Kremlj: Ruski vojnici se ne bore u istočnoj Ukrajini

Tanjug

18. 05. 2015. u 12:08

Kremlj je danas ponovo saopštio da pripadnici ruskih regularnih snaga ne učestvuju u sukobima u istočnoj Ukrajini, dan nakon što je Kijev objavio da je u tom regionu zarobio dvojicu ruskih vojnika

Кремљ: Руски војници се не боре у источној Украјини

Kremlj

KIJEV - Kremlj je danas ponovo saopštio da pripadnici ruskih regularnih snaga ne učestvuju u sukobima u istočnoj Ukrajini, dan nakon što je Kijev objavio da je u tom regionu zarobio dvojicu ruskih vojnika.

Ukrajina i NATO optužuju Moskvu da snabdeva proruske snage vojnicima i vojnom opremom, što je Kremlj u više navrata demantovao.

Na pitanje da prokomentariše zarobljavanje dvojice ruskih vojnika, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da " to ne mogu da potvrdim. To pitanje ne treba da postavljate nama".

"I vlada i Ministarstvo odbrane su više puta rekli da u regionu Donjecka nema ruskih vojnika", rekao je Peskov novinarima, preneo je Rojters.

Jedan od dvojice ruskih vojnika koji su zarobljeni u Ukrajini dok su se borili na strani proruskih snaga priznao je na video snimku koji je danas objavljen da je bio u sastavu obaveštajne misije ruskih specijalnih snaga.

Zarobljeni vojnik, koji se predstavio kao poručnik iz grada Toljati u centralnoj Rusiji, ispričao je da je bio u grupi od 14 članova koja je bila na zadatku u blizini Luganska.

Autentičnost snimka nije potvrđena iz nezavisnih izvora, ali ako se utvrdi da je vojnik, koji je ranjen i govorio je iz bolničkog kreveta, zaista bio pripadnik ruske regularne vojske, to bi potvrdilo optužbe Kijeva da ruska armija učestvuje u sukobima u istočnoj Ukrajini.

Ukrajinska vojska je juče saopštila da su dvojica ruskih vojnika uhapšena tokom borbi sa pobunjenicima u Ščastji, kod Luganska, gde je jedan ukrajinski vojnik poginuo.

Vojnik na video snimku, koji se predstavio kao Aleksandar Aleksandrov, kazao je da je njegova grupa bila na "osmatračkom" zadatku blizu granice razgraničenja između zaraćenih strana.

"Otkriveni smo. Ja sam ranjem u nogu kada sam pokušao da pobegnem. U grupi je bilo nas 14. Ovde smo već četiri, pet dana", rekao je on na snimku.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

Dumar

18.05.2015. 12:48

Pa dobro, sta i ako su tamo vojnici iz Rusije? Nisu valjda Amerikanci, koji su tamo, blizi Ukrajincima, nego Rusi Rusima? Boze, svasta. Tim njihovim dvostrukim arsinima pokusavaju od nas da naprave idiote.

goran5

18.05.2015. 17:14

@Dumar - Šta pokušavaju, pa ovde ima onih koji rade samo za sendvič od Soroša.

Деки

18.05.2015. 12:56

Наравно да се не боре, то су часни и поштени људи, поштују примирје. Нису јајаре, као ови Кијевљани.

namcor

18.05.2015. 13:18

ajde?ima ih ima!ima amerikanaca rusa sva bagra sveta se slatila!ce se bidne jos tepanja onda okrugao sto pregovori novi hag i opet jovo nanovo!

eni

18.05.2015. 14:22

isto kako vi niste slali Srbe iz Srbije na BiH I Hrvatsku isto tako ni Rusija ne salje vojnike u Ukrajinu.Pa logicki je da se bore Ruski vojnici odakle im onoliko oruzje municija hrana pada im sa neba ili im salje UNO.Putin sve radi po Slobinom receptu.Vi Srbi trebate da otvorite dosije iz tih Jebenih godina kad ste sjebali cije Jugoslaviju i da prikazete kolko je stvarno Srba iz Srbije ratovalo po okolnim republikama i kolko ih je tamo oteglo papke To treba biti covek pa objaviti

namcor

18.05.2015. 16:06

@eni - slali?terali na ratiste ko ovce!skupljali bedu po selima!racije po svim gradovima!koliko je mladih poginulo ni dan danas se ne prica o tome!za koga su samo ginuli?i to se u vojnim bukvicama pisalo dobrovoljac a ne rezervista!ovi sto se sada loze na temu rusa i ovog rata u ukrajini(a ima ih pun kos ovde) ne znaju to jer su tada vukli serpe po ulicama!

GALEB BIJELI

18.05.2015. 15:56

Stara je izreka da "nitko ne pije ko Rusi", ali nova će postati da "nitko ne laže ko Rusi!" A baš danas izišli u novinama dokazi o zarobljenim ruskim odficirima u Ukrajini! DAKLE- sve što Rusi izjave, treba shvatiti suprotno, i dobit ćete pravu istinu!

Орао сури

18.05.2015. 22:37

@GALEB BIJELI - Можда има истине у томе што си написао, ко ће то да зна, али код вас Хрвата и кад лажете и кад мислите да говорите истину увек лажете, па сте лако препознајете. Када се боље размислим и ово што си написао мора да је лаж и само провокација. То су вам знаци за распознавње, па вас намиришемо са 50 километара.

NS

18.05.2015. 18:28

Dajte taj snimak da vidimo. I ako postoji, da li je autentičan?! Pa danas svako može da napravi bilo kakav snimak i da ga postavi na internet, pa živimo u dobu napredne tehnike. Ja lično u to ne verujem, to je još jedan pokušaj trenutne kijevske hunte da optuži Rusiju, naravno uz instrukcije iz Pentagona.Zar to ne mogu biti maskirani ukrajinski vojnici koji glume da su ruski obaveštajci. Ljudi, izađite iz mraka i gledajte trezveno, ništa nije onako kako nam se servira.

Branko

18.05.2015. 19:19

Ljudi, pa to su samo dvojica, izgubljene i u vrtlogu vremena zalutale "ovčice", nema panike. Rusija je - nevina.

Padje

18.05.2015. 20:31

Ma daj kakvi Rusi pobogu. To su pacifisti bez premca. To mora da su neki Crveni Kmeri ili ko ce ga znak ti ko ne ali Rusi ni pod tackom razno! Ova dvojica su nevini zalutali turisti u obilasku znamenitosti Donbasa.

Gojko

19.05.2015. 11:08

@Padje - Upravo gledam jezive posledice nochnog bombardovanja sev.zap.predgradja Donjecka,srushena stara zgrada 1 civil poginuo,drugi ranjen.OEBS skuplja delove granata [vesti Rossia 24 ].

Marcus

18.05.2015. 21:46

Mnogo vaznije pitanje zasto se Rusi ZVANICNO ne bore u Ukrajini i ne zavrse tu farsu, kao sto se desilo sa Krimom. Uzmi sto mislis da je tvoje i zaposli par ljudi koji ce da citaju protestne note iz zapadnih zemalja.

slo

19.05.2015. 02:28

@Marcus - Zato sto bi to bila vojna intervencia u drugoj zemlji, dakle; krsenje internacionalnih zakona. Bolje je postepeno pogorsavati zivotni standard Ukrajinaca, izazivati njihovo sve ceve nezadovoljstvo tako da na kraju oni samo izvrse drzavni udar. Moskva zeli da u Kijevu izazove anti-Majdan. Ukrajinci sami treba da urade ono sto je u interesu Moskve, ali oni toga ne treba da budu svesni. Kao sto su Srbi, pod americkim pritiscima, zapalili Skupstinu i zbacili Milosevica.

svet

18.05.2015. 21:58

Da pa sta moze im se ne mozete im nista,na ukrajinskoj strani se bori sav olos ovo sveta pa nikom nista