bude usvojen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Srki

23.05.2015. 16:03

reci nista ne kostaju jel'te. A sta je konkretno gdja uradila da bi bila 'jasno profilirana opozicija'? Nista. Hoce li glasanje slucajnobiti dizanjem prstiju, javno?

Djuradj

23.05.2015. 22:51

Izlazi iz vlasti. Za tako nesto gramzivost je najveca prepreka, a ona je za nase politicare neprolazna. Svaka cast ako se povuku iz BG i nastave sa Dverima i intelektualcima da okupljaju zdrave i rodoljubive snage. Dosta nam je i SPSa i DOSa (DSS je ociscen od starih kadrova) i Radikala (bilo EU ili patriotskih). Red je za nove ljude posle 20 godina trnovitog puta.

Gruja

23.05.2015. 23:10

Za sada zena jako dobro vodi stranku, ako ovako nastavi mogu postati ozbiljna opoziciona stranka(sto dss nikada nije ni bila).Ali ocito da ova politika koju forsira Sanda ne odgovara delu DSS koji je koketirao sa svakom vlascu, pa tako i sa ovom. Onog momenta kada je Sanda zatrazila raskid koalicije u Beogradu, pocinju i problemi u stranci.Samo hrabro!

Voja

23.05.2015. 23:11

Istina je da je od 216 clanova glavnog odbora u sali bilo prisutno svega 117 clanova i da je od tih 117 clanova za Sandin izvestaj glasalo 112. Sanda je prepolovila stranku i ispunila zadatak zapada. DSS-a vise nema. Zbogom !

SR

24.05.2015. 04:23

@Voja - A zašto su poštovani "Vojo", oni koji su hteli da glasaju protiv napustili sednicu pre glasanja? Možda bi bilo 112:50? Tako se demokratski odlučuje, a ne kao deca - kad ne mogu da postignem svoj cilj, pokupim svoje krpice i pobegnem.Žao mi je što je do ovog i ovakvog sukoba došlo jer nije bilo razloga za to. Ili će razlozi tek da se otkriju narednih dana? DSS-a ima i dalje, mada ima mnogo onih koji su želeli da ga od sinoć više ne bude. Sve najbolje.

Voja

24.05.2015. 14:11

@Voja - Da nisu napustili rezultat bi mogao da bude sledeci.112 za i 104 protiv Sandinog izvestaja. 104 clana glavnog odbora nije glasalo za izvestaj i to samo slep ili neko ko ima nameru da rasturi stranku nece da vidi. Ako dss moze bez pola stranke da funkcionise neka samo tako nastavi i sa sadasnjih 2,4,% imace 1.2 % biraca. Pozdrav za 112 ljutih gusara !

goxy

25.05.2015. 10:37

Ono kad bivseg ambasadora u Italiji postavis za predsednika stranke pa ti stranci upravljaju strankom.