Capital.ba

Otvoreno etno selo “Ljubačke doline”

20.04.2015. / 14:57

etno seloBANJALUKA, U Ljubačevu kod Banjaluke danas je otvoreno etno selo i muzej “Ljubačke doline”, u kojem će biti postavljeni predmeti iz etnološke, minerološke i prirodnjačke zbirke brdsko-planinskog prostora okoline Banjaluke.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je da je ovo izuzetno dobra ideja i da se, uz ostale turističke atrakcije na području grada, uključujući Osmaču i kanjon Vrbasa, omogućava proširenje turističke ponude.

“Bilo je više pokušaja formiranja etno sela na prostoru Banjaluke, ali mislim da je ovo prvi uspješan projekat te vrste. Sada se kao grad moramo još više uključiti u ovaj projekat da bi cijelo područje Ljubačeva činilo jednu destinaciju koju slobodno možemo upisati u turističku kartu Banjaluke”, rekao je Gavranović.

On je dodao da je ovo etno selo dobro organizovano i da se njim pokušava predstaviti život na ovom području iz druge polovine 19. vijeka.

Autor i vlasnik etno sela Nedeljko Branković rekao je da je ovaj turistički lokalitet rezultat njegovog dugogodišnjeg skupljanja antikviteta na brdsko-planinskom području okoline Banjaluke, od Bronzanog Majdana do Kneževa.

“Prije sedam godina rodila se vizija da sve što se skupljalo izložim na jednom mjestu i ta ideja je upravo ovo etno selo. Nikad u životu nisam bio sigurniji da sam napravio dobro i veliko djelo”, rekao je Branković.

Kao posebnost ovog turističkog lokaliteta, on je izdvojio tradicionalnu arhitekturu dinarskog sela, koja su dugo bila zapostavljana.

“Slika iz Ljubačkih dolina bukvalno ide u cijeli svijet i samo na taj način možemo povratiti poziciju uglednog evropskog naroda koju smo imali krajem 19. i početkom 20. vijeka”, rekao je Branković.

Prema njegovim riječima, etnološku zbirku “Ljubačkih dolina” čine i predmeti iz ostalih krajeva bivše Jugoslavije, kao i flora i fauna banjalučkog kraja i minerologija cijelog svijeta.

Direktor Turističke organizacije Republike Srpske Nada Jovanović rekla je da će brojne grupe turoperatora i novinara iz cijelog svijeta ove godine obići ovo etno selo, ali i cijeli destinacijski kompleks u okolini.

“Prva grupa iz Poljske posjetiće nas 26. aprila, nakon toga slijedi grupa ruskih turoperatora i medija, među kojima i ‘Raša tudej’, te grupa iz zemalja Beneluksa”, najavila je Jovanovićeva.

Ona je izrazila zahvalnost Muzeju Republike Srpske na obradi etnografske zbirke.

“Osim turističke ponude, moći ćemo da organizujemo i škole u prirodi, u kojima će se djeca upoznati sa našom tradicijom i kulturom”, rekla je Jovanovićeva.

Direktor Turističke organizacije Banjaluka Ostoja Barašin rekao je da je turistička ponuda ovog grada danas dobila jedan od kapitalnih sadržaja, ali i da je na ovaj način počelo uređenje čitave Ljubačevske doline, u kojoj se nalaze stećci, crkva brvnara i pećina.

“Posebnu zahvalnost dugujemo vlasniku i autoru ovog projekta, koji je uložio vrijeme, novac i energiju da dobijemo jedan ovakav kapitalni objekat koji je neprocjenjive vrijednosti”, ocijenio je Barašin. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!