Najnovije vesti
Vesti Društvo
Vlada izdvaja 150 miliona dinara za razvoj institucija regiona

Vlada izdvaja 150 miliona dinara za razvoj institucija regiona

U Srbiji se do kraja godine očekuju brojne institucionalne promene u regionima, a u implementaciju nove politike regionalnog razvoja i izgradnju institucija na lokalu vlada će izdvojiti više od 150 miliona dinara, izjavio je danas pomoćnik ministra privrede Edvard Jakopin.

229917_dinar02
229917_dinar02

On je najavio da će ove godine fokus rada Ministarstva privrede biti na realizaciji brojnih programa na regionalnom nivou i dodao da će se, takođe, ove godine primeniti i model javno - privatnog partnerstva u realizaciji regionalnih projekata.

Na regionalnom nivou često nedostaju dobri projekti i komunikacija između državnih i regionalnih institucija je često nezadovoljavajuća i zbog toga ove godine mora doći do brojnih institucionalnih promena na lokalu, rekao je Jakopin na predstavljanju zbornika "Politika regionalnog razvoja: naučno utemeljenje i praktični primeri", na Beogradskoj bankarskoj akademiji.

On je istakao da je za brojne institucionalne promene važna podrška šire javnosti i regionalnih institucija.

Napomonjući da u EU ima skoro 150 strategija regionalnog razvoja, Jakopin je ocenio da je za Srbiju veoma važno da ima primere iz prakse koji su sažeti upravo u ovom zborniku, koji mogu poslužiti kao putokaz za unapređenje institucionalog okvira u regionima.

Dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hinić rekao je da je sprovođenje politike regionalnog razvoja važno iz perspektive priprema za punopravno članstvo Srbije u EU, jer regionalni razvoj je važan faktor razvoja konkurentnosti između regija i gradova i za razvoj ukupne privrede.

Prema njegovoj oceni, značajni dispariteti u razvoju regiona u Srbiji velika su prepreka napretku privrede, i nažalost naša zemlja je primer velikog dispariteta u razvoju regiona koji su se uvećavali devedesetih godina prošlog veka.