BiH: Preti kolaps sistema zdravstva

Nemačkoj će do 2020. godine biti potrebno najmanje 20.000 stranih medicinskih radnika svih profila, zbog čega će se i BiH tek suočiti s odlivom "belih mantila".

Izvor: B92

Sreda, 06.05.2015.

11:57

Default images
freeimages.com

Predsednik Lekarske komore Federacije BiH Harun Drljević je rekao da to znači da BiH očekuje kolaps zdravstvenog sistema.

On tvrdi da je u poslednje dve godine zemlju napustilo 250 do 300 lekara i objašnjava da su u Nemačkoj, s obzirom na to da žele mlade ljude, sposobne, dobro obrazovane, ukinuli nostrifikacioni ispit kojim su se štitili korpusi od dolaska radne snage.

Zbog tih olakšica, navodi Drljavić za sarajevski "Dnevni avaz", BiH će ostati bez "najvitalnijeg dela lekarskog tkiva", kojem je sada dovoljno samo da nauči jezik i odmah dobije posao.

"Takođe, dešava se i to da Nemačka menja zakon o strancima radi lakšeg zaposlenja strane radne snage, dok nemački lekari odlaze u skandinavske zemlje gde imaju bolje plate", pojašnjava on i dodaje da je broj lekara koji godišnje napuste BiH veći od podataka koje imaju lekarske komore. Kao poseban problem navodi to što u državi ostaje, kako kaže, vremešni kadar - pojedini specijalisti imaju 55 i 60 godina, što znači da za deset godina neće imati ko da preuzme zdravstvene sisteme.

"Dešava se da mladi lekari uzimaju specijalizacije, potom upisuju kurs nemačkog jezika i po završetku specijalizacije odlaze iz BiH", navodi Drljević i kao razloge odlaska u prvi plan ističe loš socioekonomski status doktora medicine, teško dugotrajno školovanje koje se kasnije ne isplati, nemogućnost edukacije, niske plate koje su kod specijalizanata medicine oko 1.300 maraka (oko 650 evra).

Standard Evropske unije je da 362 lekara idu na 100.000 stanovnika, dok je u BiH ta situacija dosta gora - nedostaje 3.000 lekara.

Drljević podseća i na to da bosansko-hercegovački lekari, osim u Nemačku, odlaze i u Hrvatsku i Sloveniju i ukazuje na podatak da BiH najviše nedostaje psihologa, patologa, anesteziologa...

S ovim gorućim problemom, kako ga je nazvao Drljević, upoznato je i Federalno ministarstvo zdravlj, kako bi se određenim stimulativnim merama medicinari pokušali da zadrže, ili vrate u zemlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

8 h

Podeli: