Ponedeljak, 11.05.2015.

16:02

Osuda umešanosti građana KiM u MKD

Kosovska presednica Atifete Jahjaga i premijer Isa Mustafa osudili su danas bilo kakvu umešanost stanovnika Kosova u incidente u Makedoniji.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Oni smatraju da je cilj ovih incidenata destabilizacija regiona, ugrožavanje mira i bezbednosti, kao i života i imovine građana.

Oni su, nakon satanka, izrazili zabrinutost zbog tih događaja i pozvali na transparentnu i kredibilnu istragu, izrazivši spremnost kosovskih institucija da pruže pomoć da bi razjasnila dešavanja u Kumanovu.

"Kosovski mehanizmi pravosuđa i bezbednosti zatražili su od svojih makednosnkih kolega detalje u vezi sa incidentima i čekaju zvaničan odgovor", kaže se u zajedničkoj izjavi Jahjage i Mustafe.

U saopštenju se ističe da Kosovo ostaje privrženo multietničkoj Makedoniji, stabilnoj i anagažovanoj na obezbeđenju jednakih prava za sve zajednice, kao i sprovođenju Ohridskog sporazuma, snažno orijetnisane na evropskom i evroatlanstkom putu.

"Presedica Jahjaga je u kontinuitetu održavala susrete sa premijerom Mustafom i čelnicima bezbednosnih menahizama da bi diskutovala o ovim dešavanjima i koordinisala institucionalna delovanja unutar Kosova, uključujući preduzimanje mera bezbednosti", piše u saopštenju.

Jahjaga i Mustafa su takođe podsetili da su kosovske institucije izrazile saučešće porodicama nastradalih i ranjenih i pozvale na uvažavanje zakona i uzdržavanje od nasilja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: