Ponedeljak, 13.04.2015.

12:25

"Dve prestonice Srbije: BG i KIM"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da Srbija ima dve prestonice - jedna u Beogradu, a druga je srpsko Kosovo i Metohija.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Tanjug

"Druga prestonica je Kosovo i Metohija, Pećka patrijaršija, Gračanica, eparhija Raško-prizrenska... čije su svetinje zajedno sa narodom posejane po čitavom Kosovu", rekao je Đurić novinarima posle liturgije u manastiru Gračanica i unošenja Blagodatnog ognja iz Jerusalima.

Đurić je ukazao da je praznik Hristovog vaskrsenja, prilika za podsećanje na praznik vaskrsenja, njegovu simboliku i značenje, a naročito u ovom teškom vremenu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju danas, na vaskrsni ponedeljak, prisustvuje liturgiji u manastiru Gračanica.

Liturgiju, na drugi dan najvećeg hrišćanskog praznika koji slavi vaskrsenje Isusa Hrista, služi episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije.

Episkop Teodosije je rekao da praznik svake godine narodu na Kosovu i Metohiji donosi radost.

"Mi koji smo raspeti sa Hristom, mi i vaskrasavamo sa Hristom, naročito na Kosovu i Metohiji", rekao je Teodosije.

Đurić je sa Teodosijem oko 11 časova dočekao blagodatni oganj iz Jerusalima koji je pomoćnik direktora Kancelarije KiM Dušan Jovović u pratnji predstavnika Srpske pravoslavne crkve doneo i na Kosovo i Metohiju, posle čega će prisustvovati nastavku liturgije.

Posle završetka liturgije, blagodatni oganj biće prenet u Pećku patrijaršiju i manastire Visoki Dečani i Sopoćani, gde će biti organizovan doček i liturgija.

Blagodatni oganj, plamen sa Hristovog groba u Jerusalimu, stigao je u subotu, 11. aprila u Srbiju, praćen državno-crkvenom delegacijom, a svečani doček ognja potom je organizovan u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Pored Blagodatnog ognja, iz Jerusalima su doneta i dva časna krsta, što predstavlja nastavak tradicije njihovog donošenja koja je započeta sa blagoslovom patrijarha Pavla 2006. godine.

Oganj, koji nazivaju i najvećim čudom u Jerusalimu, pojavljuje se svake godine uoči Uskrsa, prilikom molitve patrijarha jerusalimskog Teofila, u crkvi Hristovog Vaskrsenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: