Vehabija ubio policajca, obaveštajci znali da se priprema napad!

Novosti Online / D. Gajić / M. Filipović

27. 04. 2015. u 20:04

Nerdin Ibrić, pripadnik vehabija, ubio je večeras u napadu na Policijsku stanicu u Zvorniku jednog policajca i ranio dvojicu. U pucnjavi je stradao i napadač. Vlada RS na vanrednoj sednici osudila napad

Вехабија убио полицајца, обавештајци знали да се припрема напад!

Policija u Zvorniku
Foto: Tanjug

ZVORNIK – Pripadnik radikalnog vehabijskog pokreta iz Tuzle Nerdin Ibrić je u terorističkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku, sa pokličem „Alahu akbar“, ubio policajca Dragana Đurića, a ranio njegove kolege Stevu Milovanovića i Željka Gajića. Napadač je potom ubijen u razmeni vatre sa policijom, potvrđeno je „Novostima“ u policijskim i bezbednosnim krugovima u RS.

Nezvanično, napadač star oko 24 godine, stigao je oko 19.15 časova, u trenutku primopredaje smene, ispred policijske stanice u automobilu „golf dva“ crne boje i odmah je po izlasku iz vozila u upadu u stanicu „sačmarom“ počeo da puca na policiju. Prvo je pogodio Đurića, a onda je ubijen u pucnjavi.

Metež i haos vladali su u tom trenutku na zvorničkim ulicama. Oko zgrade policijske stanice bilo je krvi. Prolaznici su bežali na sve strane.

Policajci su, spašavajući sopstvene živote, otvorili vatru na napadača koji je imao dve puške kod sebe, a izgledom je podsećao na pripadnike vehabijskog pokreta, rekao nam je policajac iz Zvornika.

Ministar za unutrašnje poslove Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da su poznati novi detalji napada, a da je policija odmah nakon napada blokirala kuću napadača u selu Sapna.

Lukač je rekao i da su "od jednog policajca, bošnjačke nacionalnosti u Zvorniku, dobili informaciju da se Ibrić poslednjih meseci čudno ponašao i da se prilikom molitve u džamiji posebno izdvajao, da je klanjao po vehabijskim običajima".

- Sve upućuje da je vezan s vehabijskim pokretom. Videćemo da li je povezan s drugim licima i da li je ovo planirani i pojedinačni napad, rekao je Lukač.

Lukač je pozvao sve građane u Zvorniku da ostanu mirni, ističući da će policija, u skladu s svojim ovlašćenjima, istražiti napad na policijsku stanicu u toj opštini.

- Pozivam sve građane da ostanu mirni i svi će dobiti kompletnu informaciju o čemu se zapravo radi, rekao je Lukač, koji je posle napada na policijsku stanicu hitno otišao u Zvornik i najavio da će ostati u toj opštini i tokom noći.

On je za RTRS rekao da se nada da neće doći do bilo kakve osvete ili bilo čega što bi moglo da uznemiri RS i BiH i da će policija preduzeti mere da zaštiti sve građane.

Lukač je kazao i da je razgovarao s ministrom za bezbednost Draganom Mektićem i direktorom SIPA-e Goranom Zubcem i da se očekuje dolazak tužilaca BiH u Zvornik koji će voditi istragu, budući, kako je naveo, da se radi o terorističkom činu. Vlada Republike Srpske osudila je na kasno večeras na vanrednoj sednici napad u Zvorniku, i pozvala na mir i toleranciju.

Kako saznaju ''Novosti'', obaveštajne strukture u BiH su imale još pre tri dana informaciju da se priprema napad u Zvorniku, ali su očigledno zakazale, jer napad nije sprečen, a nemilosrdno je ubijen policajac. Sve bezbednosne informacije govore da je reč o terorističkom aktu koji je unapred isplaniran.

U pripravnosti su sve patrole zvorničke i policije RS koje će danas obezbeđivati sve državne ustanove, škole i vrtiće u skladu sa svojim nadležnostima. Međutim, to ne znači da škole i vrtići neće raditi. Vanredne sednice Vlade RS i Predsedništva BiH povodom terorističkog napada biće održane u Banjaluci i Sarajevu.

VUČIĆ POSLAO TELEGRAM Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešca predsednici vlade i predsedniku Republike Srpske, Željki Cvijanović i Miloradu Dodiku, povodom napada na policijsku stanicu u Zvorniku, poručivši da je snažno potrešen vešću o najstrašnijem napadu u kojem je stradao policajac.
"Teško je u trenucima velike tragedije naći reči utehe za porodicu čoveka koji je posvetio život očuvanju mira i bezbednosti. U ime Vlade Republike Srbije i svoje ime vama i porodici upućem iskreno saučešće", navodi se u telegramu premijera Vučića. On je najavio da će Dodik zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova RS doputovati za dva dana u Beograd gde će razgovarati kako sa njim tako i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.
Građani Zvornika su bili u šoku.

- Čuo sam rafalnu paljbu u blizini policijske stanice. Osetio sam da se nešto strašno dešava. Pobegao sam i sakrio se iza obližnjeg zida, kaže slučajni prolaznik.

Na lice mesta odmah su stigli i istražioci Tužilaštva BiH i Agencije za istrage i zaštitu BiH.

- Agencija je u koordinaciji s MUP RS mobilisala sve svoje obaveštajne kapacitete radi prikupljanja saznanja i informacija u vezi s ovim događajem, potvrdila je „Novostima“ Kristina Jozić, portparol Agencije.

Obaveštajno-bezbednosna agencija večeras je obavestila sve agencije u BiH o mogućim novim napadima na policijske stanice širom BiH. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je da su pre tri dana postojala obaveštajna saznanja o mogućem terorističkom napadu.

Predsednik Medžlisa IZ Zvornik Mustafa ef. Muharemović osudio je napad i ubijanje i ranjavanje policajaca u Zvorniku, a ceo tekst možete pročitati OVDE.

DODIK: TERORISTIČKI AKT
Predsednik RS Milorad Dodik izjavio da je teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku dokaz da Srpska ne može da računa na obaveštajne izvore iz BiH.

- Nije bilo nikakvih podataka o terorističkom napadu. To samo govori koliko bezbednosna struktura u BiH funkcioniše i koliko ima potencijalnih terorista spavača, koji su u svakom trenutku spremni da bilo gde naprave teroristički akt - rekao je Dodik.

On je istakao da je ovo napad na institucije sistema i da sigurno nije individualan čin, mada će svi pokušati da to na taj način prezentuju.

Dodik je podsetio da je napadač izabrao kao metu napada policijsku stanicu, došao sa automatskom puškom, vikao "Alahu akbar" i bezočno ubio policajca.

Bez obzira što je pojedinac izvršio ovaj napad, kaže Dodik, on je morao u nekoj sredini da bude edukovan za tako nešto.

- Očigledno je da je tu reč o napadu iz verskih i terorističkih razloga i da je ovo teroristički akt - rekao je Dodik.

UPOZORAVAMO DA JE SNIMAK UZNEMIRAVAJUĆEG SADRŽAJA


Ministar unutrašnjih poslova RS Lukač odmah je mobilisao svu policiju RS i stavio ih u stanje pripravnosti. Lukač je iz Banjaluke, odmah po dobijanju informacije o napadu, helikopterom otišao u Zvornik.

On je ranije upozorio da ovaj događaj može biti početak mnogo gorih događanja u Srpskoj.

- Nećemo dozvoliti da teroristi vladaju, bezbednost je podignuta na najviši nivo. Govorili smo da je borba protiv terorizma potrebna, moramo zaštititi naše policajce, građane i ustanove, jer ovo može biti početak mnogo gorih dešavanja u RS. Preduzećemo sve moguće mere da zaštitimo građane. Građani se takođe trebaju uključiti i dostaviti sve eventualne informacije o teroristima. Imaćemo odgovore na ovakve stvari, nećemo oprostiti niti zaboraviti, to svi moraju znati, izjavio je Lukač.

ŽELE DA DESTABILIZUJU RS
Ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević kaže za „Novosti“ da je napad u Zvorniku osmišljen radi destabilizacije RS i regiona. – Nije slučajno meta policijska stanica, jer je to u stvari napad na državu i ustavni poredak. Bojim se da teroristi ovim napadom samo šalju poruku na šta su sve spremni i šta sve planiraju da rade u RS i BiH – upozorio je Galijašević.

STEFANOVIĆ: SAUČEŠĆE LUKAČU, MERE DA SE SPREČE SLIČNI NAPADI
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović danas je kolegi iz Republike Srpske Draganu Lukaču izjavio saučešće zbog napada u Zvorniku, ističući da MUP Srbije preduzima sve mere kako bi sprečio slične pojave na svojoj teritoriji i pružio podršku Republici Srpskoj u borbi protiv terorizma.

"Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović razgovarao je sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem i tom prilikom izjavio saučešće zbog pogibije policijskog službenika tokom napada pripadnika vehabija na policijsku stanicu u Zvorniku", rečeno je Tanjugu u MUP-u Srbije.

NADLEŽNI NAJAVILI OŠTRU AKCIJU PROTIV TERORIZMA
Napad na policijsku stanicu u Zvorniku izazvao je oštra reagovanja nadležnih u Republici Srpskoj i BiH.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić je rekao da ovakve stvari ne mogu biti tolerisane i najavio da će u saradnji s Tužilaštvom BiH otpočeti oštru i represivnu akciju.

"Mi više ne možemo tolerisati ovakve stvari ni u kakvom obliku. Zapali smo u ogromne probleme i, ako se ne suprotstavimo tome, samo ćemo sve dublje tonuti. Sa Tužilaštvom ću naći konkretan odgovor na ove probleme", rekao je kratko Mektić u izjavi za ''Kliks.ba''.

Tužitelji Tužilaštva BiH, javlja taj sarajevski portal, na putu su ka Zvorniku gde se očekuje uviđaj, potvrdio je portparol Tužilaštva Boris Grubešić.

"Već smo pripadnicima MUP-a RS i SIPA-e dali određena uputstva što se tiče samog uviđaja i daljih aktivnosti u istrazi očekujemo da će uskoro biti na mestu događaja", rekao je Grubešić istakavši da se više informacija može očekivati u utorak ujutru.

Direktor SIPA Goran Zubac takođe je najavio suzbijanje terorizma.

Prema njegovim rečima, napad na policijsku stanicu u Zvorniku je dokaz da u BiH postoji terorizam, te da je ovo izražen toristički napad.

"Sa Tužilaštvom i svim ostalim agencijama moramo sprovesti sve mere kako bismo suzbili terorizam ili će doći vreme kada će terorizam definisati državu", izjavio je Zubac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (49)

Nikola

27.04.2015. 20:39

Izgleda je zavrseno samo prvo poluvreme 90tih. Zajednicki zivot na Balkanu je samo iluzija i konstantno potencijalno zariste. Bopje mirno da se razgranicimo i podelimo jednim VELIKIM ZIDOM.

Srpkinja

27.04.2015. 20:40

Zvornik je pun vehabija,bilo je samo pitanje kad će neki belaj da naprave! Bojim se da ovo nije i poslednji njihov napad,Srpska mora ozbiljno da preduzme rigorozne mere protiv njih !!!

Demokrata, EU!

27.04.2015. 20:57

@Srpkinja - Nema veze, tako je svuda i u EU! Uskoro smo članovi NATO pakta, pa neka se onda oni brinu za to. Botno je da mi budemo u EU i NATO paktu.

banjaluka

27.04.2015. 21:41

@Srpkinja - Zbog opasnosti od muslimana zapad i jeste dozvolio postojanje Srpske. Zbog toga i nema nista od samostalnosti. Neko opet mora da bude pas cuvar a bolje da to budu Srbi nego oni koji su stvorili taj problem. Sve dok konacno ne uvide da problem koji su stvorili nije moguce kontrolisati. Onda ce se odcijepiti i Srpska i Hrvati a muslimani ce ostati geto. Sad je, nazalost, samo pitanje koliko ce ljudi tu politiku da plati glavom.

Hasan seckati

27.04.2015. 22:08

@Srpkinja - @Strasno Nisi razumeo ironiju. Covek se sprda pod tim nadimkoom.

kataklinger

28.04.2015. 00:15

@Srpkinja - nato? jedini pakt kojem vi mozete da pristupite je onaj sa sedistem u Raki.

Zeljko, Srbija Nikad-u-EU

28.04.2015. 01:01

@Srpkinja - Ti slobodno ostani u toj tvojoj EU ako uopste zivis u njoj a ako ti fali NATO ima dosta NATO zemalja u okruzenju pa se preseli tamo, mozes da biras ali ja ti toplo preporucujem Albaniju mozda ti daju zadatak da cuvas neko polje marihuane, a ona lepo ide uz ispiranje mozga...Nek ti je srecan put...

Aлекса

27.04.2015. 20:52

и како човек да има лепо мишљење о муслиманима??? кажу нису сви такви, наравно да нису али све више их је не нормалних по свету.

kataklinger

28.04.2015. 00:13

@Aлекса - naravno da ni su svi takvi, ali kako ja da ih razlikujem? mozda da kupim citac misli?

Shomi

27.04.2015. 22:01

@Lurd028 - Slazem se sa Vasim komentarom, ali uz malu korekturu: naime radi se o 25,5%. Ne zaboravite, da od tih 51% jedan dio pripada trecem konstituivnom narodu - takozvanim Hrvatima (bivsim Srbima)!

kataklinger

28.04.2015. 00:12

@kljecan - eh, kad bi to barem bili turci, ovi su nazalost "nasi" i puna ih je Bosna i Raska.

dule

27.04.2015. 21:28

Svakim danom sve vise su vidljive posledice kaubojske demokratije u Bosni.I na Kosovu je isto uvedena kaubojska demokratija.Vec se ta demokratija siri na Makedoniju.

Ranko Injac

27.04.2015. 21:43

Ministar policije je dobar i sposoban.Puno povjerenje da ce na pravi nacin zastititi Republiku Srpsku od eskalacije terorizma.

Nik

27.04.2015. 21:45

Пазите се Срби из Републике Српске јачајте себе и ваша леђа

Mikiboy

27.04.2015. 21:50

Evropa je gajila zmiju u nedrima a sada Bosna postade kolevka terorista koji prete i Evropi.Nazalost;kako radis tako ti se vrati.

Samy

27.04.2015. 22:28

Srpska se pokazala da ne lici na drzavu a srpski narod u njoj da je razjedinjen,u pamet narode.

darko

27.04.2015. 22:33

eto napadnute su i srbe od strane islamista isto kao sto je makedonija pre neki dan bila napadnuta..zalosno je sto jedan deo srba se sitila na taj napad umesto da ga osudi...eto meca zaigrala i na vasha vrata al se mi makedonci ne sitimo nego dajemo bezrezervnu podrshku u borbi protiv ovog zla....

vasiljevic

28.04.2015. 02:37

@darko - Ta maca nama kuca od 90-te godine, jednom su dobili i plakali citavom Svjetu, znamo mi kako cemo a vi Makedonci se spremite za siptare.

Predsednik

28.04.2015. 09:14

@darko - na nasim vratima vec davno kojekakve "mecke" igraju....izmedju ostalog i one Koje ste prihvatili kao drzavu. Da je "beli Islam" pretnja za sve ,nije tajna...al mislim da ce na vasim vratima tek da zakucaju jacim cekicima..imate ich previse medju vama. Sve najbolje.

сотир ђубре

29.04.2015. 12:24

@darko - јадно је што се радујеш томе, нарочито што је македонија у ситуацији каквој јесте...разумем што је ваша влада признала тзв. државу косово, да нисте, сравнили би вас са земљом, међутим то само привремено одлаже ваш проблем...

Nebojsa

27.04.2015. 22:48

Republika Srpska da se pripoji srbiji i da budemo jedna drzava a turcima i hrvatima sve najgore od srca zelim....

Република Српска

27.04.2015. 23:30

РС мора xитно да обнови ВРС,обавештајну службу и створи снажну жандамерију која ће бранити народ од овиx екстремиста,ово нам је опомена

Бг

27.04.2015. 23:32

Докле народе српски православни исламизираним комшијама и арнаутима данак у крви плаћати вековима цех

boban

28.04.2015. 06:31

@Бг - Sram Vas bilo ,,posebno tebe Lukac,,sve ste znali ali niste vjerovali,,,sve si TI znao ali si zakazao,,vazno je da je Vama dobro,,a ovo je odraz Mupa RS,,?famelijarni MUP,,rodjaci i uza familija su u prvim foteljama,,sramota,,i falis se da si sve preduzeo,,,mi se znamo odavno,,ti jesi posten i cestit momak ali si ovaj put zakazo,,sto je kostalo zivota jednog policajca...bruka,,to sto si digao na noge one koji su stalno na nogama,,istjeraj te iz kancelarija,,ministre,,he,znam,ne ide,,famelija.

M.Mladenovic

28.04.2015. 00:17

Ovo sto se desilo nije nikakvo iznenadjenje,samo je bilo pitanje dana. Svi se pitaju kako je to moguce,pa moguce je jer iza njih stoji takozvani medjunarodni sa predstavnikom Ineckom,zapadni ambasadori pre svega Britanije i Amerike.Isti oni sa kojima su se nasi politicari uhvatili u isto kolo,sve su ucestaliji zvanicni rucci u Vasingtonu,nedavno se i premijerka Cvijanovic preplatila na njihovu menzu.Domacini su je pazljivo saslusali a ovo je njihov odgovor naravno preko fanatika.

Dragan

28.04.2015. 00:29

Marta 1992. u "kosmopolitskom" gradu Sarajevu im je smetala srpska muzika na Baš Čaršiji pa su pucali na srpske svatove i ubili jednog čoveka, a sada ubijaju Srbe uz poklič Alalh Uegber. To je evolucija islamskog ekstremizma u BiH zapisanog u knjizi neosuđenog ratnog zločinca Alije Izetbegovića "Islamska Deklaracija", koju bi njegov sin Bakir, koji je sada na vlasti u Federaciji, da dovede do kraja da BiH postane islamska država, ali to im neće proći, malo su se preračunali.

Лаза Костић

28.04.2015. 00:35

Желе да асимилују. А ту им много смета име и застава. Овако неће моћи да асимилују.

MIDEL

28.04.2015. 01:20

Balija ocigledno zali sto je preziveo rat ...Pa posto je zatrovan vjerom sjetio se da se osveti nekome...

Balkan- bure baruta

28.04.2015. 01:30

Ovo treba da bude ozbiljan povod za okrsaj sa tim vehabijama koji blate muslimane.. Nemojte odmah da vredjate , time pokazujete da ste ko i oni , da vam je samo do klanja.. Zao mi coveka , mozda decu ima , pa ce se ta deca osvetiti opet nekom neduznom i tako u krug.. Ovi se biju juce. lome stolice , sad ce i po regionu da se pocne opet medjuetnicko puskaranje.. Nema, ovdavde definitivno treba bezati , dok se skroz ne poludi...

Black Knight

28.04.2015. 04:35

U manjem entitetu postoji terorizam sto je produkt od samog nacina nastanka manjeg entiteta. U clanku navodite da je napadac imao sacmaricu iz koje je pucao a slucajni prolaznik je cuo rafalnu paljbu ,znaci rfalna paljba nije bila od njega.Dodik je rakao da ima mnogo "spavaca terorista" sto je normalno jer teror proizvede teropriste i sva djeca ubijenih Bosnjaka od cetnika tj.pobunjenih Srba BiH u periodu agresije na BiH 92/95 su "spavaci" i samo je trenutak kad ce se koji probuditi i osvetiti

Masu

28.04.2015. 13:41

@ Black Knight - Da nisi i ti jedan od njih?U principu se sa ekstremistima ne raspravljam,ali te moram podsjetiti da roditelji te djece nisu bacali cvijece na Srbe tokom rata.Nego ubijali roditelje srpske djece.Drugo,poneki od nas i jesu cetnici,pa ti to ne zamjerim.Tvoji preci su vecina bili ustase,koje su najvece zvijeri u istoriji civilizacije.Ali izraz pobunjeni Srbi i agresija su mitovi i legende.Da bi se pobunili,morali bi imati neku ekskluzivnu vlast protiv,ali mi smo bili, jesmo i bicemo na svojoj zemlji

Cirkl

28.04.2015. 04:39

Srpska je filter za Europu tu ce se muslimani trenirati za prolazak u iduci krug ,

stranac

28.04.2015. 06:09

Sada će građanima Republike Srpske biti lakše objašnjeno zašto nema penzija i plata. Svi resursi su u službi odbrane od terorizma,narode podnesi još jednu žrtvu.Jedino mi žao policajaca,glad i bijeda su na pragu i brzo bi se vidjelo da je car go i bez njihove žrtve.

Zzpop

28.04.2015. 08:28

@darko iz makedonijeMečka igra ispred naših vrata vekovima dragi sunarodnice iz makedonske oblasti. Razlika je samo sto mi nikada ne bismo priznali zapadnu Makedoniju kada bi se odcepila od vas, a vi ste pojurili da priznate Kosovo čim pre ste mogli.Prema tome, nemojte se vi mnogo porediti sa namaP.S. Ipak mogu da prihvatim da je Kosovo priznato od vaše vlade, a ne od naroda mada se kaže -kakav narod,takva vlada

Косингас

28.04.2015. 08:56

Je suis Драган ЂурићJe suis Стево МиловановићJe suis Жељко Гајић

Aleksandar

28.04.2015. 09:14

mi srbi kad god smo ratovali to smo posteno radili izadji na livadu i udri pa ko kome a ovi muslimani sve nesto iza ledja kad niko ne vidi i udaraju na slabe..bas ste junaci sve moj do mojega

l.m.

28.04.2015. 19:29

@Montenegger - @monteneger, nazovi se pravim imenom, zar te je sramota da kazes musliman ili albanac iz crne gore.

Миливоје Кнежевић

28.04.2015. 11:02

За ове ствари се треба светити САД-у а не Балијама, иначе ћемо доказати да смо постали од међеда и букве што упорно радимо 25 година!.

wasp

28.04.2015. 11:36

Dokle ce se vise ubijati Srbi,malo malo pa se desi napad od strane muslimana.Ako im se nesviđa da žive na Balkanu sa hrišćanima slobodno neka se vrate u S.Arabiju,Tursku,,,,,nemaju pravo oduzimati nikome život.Dokle će preko naših leđa razni muslimani,separatisti ostvarivati svoje ciljeve,valjda im je jasno dosad da nemogu imati svoju musl. državu na Balkanu.Cela Evropa zna da je u BIH jezgro vehabija i terorista i niko ništa neće da preduzme,mora se stati tome jednom na put za svagda.

Milos

29.04.2015. 15:36

Protiv terorizma se moramo zajedno boriti, nisu Muslimani teroristi, teroriisti su teroristi bilo koje vere (nevere). Cuvajmo se ljudi, jedni druge i sebe. Boze sacuvaj.