Otvoren konkurs za posao dželata

Saudijska Arabija raspisala je konkurs za zapošljavanje osam novih dželata pošto se broj izvršenih smrtnih kazni u toj državi popeo na 85 od početka godine.
Saudijska Arabija raspisala je konkurs za zapošljavanje osam novih dželata pošto se broj izvršenih smrtnih kazni u toj državi popeo na 85 od početka godine.

U opisu posla u oglasu, koji je juče osvanuo na internetu, navodi se da nikakva posebna obuka nije potrebna. Od egzekutora će se tražiti da javno odrubljuju glave osuđenim kriminalcima, kao i da amputiraju ekstremitete osuđenicima za lakša krivična dela.

U oglasu se dodaje da će se egzekutori smatrati "verskim funkcionerima" jer će služiti verskim sudovima i imaće plate poput nižih državnih službenika.

Saudijska Arabija se nalazi na trećem mestu, posle Kine i Irana, kao država u kojoj se najviše primenjuje smrtna kazna, a broj izvršenih pogubljenja naglo je porastao nakon stupanja kralja Salmana na presto u januaru. Saudijska Arabija je, za manje od pet meseci, skoro dostigla broj od 90 pogubljenja, koliko je izvršeno tokom cele 2014. godine, navodi "Amnesti Interešenal".

Kriminalci se obično pogubljuju u Saudijskoj Arabiji javnim odrubljivanjem glave, iako se povremeno izriče smrt kamenovanjem ili streljanjem. Smrtna kazna izriče se za nasilne zločine, poput ubistva ili silovanja, bogohuljenja, preljube, trgovine drogom, praktikovanja vradžbina i magije.

  • Dzelat

    19.05.2015 13:27
    Dzelat
    Kada bi se ovde uveo Serijatski zakon, pola politicara bi bilo sakata a drugoj polovini bi se odrubila glava...
    Nazalost nismo mi te srece...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet