17. mart  2015. 19.24  | Izvor: Tanjug

SNS: Preuzimamo politički rizik za reformu prosvete

BEOGRAD -

Srpska napredna stranka (SNS) danas je saopštila da je svesna teškog položaja prosvetnih radnika i da je spremna da preuzme sve političke rizike kako bi reformisala prosvetu u Srbiji i na zdravim osnovama unapredila položaj prosvetnih radnika.

"SNS je svesna teškog položaja prosvetnih radnika, ali mi, za razliku od lažova iz DS-a, ne možemo, i nećemo, da obećavamo kule i gradove zarad rejtinga i glasova, već smo spremni da preuzmemo sve političke rizike kako bismo reformisali i prosvetu u Srbiji, i na zdravim osnovama unapredili položaj prosvetnih radnika, a ne da, kao svake godine, kao što je slučaj u prethodnih dvadeset, gledamo štrajkove na ulicama i đake van školskih klupa", navodi SNS.

U saopštenju izdatom nakon što je Vlada DS u senci pozvala ministra prosvete Srđana Verbića da prihvati sve zahteve prosvetnih radnika i "omogući nesmetan nastavak školske godine", SNS poručuje DS-u "da je i bio, konačno, red da se oni sete da u Srbiji postoje prosvetni radnici, koji su za vreme njihove vladavine na najbrutalniji način omalovaženi".

"DS, koja bi danas da sakuplja bedne političke poene, krijući se iza lošeg stanja prosvetnih radnika u Srbiji u koje su ih, upravo, oni i doveli, pitamo kako ih nije sramota da baš oni govore o ponižavajućem položaju prosvetnih radnika?", navodi SNS i pita DS "šta su oni učinili za vreme svih onih godina koje su proveli na vlasti za iste te prosvetne radnike i koju su to oni reformsku meru sproveli kojom bi unapredili njihov položaj?".

SNS ističe da je "demokrate bilo baš briga što će dugove stvorene njihovom rasipničkom politikom vraćati sva naša deca, i svi radnici javnog sektora u Srbiji".

"Sada bi demokrate, koji nisu u stanju ni u svojoj stranci da se ponašaju domaćinski i odgovorno, i koji godinama ne vraćaju stranačke dugove Razvojnoj banci Vojvodine, da onima koji odgovorno postupaju prema novcu građana dele lekcije o značaju prosvete u Srbiji", navodi se u saopštenju SNS.

Naprednjaci ocenjuju i da bi "danas DS da organizuje gde i koliko novca je potrebno, a da imaju imalo časti i poštenja, prvo bi vratili građanima sve ono što su pokrali iz raznih fondova, i na različite načine".

Predsednica skupštinskog Odbora za obrazovanje iz DS Aleksandra Jerkov obećala je danas prosvetnim radnicima da će uložiti napor za održavanje sednice Skupštine Srbije na kojoj bi se raspravljalo o situaciji u prosveti.

Ona je, između ostalog, rekla da zaposleni u prosveti ne mogu da shvate da Skupština u istom danu u kom dodeli 200 miliona dolara "Srbijagasu" i 300 miliona evra "Er Srbiji" odluči da nema 23 miliona evra da njihove plate budu makar na republičkom proseku.

Broj komentara: 6

Pedja  17. 03. 2015. | 19:53
Ne postoji nikakva reforma prosvete nego su plate smanjene prosvetnim radnicima kao i ostalima jer je Vučićeva vlada uništila državu i novca više nema. Ako su bivši radikali tako nesrećni zbog položaja prosvetnih radnika, zašto Vučić i Nikolić nisu obezbedili bolji položaj prosvetnih radnika kad su bili u vladi do 2000. godine? Tada je plata profesora bila 90 nemačkih maraka i kasnila je tri meseca. Kad su došli na vlast 2012. godine plata je bila 400 evra i isplaćivana je redovno. I ko je sad uništio državu, pa i prosvetu?
Beka  17. 03. 2015. | 21:53
Nama je realno neophodna reforma školstva. Lično mislim da g. Verbiću sa ljudima koje odabere treba da se omogući da sprovede potrebne reforme. Ubeđen sam da za to ima sposobnost. Osloboditi ga od nekorisnih rasprava sa sindikatima koji su u štrajku i omogućiti mu da postavi osnove zdravog školskog sistema. Ne gubimo više vreme - nemamo ga. Trenutni ekonomski položaj radnika u obrazovanju je loš ali ovo što se radi nije put kojim se dolazi do održivog rešenja. Nije pametno da ne iskoristimo sposobnosti i znanje g. Verbića.
Profesor  17. 03. 2015. | 23:18
Sramota je uopste kriviti Vladu,ljudi se trude da pomognu.A ko se ponasa kao vandal priuceni prosvetni radnici,tj.kursadzije a i takvih ima.Ne bune se doktori,ni svi drugi radnici javnih preduzeca na smanjenje plate,a prosvetari da ,e pa to nije u redu.
Ja  18. 03. 2015. | 10:33
@Profesor Ne lupetaj majke ti. Zbog smanjenja plate je strajkovalo 32.000 policajaca skoro mesec dana ali zbog takvih kao sto si ti je sve bilo uzalud!
10
1
Ivek  18. 03. 2015. | 09:01
Kava odgovornost, koja bre odgovornost? Odgovornost bez odgovornosti, čista demagogija, odgovornost je podneti ostavku u ovakvim situacijama, helikopter, sudstvo, zdravstvo... Sve je u haosu nezapamćenom do sada a vi se gerebečite odgovornošću sa obrazom debljim od opanka...
Dragan  18. 03. 2015. | 09:55
@Ivek Prethodna vlast predvođena Demokratskom strankom i Dinkićevom interesnom grupom je sprovođenjem pljačkaške privatizacije stotine hiljada radnika ostavila bez posla pa dok su bili na vlasti iako su se jasno videli katastrofalni rezultati njihove ekonomske politike nije im padalo na pamet da preuzmu odgovornost za to a pogotovo ne da podnesu ostavke. Zbog toga poštovani DS-botovi pre nego što spominjete tuđi obraz pogledajte prvo svoj, a narod jako dobro zna u kavom je katastrofalnom stanju DS ostavila Srbiju posle odlaska sa vlasti. Zato i nije čudo što su neki poput Tadića, Živkovića i Petrovića napustili DS i osnovali svoje stranke da bi narod što pre zaboravio njihovu katastrofalnu vladavinu, tako se barem nadaju.
2
10