Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 17.04.2015.
08:14
J. Arsenović - Vesti A

Obamin savetnik hoće da nas leči!

Američka kompanija u vlasništvu savetnika predsednika SAD ponudila je prošle nedelje na sastanku sa premijerom Srbije javno-privatno partnerstvo u lečenju radioterapijom obolelih od raka.

youtube.com/Aleksandar Metanoja
Sve je biznis: Slobodan Čikarić

Vlasnik Institute for IGRT Danijel Fas tvrdi da su spremni da u nabavku nove opreme za lečenje ulože oko 140 miliona evra.

- Renovirali bismo i dogradili onkološke bolnice i preuzeli sve zaposlene, kupili 24 najmodernija uređaja za radioterapiju, dva najmodernija uređaja za radiohirurgiju celog tela, skenere, magnetne rezonance, dva tzv. PET skenera i ciklotrone za proizvodnju radiofarmaka - tvrdi Fas za beogradske medije.

Na drugoj strani, sklopio bi se ugovor s Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje koje bi američkom investitoru plaćalo lečenje srpskih građana.

Mnogo je nepoznanica u ovom predlogu, a jedna od njih, na koju upozorava predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka dr Slobodan Čikarić, jeste i ta koliko bi cena zračenja bila za domaće pacijente.

- Ovu ponudu vidim kao biznis. On hoće da ubaci svoje mašine i uz našu radnu snagu da dovlači pacijente iz inostranstva na zračenje i tako ostvari profit, dok bi nama pomogao da se rešimo liste čekanje na koje su sada osuđeni domaći pacijenti zbog nedovoljnog broja aparata. To je poluprivatno-polujavno zdravstvo, ali je pitanje kako bi se delile zarade i po kojoj ceni bi se naplaćivalo zračenje za naše pacijente. Ako bi bile one američke, onda bi se naš Fond brzo ispraznio, pa bi se moglo desiti da upadnemo u još veću krizu - komentriše za "Vesti" profesor Čikarić.

Prvo nas unište, a sada bi da leče

Na ovu vest jedan broj ljudi u Srbiji je reagovao i emotivno, komentarišući da su "nas Amerikanci prvo bombardovali osiromašenim uranijumom, a sada bi da zarađuju na našem lečenju od raka koji su izazvale njihove bombe".
Istovremeno, objavljivanje u javnosti ponude koja je tek predlog i koja bi morala da prođe kroz tendersku proceduru, doživljava se i kao "opipavanje" pulsa javnosti za ovakvo američko-srpsko partnerstvo u zdravstvu.

Ponuda koja dolazi preko Atlantika i kojoj je posredovao i američki ambasador Majkl Kirbi vremenski se poklopila sa skorašnjim raspisivanjem tendera za nabavku aparata za zračenje, koje Srbija treba da kupi uz pomoć kredita Svetske banke u visini 22 miliona dolara.

U svetu dominaraju dve firme koje se bave proizvodnjom aparata za radioterapiju, jedna je evropska - Elekta, a druga američka - Varijan. Domaći stručnjaci ovu ponudu zato vide i kao pokušaj američkog biznismena i saradnika Baraka Obame da kod čelnika srpskog zdravstva i politike izlobiraju prolaz američkoj firmi. U Ministarstvu zdravlja poručuju da će sve detaljno razmotriti i da će srpska strana postavljati uslove.

Na listi čekanja 2000 pacijenata

Profesor Čikarić kaže da u Srbiji postoji 10 aparata za zračenje, dok zbog brojnosti pacijenata postoji potreba za 30-ak akceleratora. Ako se uzme u obzir da je od postojećih šest aparata u kvaru, ne čudi što je više od 2.000 pacijenata na listi za čekanje. Danijel Fas tvrdi da bi sa njegovom investicijom to bila prošlost i da bi svaki pacijent kojem je prepisana radioterapija u roku od 48 sati mogao da počne sa zračenjem.

POVEZANE VESTI

Petak 17.04.2015. 08:26
Legalizacija americke smrtonosne politike upravo pocinje na Srbima i Ukrainima !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online