04. maj  2015. 13.44  | Izvor: Beta

Gubitak NIS-a 4,7 milijardi dinara

NOVI SAD -

Naftna kompanija Srbije (NIS) saopštila je danas da je u prva tri meseca ove godine imala neto gubitak od 4,7 milijarde dinara, pre svega zbog negativnih kursnih razlika i korišćenja zaliha nafte koja je kupljena po višim cenama.

"U prvom kvartalu 2015. godine NIS je poslovao u veoma složenim makroekonomskim uslovima. Prva tri meseca obeležili su veoma niske cene sirove nafte na svetskom tržištu i jačanje dolara, pa su negativne kursne razlike bile gotovo 10 puta veće nego u istom periodu prošle godine", navodi se u saopštenju NIS-a.

Dodaje se da je NIS je uspeo da poveća ukupan promet naftnih derivata za šest odsto u poređenju sa prvim kvartalom 2014. godine, dok je učešće na maloprodajnom tržištu Srbije povećano za dva odsto.

Povećan je obim direktnih i indirektnih poreskih obaveza NIS grupe i iznosio je 14 odsto više nego pre godinu dana, odnosno 29,5 milijarde dinara, dok je ukupan efekat mera povećanja operativne efikasnosti i smanjenja osnovnih troškova u prvom kvartalu iznosio 800 miliona dinara.

Investicije NIS-a u prva tri meseca 2015. godine iznosile su nešto više od sedam milijardi dinara, a najviše je ulagano u istraživanje i proizvodnju nafte i gasa, modernizaciju kapaciteta prerade, kao i u razvoj maloprodajne mreže.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko je rekao da je glavni zadatak kompanije povećanje operativne efikasnosti i sprovođenje programa ušteda u svim oblastima poslovanja.

"Nastavićemo da investiramo, pre svega u povećanje rezervi nafte i gasa i bićemo siguran snabdevač našim potrošačima. Uprkos teškoj situaciji, obim ulaganja u projekte društvene odgovornosti i dalje će ostati u fokusu NIS-a, jer mi brinemo i o zaposlenima i zajednici u kojoj poslujemo", istakao je Kravčenko.

Broj komentara: 3

Zemljoradnik  04. 05. 2015. | 18:40
E Jorgovanko -guvernerko, sta si im uradila sa tvojim znanjem ekonomije. Upropasti ljude i firmu. No, bolje da mi Vojvodjani uzmemo ponovo NIS pod svoje, posto se iz svega do sada prilozenog od Rimskog carstva, preko Marije Terezije pa na ovamo do "jogurt revolucije" jasno vidi da smo radni, vredni, sposobni i uspesni. Cak se eto vec i 4 zadnje godine uspesno branimo od ogromne i svakodnevne destrukcija Vojvodine od strane ove Bg SNS vlade, sto takodje znaci snagu, moc i znanje, to jest uspeh.
Nikola  04. 05. 2015. | 20:21
@Zemljoradnik Jes pa da se Canak i ostali lezilebovici ponovo vozikaju na nas racun....
6
11
Miško  05. 05. 2015. | 00:12
Ovo mi je nešto sumnjivo, ruske gazde štede najviše na našim radnicima koji od svih zaposlenih naftaša u Evropi imaju najmanje plate. Kada su došli u Rafineriju Pančevo na sve strane su štedeli čak su ukinuli i stomatologa u ambulanti koja se nalazi u rafineriskom krugu. Ipak bi ja to još jednom proverio.