Han: Neodlučni koče Srbiju; Vučić: Očekujem otvaranje poglavlja 23 i 24 u junu

Tanjug

21. 04. 2015. u 11:34

U Briselu je održana konferencija "zapadnobalkanske šestorke" na kojoj je premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio da je kreiranje boljih veza od krucijalnog značaja za region

Хан: Неодлучни коче Србију; Вучић: Очекујем отварање поглавља 23 и 24 у јуну

Aleksandar Vučić i Johanes Han

BRISEL - U Briselu je u tokom konferencije "zapadnobalkanske šestorke" je premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio da je kreiranje boljih veza od krucijalnog značaja za region.

Vučić je naglasio da će Srbija učiniti sve da podrži i ubrza sve infrastrukturne projekte koji će proći kroz njenu teritoriju.

"Ovi projekti će povezati ljude, kompanije iz regiona će raditi zajedno na njima, a ljudi će ih posle koristiti. To će pojačati ekonomsku, ali i političku stabilnost celog regiona", istakao je premijer Vučić.

Prema njegovim rečima, politička stabilnost je preduslov razvojnih projekata, i obrnuto.

Vučić je zahvalio EU i njenom predstavniku u Srbiji, ambasadoru Majklu Devenportu na podršci koju su pružili Srbiji tokom poplava, kao i na finansijskim sredstvima iz fonda solidarnosti, koji je pokazao da Evropska unija nije zaboravila Srbiju.

Konferencija je organizovana pod pokroviteljstvom evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Johanesa Hana i komesarke za saobraćaj Violete Bulc.

O inicijativi koja je potekla sa sastanka premijera regiona u Berlinu u avgustu prošle godine, razgovaraju premijeri Srbije, Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Na skupu učestvuje i kosovski premijer Isa Mustafa.

Otvarajući sastanak, Han je rekao da je današnja agenda povezivanje Zapadnog Balkana.

"Reč je o veoma konkretnim projektima, a vi svi ovde prisutni imate dovoljno ugleda da ih sprovedete. To će biti siguran signal da je Zapadni Balkan bezbedan i stabilan", istakao je Han.

Bulc je naglasila da je najvažnije odrediti prioritete i što pre početi sa njihovom realizacijom.

"Veoma sam veliki entuzijasta i srećna sam zbog buduće saradnje", istakla je ona.

Crnogorski premijer Milo Đukanović zahvalio je EU na podršci regionu i zajedničkim projektima.

On je istakao da će ovi projekti omogućiti da se region po kvalitetu života približi U niji, kao i brzu integraciju Zapadnog Balkana.

U toku je radni ručak, a očekuje se da potom bude održana konferencija za novinare.

Konferencija je posvećena saobraćajnoj integraciji regiona u zajedničku evropsku mrežu, a razgovara se o infrastrukturnim projektima, kako bi se saobraćajno povezali glavni gradovi, luke i finansijski centri u regionu, a Zapadni Balkan prestao da bude "usko grlo" transportne mreže EU.

Bulc je uoči sastanka za Tanjug rekla da je Zapadni Balkan od centralne važnosti za evropsku politiku saobraćaja i da je konferencija velika šansa da počnu da se rešavaju nagomilani problemi u transportnoj infrastrukturi regiona.

U kabinetu Hana takođe su naveli da je veoma važno to što će tokom sastanka biti predstavljeni prvi konkretni predlozi projekata.

Na mini-samitu je, u pratnji premijera Vučića, i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

U Briselu kažu da se konferencija naslanja na mini samit, u istom obimu, koji je 25. marta održan u Prištini, uključujući komesara Hana, kada je dogovoreno da se formira takozvano "jezgro mreže" Zapadnog Balkana, koje bi povezalo sve važnije luke, glavne gradove i privredne centre.

Iz Brisela je ranije najavljeno i da bi EU u vrlo kratkom roku odvojio oko milijardu evra iz predpristupnih (IPA) fondova za saobraćajnu infrastrukturu u regionu, a očekuju se i sredstva iz Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

HAN: NEODLUČNI KOČE SRBIJU

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je danas da otvaranje pregovaračkih poglavlja koči grupa "neodlučnih" zemalja i da će pokušati da ih ubedi da promene mišljenje.

"Smatramo da je u zajedničkom interesu da se poglavlja što pre otvore", rekao je Han novinarima u Briselu posle susreta sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i dodao da među članicama EU ima zemalja koje su neodlučne po tom pitanju.

"Učinićemo sve da ih narednih nedelja ubedimo da promene mišljenje", izjavio je Han.

On je kazao da je Srbija praktično spremna da se otvori poglavlje 32 o kontroli finansija, ali da se postavlja pitanje kriterijuma za otvaranje poglavlja 35, koje je u vezi sa normalizacijom odnosa Beograd i Prištine.

"To je političko pitanje", rekao je Han i istakao da bi po njegovom mišljenju otvaranje poglavlja dalo novi zamah procesu integracije celog regiona u Evropsku uniju.

Vučić je istakao da Srbija ubrzano završava akcione planove za poglavlja 23 i 24 koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava, i da će taj posao biti završen već za nekoliko dana.

"Neću da krijem da sam tražio otvaranje pregovora u junu", rekao je premijer i zahvalio Hanu na podršci u tom stavu.

On je, takođe, podvukao da bi otvaranje poglavlja ne samo dalo podstrek za dalje reforme, nego bi iz simboličkih razloga mnogo značilo za srpski narod.

Han i Vučić su se bilateralno sreli na marginama danas održanog mini-samita šest premijera sa Zapadnog Balkana posvećenog regionalnom saobraćajnom povezivanju.

U Briselu bi večeras trebalo da se održi i nova runda dijaloga Beograda i Prištine na kojoj će beogradsku delegaciju predvoditi Vučić, a prištinsku kosovski premijer Isa Mustafa.

VUČIĆ: ZASLUŽILI SMO OTVARANjE POGLAVLjA U JUNU

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas posle sastanka sa predsednikom Saveta EU Donaldom Tuskom da je Srbija uradila mnogo na putu evrointegracija i da je zaslužila da otvori prva pregovaračka poglavlja već u junu.

"Ne znam da li će se to desiti ili ne, ali mi smo to zaslužili", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije posle sastanka sa Tuskom.

On je izjavio da je mnogo toga urađeno kada je reč o fiskalnoj konsolidaciji i ekonomskoj reformi zemlje, ali da najteže i najbolnije tek predstoji.

Premijer Srbije je izrazio i očekivanje da će tokom večerašnje runde dijaloga sa predstavnicima kosovskih Albanaca doći do napretka u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Vučić je posebno zahvalio Tusku na podršci i nazvao ga "velikim prijateljem Srbije".

Tusk je, posle susreta, pohvalio proevropski kurs Vučićeve vlade, kao i dosadašnji napredak u sprovođenju reformi.

On je posebno istakao važnost nastavka dijaloga sa Prištinom i sprovođenja Briselskog sporazuma.

Vučić i Rama o infrastrukturnim projektima

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i albanski premijer Edi Rama razgovarali su danas u Briselu o infrastrukturnim projektima sa kojima će dve države zajednički nastupati na sastanku predsednika vlada „Zapadnobalkanske šestorke“ koja, pod pokroviteljstvom komesara EU za susedsku politiku i proširenje Johanesa Hana, održava u glavnom gradu Belgije.

Premijer Vučić je istakao da će Srbija insistirati na finansijskoj podršci za izgradnju pruge Beograd - Podgorica - Skadar, kao i autoputa Niš - Priština - Drač.

„Nadam se da će Evropska unija imati razumevanja za podršku zemljama u regionu“, istakao je premijer Vučić, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Naglasio je da bi takvi projekti poboljšali ekonomsku situaciju u obe zemlje.

Premijer Albanije istakao je da je albanska strana spremna za početak radova na ovim projektima i da bi to bio dobar znak partnerskog odnosa Srbije i Albanije.

„Kao što su nekada Francuzi i Nemci počeli da sarađuju zbog budućnosti Evrope, tako možemo i mi, zbog budućnosti Zapadnog Balkana“, zaključio je premijer Rama.

Razgovoru je prisustvovao šef vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (31)

Zbogom Juzni Tok

21.04.2015. 11:43

Lijepo je gledat kako susjedne drzave suradjuju. Vidite da nam nije trebala Jugoslavija da bismo lijepo zivjeli.

Mišo Ćuković

21.04.2015. 15:27

@Zbogom Juzni Tok - Zbogom Juzni Tok: Da je bilo pameti mogli smo mi da dobro sarađujemo i u bivšoj Jugoslaviji.

Како је добро видети те опет

21.04.2015. 15:35

@Zbogom Juzni Tok - Нисам те баш понајбоље разумео али сам разумео и драго ми је да ви из хрватске увиђате да су Србија и албанија суседне земље...

Zbogom Juzni Tok

21.04.2015. 17:26

@Zbogom Juzni Tok - Ako su susjedne, zasto vadite putovnice / putne isprave kada dodjete na Jarinje?

Ćupričanin

21.04.2015. 20:25

@Zbogom Juzni Tok - Vadimo lične karte, a ne pasoše, još uvek Bogu hvala.

Nemanja

21.04.2015. 21:01

@Zbogom Juzni Tok - @Zbogom Juzni Tok Ti trebas imati malo vise postovanja prema Srbiji i srbima, ruku na srce potices od istih (sa pretpostavkom da si Hrvat) , a ne od tamo nekih albanaca sa kojima si vidim na "pedu liz".

Stefan

21.04.2015. 21:34

@Zbogom Juzni Tok - Koliko ste vi mučenici iskompleksirani i opsednuti Srbima, nije vam lako :D

Grle

21.04.2015. 12:03

Lepo je kad je saradnja nasilna...? Jugoslavija je lepa zamisao ali propala investicija... Lepo je kada saradjujemo sa svima ali samo na TVu...

Zlatko

21.04.2015. 12:33

Ekonomski intresi obe zemlje moraju biti iznad provokativnih izjava Rame. Verujem da će EU objasniti Rami da njegova retorika samo šteti saradnji naroda i država na Zapadnom Balkanu.

СССС

21.04.2015. 15:03

Која црна сарадња? Ови наши док попуштају и издају Српско Косово, Рама са Тачијем прави Велику Албанију, већ заузеше пола Македоније!

Rajnders

21.04.2015. 16:04

zbogom juzni tok@odgovor Zaista Jugoslavija nije bila potrebna ali samo Srbiji? Za tvoju "lijepu" nisam siguran?! Do Jugoslavije niste ni imali drzavu. A nju ste samo iskoristili da bi ste "lijepo " ziveli!!?

Istina, car je go.........

21.04.2015. 18:36

Dokle ce nas dragi voda mahati spiskom zelja, namera, njegovim radom, iznosenjem naloga okupacionih namesnika......gde ju tu Srbija i narod ??? Poslednji pokolj i proterivanje je pokazao sta ko kome misli, dosta bre vise !?

Nikola

21.04.2015. 18:53

Ovi hrvati imaju dva velika problema. Prvi je sto pricaju srpski, a drugi je sto nemaju drugi razlog za postojanje nego da rovare po nasoj kuci i ubacuju klipove. Zato su i napravljeni pa ne znaju za drugo. Nesto kao taste.

to je planiran i ukusno realizovan projekat

21.04.2015. 18:54

Da cujem nesto konkretno i realno, sta je domacin servirao za rucak?

Smecari

21.04.2015. 19:39

Koji ste vi smecari i koga sve pustate da komentarise na Srpskim portalima. A da, vi niste Srbi.

Браво!

21.04.2015. 21:09

Вучић каже да ће Србија " učiniti sve da podrži i ubrza sve infrastrukturne projekte koji će proći kroz njenu teritoriju". Ако не грешим, први је на реду пројекат Брезовица? Али што би се Србија трудила да се пројекат убрза кад је то пре свега у интересу француског концесионара. Иначе, Брезовица је најбољи посао који је надлежно министарство склопило. Концеденту се буџет увећава за скоро пола милијарде евра, други му гради инфраструктуру, а после уговореног периода, све остаје њему!

ercov

21.04.2015. 21:19

Mnogo se prave fini jer kazu neodlucni a misle neposlusni ali ce ih Vucic veoma brzo razuveriti i pokazati svima da je on i te kako odlucan tj poslusan.

kad bolje zaviris ima sta da vidis

21.04.2015. 21:27

Na osnovu formulisanog pitanj i preporuka biti francuz nije popularno:((

Обнова Југославије у обновљеној Аустроугарској?

21.04.2015. 21:47

..."integracijа Zapadnog Balkana". Обнова Југославије? ... "dobrosusedski odnosi i saradnja". Обнова братства и јединства? Шта беше са сличним пројектима 1918. и 1945? Ко је добијао, а ко губио?

naca

21.04.2015. 21:58

Mnogo toga je uradjeno,ispunjeni su mnogi uslovi,preduslovi,zahtevi......otvaranje poglavlja u junu bila bi prava nagrada za sav ulozen trud.

Mali bata

21.04.2015. 22:03

E moji evropljani, dok oni zaradjuju milione evra na skitanje, da vi za njih radite. Da podsetim EU nije za lenje politicare.

Milan

22.04.2015. 00:11

Sve stavke iz Briselskog sporazuma smo ispunili i red bi bio da otvorimo prva poglavlja za pristupanje EU. A, u isto vreme bi mogli da kazne malo njih jer se retko čega od ranije dogovorenog pridržavaju.

ranko75

22.04.2015. 00:53

Mene zanima kada ce biti referendum gde ce se gradjani Srbije izjasniti da li su za ulazak Srbije u ovakvu EU kakva je sada.

ranko75

22.04.2015. 01:00

Ne moze se pretpostavljati da je vecina gradjana Srbije za ulazak u ovakvu EU, nego se to ima dokazati referendumom,pre nego se u nju udje.Pametnije je iz pocetka sa time rascistiti,da se ne bi trosila sredstva i snage i cinili nepotrebni ustupci od strane drzave takoj EU, posebnim clanicama EU,SAD,ako su gradjani u vecini protiv ulaska.Pre nego se provede referendum treba da se otvori ozbiljna drustvena debata po tom pitanju i da izadju strucnjaci i ljudi sa raznim misljenjima a mi da odlucimo.

ranko75

22.04.2015. 01:05

Sto pre udjemo u EU,pre cemo izgubiti suverenitet na svojoj zemlji i zvanicno i biti prinudjeni da se u svemu podcinjavamo Briselu,to jest americi,koja nam nije prijatelj.Pre nego udjemo treba da za sebe rascistimo da zelimo da se podcinjavamo u svemu njima,pa i u tome da vodimo neprijateljsku politiku protiv Rusije,Belorusije ili bilo koga ako to od nas zatrazi Brisel, a on ce to zatraziti ako to od Brisela zatrazi Vasington. Treba na referendumu pitati da se izjasne zele li to gradjani Srbije.

Milorad N

22.04.2015. 06:21

Zlatko:Samo odgovorni političari zanemaruju sitne provokacije jer su ekonomski interesi iznad svih tih provokacija. Zna Vučić da na pravi način odgovori i na provokacije a i da vodi o ekonomskim interesima Srbije.

Branko Samac

22.04.2015. 09:05

Ulaskom u EU nam je osigurano dužničko ropsto. Ustvari već sa SSP sporazumom smo to osigurali! Mediji govore kako će nam biti super u EU a ja ne vidim ni jednu zemlju juga koja se usrećila.

Boris

22.04.2015. 19:56

Ne bih se menjao sa Vučićem, pa da razgovaram sa ovim Ramom... Toliko mi je antipatičan da to nije normalno. Moramo biti istrajni u ovim razgovorima, koliko god oni bili neprijatni jer moramo da mislimo na naše ljude koji žive na Kosovu na prvom mestu.