Kultura

Subota, 11.04.2015.

10:25

Novi programi u Narodnom muzeju u Nišu

Direktor Narodnog muzeja u Nišu Slaviša Popović rekao je da ta institucija podržava novu manifestaciju "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10".

Izvor: Tanjug

Default images

"Mi se spremamo da te dane iskoristimo za sveobuhvatni program sa većim brojem izložbi, predavanja i radionica, kao i za prezentaciju nasleđa koje čuvamo", rekao je Popović Tanjugu i ocenio da je ta inicijativa "kvalitet više u odnosu na 'Noć muzeja'".

Programi u okviru manifestacije "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10" će se odvijati u periodu od 9. do 18. maja, a obuhvataju čitav niz izložbi i pratećih programa u vidu prezentacija, javnih razgovora i drugih sadržaja sa učešćem više od 50 muzeja širom Srbije.

Popović je, međutim ukazao i na najveći problem koji Narodni muzej u Nišu ima, a to je nedostatak izložbenog prostora. "Sala naše stalne postavke, koja je sada obogaćena novim artefaktima i eksponatima je površine od samo 185 kvadratnih metara", naveo je Popović i dodao da oni prate svetske tokove muzeologije i da je započeto predstavljanje kulturnog nasleđa na Internetu.

Popović je napomenuo da je Ministarstvo kulture podržalo veliki broj njihovih projekata i da je izložba niškog Narodnog muzeja na kojoj su prezentovane ranohrišćanske grobnice iz Jagodinmale priređena u Beogradu početkom ove godine. Za tu izložbu stigao je poziv iz Pule, a izložba "Niš - ratna prestonica Srbije" biće priređena u Leskovcu, dodao je Popović.

Narodni muzej u Nišu osnovan je 1933. godine, a prikupljeni materijal uništen je u savezničkom bombardovanju Niša septembra 1944. godine. Ta institucija je obnovljena 1947. godine, a u svojim fondovima ima više od 40.000 predmeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: