BiH

Prekinuta sjednica Doma naroda

Prekinuta sjednica Doma naroda
Prekinuta sjednica Doma naroda

SARAJEVO - Sjednica Doma naroda BiH je prekinuta zbog nedostatka kvoruma jer tri delegata iz RS Nebojša Radmanović (SNSD), Sredoje Nović (SNSD) i Dragutin Rodić (DNS) nisu došli na sjednicu.

Prisutni su bili Darko Babalj i Ognjen Tadić iz SDS-a, dok su klubovi bošnjačkog i hrvatskog naroda bili u punom sastavu. Neki bošnjački delegati su takav potez nazvali kao "antidejtonsko djelovanje".

Kako su dan ranije istakli u SNSD-u, njihova dva delegata neće učestvovati u radu sve dok ne budu ispoštovani principi koji su do sada važili u formiranju zajedničkih komisija Parlamentarne skupštine BiH. Iz SNSD-a su kazali da smatraju nedopustivim i neodgovornim od strane SDS-a da u ime RS u zajedničku komisiju za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH bude predložen i izabran poslanik SDA Sadik Ahmetović, a eliminisan poslanik SNSD-a.

Bariša Čolak, predsjedavajući Doma naroda BiH, kazao je da će u što kraćem roku sazvati novu sjednicu kad za to budu stečeni uslovi, te dodao da problem što prije mora biti riješen.

Safet Softić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, kazao je da je očigledno "da je blokirana zakonodavna vlast na nivou BiH", a da li će se to nastaviti, zavisi od političkog stava SNSD-a, te da on smatra da je potrebna reakcija OHR-a.

Ognjen Tadić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH, kazao je da Klub srpskih delegata u ovom domu nije imao sjednicu, te da neposredno nije obaviješten kao delegat iz srpskog naroda o tome šta su razlozi da tri delegata iz njegovog kluba ne dođu na sjednicu.

Dragutin Rodić, delegat iz DNS-a, rekao je da svako ove poteze tri delegata iz srpskog naroda može zvati kako hoće, ali smatra da je razgovor i kompromis jedini dobar recept za rad i pozicije i opozicije.

"Neki drugi samo u prošlom mandatu nisu prisustvovali sjednicama Doma koje zbog nedostatka kvoruma nisu održavane i tada to nisu zvali blokadom i antidejtonskim djelovanjem i nije se pozivao OHR. Da je bilo volje da se razgovara, ne bi došlo do toga da se jednostavna pitanja zakomplikuju. Vjerujem da ćemo sjesti i razgovarati i da nakon zelenog svjetla iz Brisela institucije funkcionišu", rekao je Rodić.

Sredoje Nović, šef Kluba delegata srpskog naroda, rekao je da je očekivana reakcija delegata bošnjačkog naroda iz SDA koji su nedolazak tri delegata iz srpskog naroda na sjednicu okarakterisali kao antidejtonsko djelovanje.

"Njima je najlakše to tako okarakterisati da bi izazvali interesovanje međunarodne zajednice i OHR-a. Nevjerovatno je da su delegati te iste SDA tokom prošlog mandata u Domu naroda godinu dana izbjegavali da dođu na sjednice Doma i blokirali njegov rad i to po njima nije bilo antidejtonsko djelovanje, a nedolazak na jednu sjednicu delegata iz RS jeste", rekao je Nović.

Iz OHR-a su saopštili da očekuju od svih stranaka da poštuju institucije BiH, te da moraju osigurati njihov neometan rad i donošenje odluka.

Delegati su trebali da izaberu i članove zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH iz Doma naroda, te članove iz Doma naroda u više delegacija parlamenta BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije