Besplatna prva godina studija na Pedagoškom fakultetu

Rukovodstvo somborskog Pedagoškog fakulteta Novosadskog Univerziteta donelo je odluku da će prva godina studija na ovom fakultetu biti potpuno besplatna za sve brucoše.
Rukovodstvo somborskog Pedagoškog fakulteta Novosadskog Univerziteta donelo je odluku da će prva godina studija na ovom fakultetu biti potpuno besplatna za sve brucoše.

U Srbiji je ovo prvi državni fakultet koji je učinio besplatnim prva dva semestra studija.

Rukovodilac fakulteta kaže da su iz dva razloga doneli ovakvu odluku: jedan je loša materijalna situacija u državi, a drugi je da su želeli da omoguće svakoj mladoj osobi, koja to želi, kvalitetno obrazovanje na četiri smera fakulteta.

Jezik nastave je srpski na učiteljskom, vaspitačkom, medijadizajnerskom i informatičarsko-bibliotekarskom smeru, od kojih se u svakom slučaju organizuju i master studije.
Informatičarsko-bibliotekarski smer je prvi put pokrenut prošle godine, a njegov cilj je obrazovanje stručnjaka koji će moći da rade u osnovnim i srednjim školama gde mogu da predaju i osnove informatike. Pored toga, u toku je i akreditacija posebnog informatičarskog smera koji će verovatno studente primati od sledeće školske godine.

Na fakultetu se velika pažnja daje i engleskom jeziku. Studenti kojima je engleski birani predmet, ukoliko polože ispit, dobijaju pravo da predaju osnove ovog jezika u nižim odeljenjima osnovnih škola.

U doktorskoj školi fakulteta, pokrenutoj prošle godine, ovo naučno zvanje se može dobiti u prirodnim naukama, matematici, informatici i metodici predavanja fiskulture.

Ove godine se prima ukupno 236 brucoša od kojih 112 studenata može da studira na teret budžeta, a 124 mladih sami moraju da plate svoje studije. I za ovu grupu će prva godina fakulteta biti besplatna. U maju će, tokom četiri subota fakultet organizovati pripreme za prijemne ispite za buduće studente.

  • Bane

    05.05.2015 22:36
    Samo veliki naivac može da poveruje da postoji besplatan ručak i besplatno obrazovanje.
  • 05.05.2015 22:05
    Vlada
    Nabroje dva razloga i ni jedan nije tačan.
    Nemaju studente bre.
  • V

    05.05.2015 21:46
    Sramota je šta se u ovoj državi radi i kako se stvara hiperprodukcija vaspitača na svim mogućim visokim školama i fakultetima. U Vojvodini ima nekoliko takvih ustanova po gradovima: Subotica, Vršac, Kikinda, Sremska Mitrovica, Novi Sad, Sombor. Dalje su Beograd, Kruševac, Šabac, Gnjilane, Novi Pazar, Pirot, da ne nabrajam dalje... Samo uzimaju pare i bore se da što više njih štancaju, a posla realno nema. Neka država ulaže u povećanje nataliteta, pa kad bude dece, biće i posla za vaspitače, ovako samo novac i stranka, a često ne može jedno bez drugog, da bi radna knjižica našla svoje mesto u ustanovi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina