Capital.ba

Američka ekonomija ojačala za 2,8 odsto

24.11.2009. / 16:03

ekonomija-sadVAŠINGTON, Američka ekonomija porasla je u trećem kvartalu za 2,8 odsto, ali je tempo oporavka bio sporiji nego što se očekivalo, pod uticajem povećanog uvoza i slabljenja investicija u nestambene strukture, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci.
Uoči objave novog izvještaja Ministarstva trgovine očekivao se rast za 3,5 odsto.

Ovo je i dalje najbrži tempo ekonomskog rasta od trećeg kvartala 2007. godine. Pozitivni rezultati u četiri uzastopna kvartala znače da je u SAD okončana najbolnija recesija u posljednjih 70 godina.

Rast uvoza ublažio je tempo ekonomskog rasta u trećem kvartalu. Uvoz je povećan za 20,8 odsto, što je najveći rast od 1985. godine.

Ovo je umanjilo ukupni društveni proizvod u ovom periodu za 2,53 odsto, navodi se u saopštenju.

Gradnja nestambene infrastrukture u trećem kvartalu umanjena je za 15,1 odsto, a ne devet odsto, kao što se očekivalo. Ovo je umanjilo društveni proizvod za dodatnih pola procenta.

Istovremeno, preduzeća su smanjila nagomilane zalihe neprodate robe nešto bržim tempom od očekivanog.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!