Devizni prekršaji tokom Uskrsa na Gradini i kod Preševa

PREŠEVO/DIMITROVGRAD – Carinici su tokom uskršnjih praznika, nagraničnim prelazima kod Preševa i Dimitrovgrada otkrili više deviznih prekršaja čija je ukupna vrednost 70.000 evra.

 Na prelazu Gradina otkriven je jedan devizni prekršaj koji je ujedno i najveći. Na tom prelazu se 12. aprila 2015. godine, malo iza podneva, pojavio automobil marke „BMW“, nemačkih registarskih oznaka kojim su putovala dvojica turskih državlјana iz Nemačke u Tursku.

Iako su  rekli da osim ličnih stvari nemaju ništa što bi trebalo da prijave za kontrolu, carinici su ipak odlučili da izvrše lični pretres obojice. Tom prilikom su u džepovima svakog od njih pronašli po 10.000 evra, dok su u donjem vešu suvozača otkrili još 37.000 evra.

Dozvolјeni iznos od po 10.000 evra im je vraćen, a suma od 37.000 evra je privremeno zadržana.

Prvi u nizu deviznih prekršaja na prelazu Preševo otkriven je 10. aprila kod državlјanina Nemačke koji je automobilom „Ford“ iz te zemlјe putovao u Tursku.

On je novac, odnosno 16.000 evra stavio u torbicu koju je sakrio iza zadnjeg sedišta. Dozvolјeni iznos od 10.000 evra mu je vraćen, dok je preostalih 6.000 evra privremeno zadržano do okončanja prekšajnog postupka.

Dan kasnije, 11. aprila u razmaku od nekoliko sati otkrivena su dva prekršaja. U oba slučaja radilo se o dražavlјanima Makedonije.

U prvom slučaju pola sata iza ponoći, pojavio  se automobil marke „Mercedes“ kojim je putovao bračni par. Oboje su kod sebe imali novca, s tim da je kod supruge pronađeno 10.000 evra,  što je dozvolјeni iznos, dok je muškarac u zadnjem džepu pantalona imao  27.000 evra. Nјemu je vraćen dozvolјeni iznos od 10.000 evra, dok je preostalih 17.000 evra privremeno zadržano.

Istog dana, oko pet sati ujutro, na prelaz je u automobilu „Renault Megan“ stiglo dvoje državlјana Makedonije koji su takođe pokušali nelagalno da iznesu novac iz Srbije.

Carinici tokom ličnog pretresa putnika, u džepu pantalona jednog od njih, pronašli neprijavlјene devize i to 25.500 evra i 6.500 švajcarskih franaka. Obojici putnika vraćen je dozvolјeni iznos od po 10.000 evra, dok je preostalih 5.500 evra i 6.500 švajcarskih franaka privremeno zadržano do okončanja prekšajnog postupka.

 Sličan slučaj dogodio se i 13. aprila na istom graničnom prelazu, kada je jedan turski državlјanin pokušao da iznese nedozvolјenu sumu novca u unutrašnjem džepu jakne. Carinici su kod njega pronašli 18.800 evra, pa su mu vratili dozvolјeni iznos od 10.000 evra, dok su ostatak od 8.800 evra privremeno zadržali.

 (Kraj)iva

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare