20. mart  2015. 12.30  | Izvor: Tanjug

Filmska verzija baleta o nemirima u Francuskoj

NJUJORK -

Američki muzičar i producent Farel Vilijams udružio se sa francuskim strit umetnikom JR za filmsku verziju baleta inspirisanog nemirima koji su pre desetak godina potresli Francusku.

Sedamnaestominutni film " Les Bosquets " nazvan po stambenom projektu u pariskom predgrađu Monfermej gde su 2005. izbili neredi, premijerno će biti prikazan na njujorškom Trajbeka filmskom festivalu, naveo je JR na svom sajtu.

JR je režirao i napisao scenario za film za koji je muziku radio Vilijams, čija je pesma " Happy " postala globalna senzacija i koji kao producent iza sebe ima niz pop hitova, piše AFP.

Vilijams, koji se nedavno sa Robinom Tikom našao u žiži javnost zbog presude da je njihova hit pesma " Blurred Lines " plagijat pesme Marvina Geja, takođe je i izvršni producent filma.

Muziku za film komponovali su i francuski muzičar i režiser Vudkid i nemački kompozitor Hans Cimer koji je bio nominovan za Oskara za muziku za film " Interstelar ".

"Film 'Les Bosqets' publiku vodi na mesto gde se prepliću umetnost, društveni nemiri i moć imidža", naveo je JR i dodao da je film zasnovan na prošlogodišnjoj predstavi "Les Bosquets" Njujorškog baleta.

Poznat po seriji ogromnih crno-belih portreta, JR je svoju karijeru počeo na Monfermeju i drugom ozloglašenom predgrađu Kliši su Boa.

Smrt dvoje mladih izazvala je eksploziju nasilja u Francuskoj, oslobodivši nagomilani bes ljudi zbog diskriminacije, nemaštine, policijskog nasilja i generalne alijenacije, piše AFP.

Dvojica policajaca optuženi su da nisu sprečili smrt dvoje mladih i trenutno im se sudi u Francuskoj. Tinejdžeri su nastradali od strujnog udara dok su se krili u trafo stanici.

Tagovi