Capital.ba

Nova sezona bankrota u Grčkoj

07.04.2015. / 13:35

Grcka_BetaAP(2)ATINA, Grčka je i dalje pod velikim rizikom kada su u pitanju korporativni bankroti, a posljednjih godina je bila među globalnim “liderima” po broju nesolventnih preduzeća.

Međunarodna kompanija za osiguranje kredita Atradijus prognozira da će broj bankrota i ove godine ostati visok uz 459 slučajeva, iako blago niži u odnosu na prošlogodišnjih 463 preduzeća na koja je stavljen katanac, piše grčki list Katimerini.

To je najviši nivo bankrota među evropskim zemljama koje Atradijus prati, a kompanija navodi da bi prognoza mogla biti i lošija u svjetlu ekonomskih pokazatelja kao što su indeksi povjerenja, proizvodne cijene u industriji i maloprodaja, koji su pogoršani od februara. Kompanija je prognozu sastavila na osnovu februarskih privrednih podataka.

Ekonomski problemi u Grčkoj rastu zbog neizvjesnosti u pogledu postizanja definitivnog sporazuma između vlade u Atini i njenih međunarodnih kreditora, što koči poslovnu aktivnost.

Stručnjaci EU i Međunarodnog monetarnog fonda proučavaju plan reformi koji je prošlog mjeseca predložio premijer Grčke Aleksis Cipras u pokušaju da obezbijedi isplatu 7,2 milijarde evra vrijedne tranše kredita iz paketa pomoći ukupne vrijednosti 240 milijardi evra. Međutim, do postizanja dogovora s kreditorima, Grčka ostaje bez pristupa sredstvima koja su preostala u okviru paketa pomoći.

Vlada u Atini se nada da će uskoro dobiti “zeleno svjetlo” za dostavljenu listu reformi, čime bi joj bila odblokirana preostala sredstva iz paketa pomoći, da bi izbjegla bankrot i uspjela da isplati plate i penzije. Tanjug

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!