Četvrtak, 09.04.2015.

09:39

Hoće li Zeman u Moskvu?

Vlada Češke nije ni na višečasovnoj sednici uspela da se dogovori da li da predsedniku Republike, Milošu Zemanu, plati put za Moskvu.

Izvor: Beta

Default images
Foto: Beta/AP

Zeman treba da prisustvuje proslavi 70. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu.

Uzrok nesloge je što vojna parada na Crvenom trgu smeta koalicionim partnerima vladajućih socijaldemokrata.

"Ministri su imali različite stavove prema toj poseti i Vlada je jednoglasno odlučila da prekine raspravu. Zatražili smo od ministra inostranih poslova Lubomira Zaoraleka da sazna detalje programa. Podneće ih naredne sedmice", kazao je noćas premijer Bohuslav Sobotka.

Vlada će tako najverovatnije na sednici iduće nedelje odlučiti da li će platiti svoju polovinu rashoda šefa države za posetu Moskvi.

Čak i ako bi to odbila - prvi put u istoriji Češke, nema nikakvih prepreka da Zeman putuje u Moskvu i posetu plati iz predsedničkog budžeta.

Jabuka razdora nije sama poseta Rusiji od 8. do 10. maja, ni odavanje pošte vojnicima Crvene armije koja je 1945. godine oslobodila većinu teritorije Čehoslovačke, pri čemu je poginulo 150.000 crvenoarmejaca.

Lider Hrišćanske demokratske unije-Češke narodne stranke, najmanjeg partnera u vladi socijaldemokratskog premijera Sobotke, Pavel Bjelobradek, uslovio je saglasnost s posetom time da iz Zemanovog programa bude izbačeno prisustvovanje vojnoj paradi na Crvenom trgu 9. maja.

"Još nismo dobili zvaničan program predsednikove posete Moskvi. Mislim da još ima dovoljno vremena za odobravanje posete", rekao je Bjelobradek.

Premijer Sobotka kazao je u sredu, nakon susreta s predsednikom Zemanom, da njegovi ministri iz Češke socijaldemokratske stranke neće blokirati put u Moskvu jer smatraju da treba odati poštu poginulim ruskim vojnicima.

Lider drugog po snazi partnera u vladi, Alijanse nezadovoljnih građana, Andrej Babiš priklonio se stavu čeških demohrišćana da je u redu da predsednik u Moskvi oda poštu vojnicima palim za Čehoslovačku, ali ne i da stoji na Crvenom trgu i posmatra vojnu paradu, verovatno kao jedini predsednik neke članice Evropske unije.

Ostali šefovi država iz EU paradu bojkotuju zbog ukrajinske krize.

"Mislim da imamo predsednika koji je na svoju ruku, i da će uraditi ono što želi, bez obzira na to kako ćemo glasati. Ali mislim da taj put nije dobar", rekao je Babiš.

Zabunu je uneo portparol predsednika, Jirži Ovčaček koji je saopštio da se još ne zna da li je predviđeno da Zeman prisustvuje paradi u Moskvi, iako ga ruski zvaničnici navode kao potvrđenog gosta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: