Autoputem i preko Drine?

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik prihvatio je inicijativu gradonačelnika Užica Jovana Markovića o izgradnji autoputa Požega-Višegrad, piše “Danas”.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.11.2009.

01:29

Default images

Gradonačelnik Užica Jovan Marković pokrenuo je inicijativu o izgradnji autoputa od Požege do Višegrada, u dužini od 90 kilometara. Njegovu ideju podržao je Milorad Dodik, premijer Republike Srpske, s kojim je Marković nedavno o tome razgovarao u Banjaluci.

Vrednost investicije procenjuje se na oko 250 miliona evra, a novac bi trebalo da obezbede vlade Srbije i Republike Srpske.

Za gradnju autoputa od Požege do Višegrada stručnjaci su predložili dve varijante:

Prva, za koju se zalažu Marković i Dodik, išla bi od Požege, preko Užica, Kotromana, a potom do Višegrada i dalje do Podromanije.

Druga varijanta je da put ide od Požege i Užica, preko Bajine Bašte, Fahovića, Han Pijeska do Podromanije.

Gradonačelnik Užica Jovan Marković u izjavi za list “Danas” podseća da je saobraćajna komunikacija sa Beogradom i centralnom Srbijom, a time i svetom, jedan od najvećih problema u razvoju Užica i Zlatiborskog okruga.

Marković kaže da bi u u martu 2010. godine trebalo da počne izgradnja autoputa Beograd - Požega, te smatra da je to prilika da se pokrene ideja o gradnji putnog kraka od Požege do Višegrada.

“Autoput mora da bude državno pitanje i siguran sam da će našu incijativu podržati Vlada Srbije. Kako je povezivanje dveju država od izuzetne važnosti, visina ulaganja u taj projekat ne bi smela da bude prepreka”, smatra Marković.

Predsednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik kaže da je taj projekat ”velika razvojna šansa i za Srbiju i za Republiku Srpsku, odnosno Bosnu i Hercegovinu“.

Inicijativu gradonačelnika Užica podržao je i Tomislav Popović, načelnik opštine Višegrad.

“Izgradnjom te saobraćajnice, Višegrad će se povezati sa Srbijom, a time će biti bliži i Evropi. Postaćemo i atraktivnija turistička destinacija, jer u turizmu imamo šta da ponudimo, a takva saobraćajnica privući će i strane investitore, a to nije korist samo za Višegrad već i za RS i BiH”, ocenjuje on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: