Home Posle 5 Tešinova priča u Antologiji najbolje evropske priče

Tešinova priča u Antologiji najbolje evropske priče

by bifadmin

Priča kikindskog pisca Srđana V. Tešina „Where Is Grandma, Where Do You Think She Hides?“, u prevodu Nadine Linton, uvrštena je u prestižnu Antologiju najbolje evropske priče 2016 (Best European Fiction anthology) američko-englesko-irskog izdavača Dalkey Archive Press.

Ovaj multinacionalni izdavač je osnovan 1984. godine u Čikagu, a od 2006. glavna redakcija se nalazi na Univerzitetu Ilinois. Ime je dobio po naslovu romana čuvenog irskog pisca Flena O’Brajena.

Edicija Antologija najbolje evropske priče pokrenuta je 2010. godine, uređivao ju je Aleksandar Hemon, a predgovore su pisali svetski poznati pisci poput Zejdi Smit, Koluma Mekena, Draga Jančara, Enrikea Vila-Matasa, Nikol Kraus i Džona Banvila. Neki od autora koji su uvršteni Antologiju najbolje evropske priče su i: Hilari Mantel, Viktor Peljevin, David Albahari, Olga Tokarčuk, Ingo Šulce, Igor Štiks, Goce Smilevski, Peter Adolfsen, Alek Popov i drugi značajni evropski pisci.

Antologija najbolje evropske priče 2016, u kojoj će se naći i Tešinova priča, biće objavljena u oktobru ove godine, u tiražu od 6.000 primeraka.

Pričom „Where Is Grandma, Where Do You Think She Hides?“ započinje kolekcija od 23 fleš fikcije koje se nalaze u najnovijoj Tešinovoj knjizi Priče s Marsa, čiji je skori izlazak najavio beogradski Arhipelag. Takođe, ova priča se nalazi i u veoma zapaženoj antologiji savremene srpske priče o starosti Starost koju su 2012. godine priredili David Albahari i Srđan V. Tešin za izdavačku kuću Arhipelag.

Pročitajte i ovo...