Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 04.04.2015.
13:43 >> 18:38h
Tanjug A

Vučić srpskoj javnosti: Ne krivite pilote, oni su heroji

Tužilaštvo će ispitati svaku vrstu krivične odgovornosti za pad vojnog helikoptera u kojem je pogunulo sedam osoba, a svaku vrstu političke odgovornosti tražite od mene, rekao je na vanrednoj konferenciji premijer Srbije Aleksandar Vučić, ističući da su članovi posade heroji, a ne krivci i da javnost treba da prekine hajku na njih.

Tanjug
Možda je premijer neobavešten?! Nije javnost okrivila pilote, već je Tužilaštvo saopštilo da su odgovorni

- Zadovoljite se time što ste jurili i krivili ministre, generale i pukovnike i molim vas da sada ne krivite Omera Mehića. Kao bezbroj puta do sada želeo je da spase jedno dete, nije uspeo, sam je platio cenu. Omer nije, kriv, kao ni Bandić, i mnogi drugi - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da posada helikoptera za njega lično i za vladu nije ništa kriva, da su oni heroji i da će ih tako pamtiti i on i Srbija. Prema njegovim rečima, da bi bila stavljena tačka na priču o helikopteru, potrebno je da tužilaštvo, koje je samostalan organ, uradi svoj posao i u to se niko neće mešati.

Premijer je rekao da u čitavoj priči u vezi s padom helikoptera u kojem je poginulo sedam osoba vidi mržnju i želju za političkim obračunima, odbacivši istovremeno svaku insinuaciju prema kojoj je akcija spasavanja deteta bila zarad lične promocije pojedinih  ministara.

Kako je rekao, komandant 204. vazduhoplovne brigade Predrag Bandić i stradali pilot Omer Mehić su u rodbinskim vezama, najbolji prijatelji, zbog čega, dodao je, teško da neko može i da zamisli takav scenario. On se, naveo je, trudi da pronađe i da vidi o čemu se radi i jedino što razume je da postoji nečija želja za ostvarenjem nekog političkog cilja.

Piloti Omer Mehić, Milovan Đukalić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar Ivan Miladinović i zdravstveni radnici Dževad Ljajić i Miroslav Veselinovic i beba Ademović su imena nastradalih, koja su u potrazi za krivcima za pad helikoptera zaboravljena, rekao je Vučić.

- Mogu da izrazim još jednom najdublje saučešće porodicama stradalih i svima da poručim da oni za mene, i ako smem da kažem, za ovu vladu, nisu krivi ni za šta. Oni su heroji i tako ću ih pamtiti i uveren sam da tako treba da ih pamti Srbija -  rekao je Vučić na konferenciji za medije.

Premijer je napomenuo da juče objavljeni izveštaji ne prebacuju krivicu ni na koga, već govore o odgovornosti, uzrocima nesreće i greškama.

- To je težak rad, to je vojska, težak život, jesam li nekada rekao da su za to odgovorni Tadić i Šutanovac, nisam nikada zato što nisu - rekao je premijer.

Na konstataciju novinara da je ranije rekao da u izveštaju nije video ništa spektakularno premijer je ponovio da i dalje tako misli.

- Pošto je to za vas spektakularno ja vam čestitam na tom spektaklu, meni baš ništa nije spektakularno - odgovorio je Vučić.

Na pitanje da li će tražiti odgovor zašto su prekršene procedure pri samoj inicijativi za akciju i da li se tu nalazi odgovornost struktura koje nisu u vojsci, Vučić je odgovorio:

- Hteli ste da kažete da li je kriv za nešto Gašić. Prevedite to i kažite tačno šta hoćete da kažete.. ti si Gašiću kriv za to što si hteo da spaseš dete - naveo je Vučić i dodao da će svi koji su prekršili procedure odgovarati po svim propisima.

Odgovarajući na pitanje zašto je za mesto sletanja izabran aerodrom u Surčinu, Vučić je naveo da se iz izveštaja jasno vidi da je pilot najpre išao na VMA na koji nije mogao da sleti.

- Išao je na VMA pa nije mogao da sleti na VMA... o čemu se radi... objasnite mi... šta, bliže je bilo ministru zbog novinarskih ekipa da ide u Surčin nego da dođe na VMA - pa Lončar živi od VMA na tri minuta ako ste to hteli da insinuirate - rekao je premijer.

Na pitanje da li je bilo pritisaka na kontrolu leta Vučić je rekao da bi, kada bi se nešto takvo stvarno utvrdilo, "ko god da je tako nešto uradio - bio sto puta minsitar" značilo da je lud i da treba da odgovara za sva vremena. On je rekao da takav podatak nema i upitao da li neko ima podatke da je pritiska bilo.

- Insinuacija je sledeća, oni su vršili pritisak i rekli kontroli leta da mu kaže da ne  sleće gde želi, iako mu je to lakše, nego da sleti po najgorim uslovima da bismo mi mogli da se uslikamo za TV. Ili nisu normalni oni koji bi tako nešto uradili i to je ili za zatvor ili za lečenje ili ja ne razumem one koji takvo pitanje postavljaju. Tu baš nešto nije sasvim u redu - rekao je premijer.

POVEZANE VESTI

Subota 04.04.2015. 17:46
gov*nar spinerski !!! Pa KO je "okrivio" pilote ? Sa dosta ljudi sam ovih dana komentarisao ovu pogan... Ima tu i "žutih" i "naprednih" zaluđenika... i SVI do jednog su zgroženi načinom tj. podlošću kojom go*vnar iz feketića manipuliše ovom tragedijom ??? Seme ti pogano je*bem 3,14zdousti gmazu...
Subota 04.04.2015. 16:40
Tolike preče o toj nesreći,koja zaista jeste nesreća za sve nas a prevenstveno za porodice poginulih.Toliko ama svaaki dan nagadjati o krivici i uzrocima bez realnih dokaza graniči se s neukusom,a da ne pominjem porodice kojima se pored bola za izgubljenima još dodatno povredjuje rane.Neka se kaže konačno ko je kriv i da svi odahnu.
Subota 04.04.2015. 22:30
Niko ne krivi pilote vec svi kukaju na tebe izvjetropireni !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online