Svet

0

Atina obećala mere za bezbolan ekonomski oporavak

Autor: AP

Izvor: Beta

Atina obećala mere za bezbolan ekonomski oporavak

Izvor: Foto: Beta / AP

Predlog reformi koji će biti završen tokom vikenda u Briselu u dogovoru s kreditorima, doneće Grčkoj tri milijarde evra i privredni rast od 1,4 odsto.

Grčka naredne nedelje treba da postigne dogovor s kreditorima (Evropskom unijom, Međunarodnim monetarnim fondom i Evropskom centralnom bankom) kako bi dobila novu, poslednju tranšu kreditne pomoći, a u suprotnom moraće da proglasi moratorijum na plaćanje, uz nesagledive posledice i po Grčku, i po banke - njene poverioce. 

Atina se nada da će brzo dobiti deo od 7,2 milijardi evra preostale kreditne pomoći, posebno 1,9 milijardi evra po osnovu grčkih obveznica koje su u evropskim bankama. 

"Vlada je već jasno stavila do znanja evrozoni i MMF-u da neće nastaviti da isplaćuje svoj dug sopstvenim sredstvima, ukoliko poverioci odmah ne daju novačanu pomoć preostalu iz 2014. godine", saopštili su izvori bliski Vladi Grčke.

Grupa grčkih stručnjaka sutra putuje za Brisel gde treba da se finalizira spisak reformi koji će zvanično biti predstavljen u ponedeljak, dodali su ti izvori.

"Na tom spisku neće biti recesionih mera, odnosno neće biti predloženo smanjenje plata ili penzija", ponovila je danas grčka Vlada.

Mediji su naveli da bi se spisak odnosio na privatizaiju, suzbijanje utaje poreza, na smanjenje birokratije i promene PDV-a i poreske politike.


Demantovane glasine o ostavci Varufakisa

Grčka vlada demantovala je danas glasine u štampi da se očekuje da ministar finansija Janis Varufakis podnese ostavku.

"Te glasine su u potpunosti neosnovane. Vlada kategorično i apsolutno negira bilo kakve pretpostavke o Varufakisovoj ostavci", izjavio je Frans presu jedan zvaničnik Vlade.

Glasine su potekle posle članka u nemačkom listu Bild koji je, takođe se pozivajući na izvore, preneo da je "samo pitanje vremena" kada će Varufakis podneti ostavku. 

Sam Varufakis, poznat po tome što iritira strane zvaničnike, demantovao je glasine na svom nalogu društvene mreže Tviter. 

"Kada god su pregovori (sa Evropskoj unijom) u vrelijoj fazi, pojavljuje se nova glasina o mojoj ostavci, mom kraju... Baš zabavno", napisao je Varufakis.

Međutim, Varufakis, sveprisutan u evropskim medijima od dolaska na vlasti krajem januara, posebno je kritikovan zbog nedavne fotoreprotaže u francuskom časopisu "Pari mač" koji ga je prikazao u njegovoj luksuznoj kući podno Akropolja, dok govori o merama štednje i "humanitarnoj krizi" u Grčkoj.

Izvori su dodali da Varufakisa poslednjih dana nema u javnosti jer radi na spisku mera koje Vlada treba da u ponedeljak dostavi svojim poveriocima da bi grčka država dobila poslednju tranšu kreditne pomoći. Varufakis bi trebalo da 24. aprila putuje u Rigu na sastanak ministar finansija EU.

Izgled i ponašanje Varufakisa, profesora ekonomije koji je promenio niz univerzitreta širom sveta, i nedavno potvrdio da je rekao da "Nemcima treba zabiti srednji prst", posebno je iritirao nemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea. 
Šojble, međutim, iako je nedavno rekao da "niko ne shvata šta želi
grčka vlada", sada tvrdi da ipak poštuje svog grčkog kolegu koga
je, preko svog bloga, pozvao na "okončavanje otrovnih uzajamnih
optužbi".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR