Svet

0

Vazdušni napad na predsednički kompleks u Adenu

Autor: IG

Izvor: Tanjug

Vazdušni napad na predsednički kompleks u Adenu

Izvor: Foto: AP

Avion je ispalio tri projektila na predsednički kompleks, ali se suočio sa protivvazdušnom odbranom, kazao je on za AFP.

Svedoci navode da se oko predsedničke palate na jugu grada, mogu videti oblaci dima. Predstavnik obezbeđenja je rekao da su projektili udarili u napuštenu zgradu u okviru kompleksa, tako da nije bilo žrtava.

Hadijev pomoćnik izjavio je ranije da je svrgnuti predsednik prebačen na sigurnu lokaciju u Adenu. Šitska hutska milicija, uz podršku trupa koje su u savezu sa bivšim predsednikom Ali Abdulahom Salehom napredovale su brzo prema Adneu i zauzele vazdušnu bazu Al Anad, na oko 50 kilometara od južnog jemenskog grada.

Hadi je prošle nedelje evakuisan na bezbedno, pošto je vojni avion tada ciljao palatu u Adenu gde je on boravio posle bekstva zbog političkih nemira u prestonici Sani, kazao je pomoćnik.

Hadi se sklonio u Aden prošlog meseca, nakon bekstva iz kućnog pritvora u Sani, kada je šitska Huti milicija preuzela kontrolu nad gradom.

Jemen, dugogodišnji saveznik SAD u ratu protiv Al Kaide, sve više je podeljen između severa pod kontrolom Huta, koje navodno pomaže Iran, i juga kojim dominiraju Hadijeve pristalice.

Jemenski v.d. ministar inostranih poslova Rijad Jasin pozvao danas UN na hitnu vojnu inervenciju, uoči samita Arapske lige u Egiptu, dok pobunjeničke snage drže opkoljenu vladu u Adenu. Jasin je rekao za televizijski kanal iz Dubaija da je Hadi još uvek u Adenu, negirajući ranije tvrdnje da je pobegao iz zemlje.

Zamenik generalnog sekretara Arapske lige rekao je posle razgovora sa Jainom, da će ta organizacija sutra razmotriti krizu u Jemenu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR