Hladan tuš za ministra

I. MIĆEVIĆ

17. 03. 2015. u 09:41

Verbić dočekan uvredama i poliven vodom. I dalje skraćeni časovi

Хладан туш за министра

Foto Ž. Knežević

ŠTRAJK u školama nije prekinut ni posle nove runde pregovora sindikata i ministra prosvete dr Srđana Verbića. Prosveta je tako ušla u peti mesec sa časovima skraćenim na 30 minuta. Između 5.000 i 10.000 nezadovoljnih prosvetnih radnika izašlo je u utorak na ulice Beograda, organizujući najmasovniji prosvetarski protest u poslednjih nekoliko godina. U masi se nakratko pojavio i ministar Srđan Verbić, koga su prosvetari dočekali skandiranjem, uvredama, a polili su ga i vodom.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Dragan Matijević, sa bine ispred Ministarstva prosvete kolege je pozivao na pristojnost, a kasnije je rekao ministru da mu je žao zbog neprijatne scene. Kazao mu je i da bi mu poklonio knjigu "Psihologija mase" da je znao njegovu nameru da dođe među nekoliko hiljada revoltiranih prosvetnih radnika.

Prosvetari su se prvo okupili ispred Skupštine Srbije, gde su predsednici Odbora za prosvetu i nauku Aleksandri Jerkov uputili zahtev za održavanje vanredne sednice na kojoj bi se raspravljalo o teškom materijalnom položaju prosvetnih radnika. Svoje zahteve predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika i Sindikata radnika u prosveti, koji su protest i organizovali, dostavili su svim poslaničkim grupama. Nastavnici iz Prokuplja, Niša, Kragujevca, Kruševca, Kraljeva, Novog Sada i svih ostalih delova Srbije prošetali su do Vlade, a potom se zaputili do Ministarstva prosvete. "Rušenje prosvete, Srbija bez budućnosti", "Prosvetar, a ne prosjak", "Ovde su beogradski profesori" - samo su neki od transparenata u rukama nezadovoljnih nastavnika, koji su štrajk započeli još 17. novembra.

VUČIĆ: PRVI ĆE OSETITI BOLjITAK PREMIJER Vučić izjavio je u utorak da nije planirano dodatno smanjene plata u javnom sektoru, da su prosvetni radnici najoštećeniji i da će prvi osetiti boljitak po ozdravljenju srpskih finansija. - Saosećam sa njima, sve su u pravu, ali šta da uradimo? Da srušimo sporazum sa MMF? - rekao je Vučić novinarima.

- Okrenite leđa Ministarstvu prosvete, kao što je i ono nama - obratio se Dragan Matijević okupljenim kolegama. - U novijoj istoriji prosvete nije se desilo da štrajk traje četiri meseca.

Matijević je potom, sa Miloradom Antićem, predstavnikom Sindikata radnika u prosveti, seo za pregovarački sto s ministrom Verbićem. Sindikati su kao uslov za prekid štrajka još jednom zatražili pismene garancije ministra da će dobiti pomoć do visine jedne plate, uz čvrste garancije u kom iznosu i roku.

- Nikada vas nisam lagao, niti sam obećavao nešto što ne mogu da ispunim - rekao je Verbić sindikalcima. - Nisam u poziciji da obećavam bilo kakvu isplatu. Ministarstvo prosvete taj novac u budžetu nema. Čak i da se obezbede sredstva, to mora da bude odluka Vlade. Zato ja nemam ovlašćenja da potpišem to što tražite. A Vlada to sada ne može da ispuni zbog sporazuma sa MMF-om.

Najavili su nastavak skraćenih časova i zaoštravanje štrajka, tako što neće više držati dopunsku i dodatnu nastavu, pripremu za završni ispit, neće decu voditi na takmičenja... Sve to zato što je ministar odlučio da iskoristi zakonsku mogućnost i smanji im plate, a njihovim kolegama iz druga dva sindikata, koji su prekinuli štrajk, to nije uradio.

Neki direktori škola nastavnicima su već zakinuli i od prvog dela februarske plate, pa im je koverta tanja za oko 3.000 dinara.

Suzana Nikolić, nastavnica biologije u OŠ "Sveti Sava" u Velikoj Plani, kaže da su im deca najvažnija i da se trude da ne izgube ništa od gradiva.

- Volim svoj posao, ali osim da im predajem lekcije, smatram da je moja dužnost da decu naučim i da ne smeju da trpe, već da moraju da se bore za svoja prava - kaže ona.

ULAZAK U MASU - PROVOKACIJA?

ODLUKU da prošeta kroz masu nezadovoljnih nastavnika ministar Verbić objasnio je time što je njegova obaveza da se nađe "oči u oči s prosvetnim radnicima, koliko god bilo neprijatno to što jedni drugima imaju da saopšte". Prosvetni radnici su ministrovu šetnju okarakterisali kao provokaciju i želju da se izazove veći incident i skrene pažnja sa suštine protesta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (92)

RakaSabaka

17.03.2015. 10:29

Od inata nema goreg zanata. Vladajuća garnitura je izabrala najlakši put do lažnok prikazivanja pred svetom.Umesto da naplati porez tamo gde nisu hteli da ga plaćaju, da država štedi na raskošim koje koriste vlada, skupština i administracija, upregla je penzionere, prosvetare i deo administracije da na protivustavan način plate deo duga. Ministar prosvete preti prosvetarima i doteraće cara do duvara a to će ličiti na haos u školstvu. Ova vlada teba da se mane posla , slede ostavke

Stig

17.03.2015. 11:06

U tom slučaju ministar Verbić bi trebao da doplati za mesto na kome se nalazi. Sanjao sam noćas da te nema... Prosvetari, tražite im ostavke i da vidite kako će vas poštovati. Oni nikada nisu išli u školu pa zato Kostić i Verbić sebi dozvoljavaju ovakvo iživljavanje.

Stig

17.03.2015. 11:19

Iz priložene slike se vidi o kakvom se čoveku radi. Razgovor sa ljudima nije v=s/t. Očigledno se radi o čoveku nesposobnim da pronađe rešenje. On se slepo drži nečega što mu je neko drugi rekao. Kolege, tražite mu ostavku i dogovor napravite sa Vučićem za 2 sata. Sa Kostićem i Verbićem se samo zamlaćujete. A kako ministru stoji minđušica to je posebna priča.

Filip

17.03.2015. 11:24

Bravo, tako se to radi, nasa vlada treba da se vise ugleda na Kinu i Rusiju, nema tamo cile mile, sta kaze narodna vlada, mozes samo da cutis, a ne protesti kao na zapadu, samo cvrsta ruka treba.

Mimi

17.03.2015. 12:53

@Filip - Ovo nema ni na zapadu. U americi je zakonom zabranjeno da prosvetni radnici strajkuju. Imaju i oni male plate, rade bez ugovora godinama, ali rade.

Milica

17.03.2015. 13:46

@Filip - Mozda bolje da se ugledaju na Severnu Koreu,da nas trpaju u logore ako ne nosimo frizure koje je propisao nas veliki vodja...

Apis

17.03.2015. 14:12

@Filip - Kako si ''pametno'' to napisala za te ''logore'' k'o da si ih lično videla. Iako sa trenutno nezaposlen ,podržavam prosvetare u njihovoj borbi za bolji život ali su mi nejasni zdravstveni radnici što se ne pridruže prosvetarima?! Da li jedna medicinska sestra treba da ima manju platu od čistačice u EPS-u ili jedan hirurg od ''banderaša'' ???

goran

17.03.2015. 11:36

Sve je to Ok. A ja ću da tužim lično ministra, pošto je to moje pravo i obaveza kao roditelja, zato što on mojoj deci nije obezbedio kvalitetno obrazovanje za koje ga svi mi, koji plaćamo porez, plaćamo. Zaposleni u prosveti su samo zaposleni a on je lično odgovoran za kvalitet obrazovanja naše dece.

lazic

17.03.2015. 13:49

@goran - Aha, puno srece sa tuzbom. Usput dodajte u optuznici i aneks koji se odnosi na maloletnicke trudnoce i devojcice koje u skolu idu obucene kao pevaljke. Sigurno je taj birokrata odgovoran i za (ne)vaspitanje i stanje svesti srpske dece

Marija Lončar

17.03.2015. 11:45

Tako im i treba kad su političarima prodavali diplome. Mislili su da će komercijalizacijom prosvete profitirati, a sami su sebi skočili u stomak.

Maja

17.03.2015. 16:32

@Marija Lončar - Zeno, ovde je rec o prosvetarima iz osnovnih i srednjih skola! Ako stvarno mislis da je diplomu mogao da proda neko sa takvog radnog mesta, onda svaka cast i tebi i tvom koeficijentu inteligencije...

Barikadisti

17.03.2015. 12:34

Kaka je to diskriminacija? Politicari blokiraju Srbiju godinama a ubiraju debele plate

Realnost

17.03.2015. 13:14

Ovaj ministar nezna nista da radi, osim da preti .A bitno da je zadenuo mindjusicu u uvo ,MINDJUSAR i ti ces ostati bez plate kad bude rekonstrukcija vlade!!!

Maniks

17.03.2015. 13:43

Po cemu su prosvetari najostecenijji.Budimo realni i najmanje rade.Punih 4 meseca u godini ne rade plus ostale subotee i nedelje.,Niko ali bas niko od njih ne radi 8 sati, vec 3 do 5 casova i idu kuci.,To je cinjenica i mozette prosvetari da lupate minuse koliko hocete ali probajte da me demantujete da to nije istina.

Asgard

17.03.2015. 14:01

@Maniks - Evo, ja ću da te demantujem iako nisam prosvetni radnik! Njihova delatnost je od najveće važnosti za jednu državu i za jedno društvo jer svojim radom oni stvaraju potencijal te države i društva! Bez njihovog kvalitetnog rada koji stvara kvalitetne ljude sve ostalo je besmisleno! Logikom koju ti pokušavaš da provučeš poslanici ne bi trebalo da dobiju više od 5 do 10% svojih plata jer ih toliko procentualno na sednicama skupštine otprilike ima i toliko procentualno vremena provode u skupštini!

Apocalypse

17.03.2015. 14:29

@Maniks - Hajde onda Vi budite prosvetni radnik, posto mislite da je to tako lako. Ne biste izdrzali ni dva dana, i to je cinjenica. :)

saki tatamata

17.03.2015. 14:39

@Maniks - Tvoje neznanje nije potrebno demantovati, raspitaj se malo bolje o radu u prosveti.

ладимуде

17.03.2015. 14:49

@Maniks - А оне десетине хиљада бирократа по канцеларијама које броје муве на зиду, возе се службеним колима, вуку разне проценте и привилегије, додатке, тринаесте плате, регресе, надокнаде, наплате разних трошкова и, поврх тога, праве само штету у ономе што раде и држава деценијама стоји у месту (и назадује) - такви ти не сметају?

Realista

17.03.2015. 14:54

@Maniks - @Maniks: Раде са децом човече ! Васпитавају уче образују па то кошта! Колико коштају приватне школе и часови? Јел то бесплатно? Инвестиција у будућност наше деце!Сутра ћеш да кукаш како ниси задовољан школством и образовањем! Све су то високо образовани људи зар треба да их неко подцењује и понаша према њима као да су просјаци? Политика владе је "завади па владај" и "раднике на раднике" само Срби то не виде!

Titov pioonir

17.03.2015. 15:04

@Maniks - Pa, ko je učio, ove što vladaju, u zadnje, nepune dve decenije? Ovi što sada protestuju. Treba da se pokriju ušima i da ćute, do kraja života! Kako su ih naučili, kako su im punili uši pričama o "boljem životu u demokratiji, koja će nam stići sa zapada" (ovo znam, jer su mi deca u tom periodu, bili učenici - studenti. Nastavnici su pola časa pričali o politici, ostalo . nešto malo iz predmeta, koji predaju, pa im kažu: "Naučite iz udžbenika, od te, do te strane!!! Glavni ste krivci!!!

Srbistanac

17.03.2015. 15:20

@Maniks - Kakav potencijal stvaraju, to je ocigledno u svakodnevnom kontaktu sa omladinom, koja je "pismena" do bola. A posebna je prica sto nema roditelja koji bar jednom nedeljno ne odvoji neki novac za privatne casove istim tim parazitima na drzavnim jaslama, koji u talu preporucuju jedni druge i po tom osnovu kasnije koriguju ocene. Trebalo bi korigovati plate svakih 6 meseci, raditi test pismenosti dece na nivou drzave, pa ako valja, plate gore, ako ne valja, odmah po dzepu i to je to.

pegaz

17.03.2015. 16:20

@Maniks - Dzaba je onom ko u školu nije ni iso o školi objašnjavati! Ako mislite da su prosvetari lenčuge koje nista ne rade prosta stvar - svoju decu ne saljite u škole pa ih sami obrazujte! Zato nam i ide tako, zato sto se prosvetari izjednacavaju sa svakim, a niko ne uviđa da je prosveta i obrazovanje stub i buducnost svake zemlje. Ali šta da se radi, neobrazovani pljuju obrazovanje, to je uvek tako!

micko

17.03.2015. 16:23

@Maniks - Kad se raskrinka ovo malo kvalitetnog drzavnog besplatnog skolstva ima da od blata pravite ove nase prosvetare! Kad te rebnu u privatnoj skoli za par hiljada eura godisnje videces sta vredi dobar profesor ili skola! I nemoj da mislis kao ono nema narod para - kad se mora ljudi od usta odvajaju da bi zavrsili dobru skolu!

Pegaze, nemaš ti krila

17.03.2015. 21:00

@Maniks - Pegaze, mada si svoj nadimak napisao malim početnim slovom, tvoj rečnik mi ukazuje da ni ti baš nisi bio u dobrim odnosima sa školom, A možda su te učili ovi što štrajkuju, to je otprilike njihov nivo. Jadno.

Vladimir

17.03.2015. 13:53

sa fondom sati koje provedu "radu" i ovolike plate su im velike. Dolaze na posao u 7 odlaze u 11. Pa ko je tu lud? Da li se zapitaju razmazeni prosvetari kolika je plata jamskih radnika u rudnicima,pa ljudi cute i rade. Da nije prosvetarima,mozda "naporniji" posao ili su toliko lako legli na tajkunsko podbunjivanje u cilju blacenja svega,a tice se ove vlade?

Bane

17.03.2015. 14:16

@Vladimir - Znaš li ti koliko jedan prosečni radnik ima platu, e kad bi znao drugačije bi pričao.

Kari

17.03.2015. 14:30

@Vladimir - A da se zapitaju kolika je plata prosvetara u Švajcarskoj? Zato su valjda ulagali svoje vreme i novac da završe fakultete, kako ne bi radili u jami.

saki tatamata

17.03.2015. 14:37

@Vladimir - Nije pametno upustati se u komentare, a da pri tom ne poznajes ni elementarne cinjenice vezane za rad u prosveti... Raspitaj se malo bolje koliko rade prosvetari van vremena provedenog na casu, koliko je lako zavrsiti fakultet i koliko josima stvari koje ti ne znas...

Ivana

17.03.2015. 15:14

@Vladimir - Vladimire, odmah se vidi da ne znaš kako funkcionišu stvari i kako izgleda radni dan jednog nastavnika. Obično ono što ne znamo, ne treba da komentarišemo.

Dragan Popovic

17.03.2015. 15:36

@Vladimir - @Vladimire, kad se vec pravis toliko pametan sto ne ispises svoju decu iz skole i upises ih u te iste jamske rudnike da ih uce rudari?!

Jeca

17.03.2015. 16:05

@Vladimir - Vidi se da nisi zavrsio neku skolu cim tako govoris. Naravno da su se ljudi pobunili, jer su placeni kao prosecan gradjanin, a visoko obrazovano su stanovnistvo. Oni su taj sloj koji formira potencijal drustva, nezavisno od vremena rada, znanje je neprocenjivo bitno za bilo kakav boljitak. Mi smo jedina zemlja koja ne ceni znanje, kulturu i prave vrednosti. Zato cemo vecno biti robovi vlasti.

Dosta laži!

17.03.2015. 21:16

@Vladimir - I, koliko rade??? Pa i drugi su završili fakultete, mnogo teže od učiteljskog, pa rade, a ne šetaju i izigravaju mučenike! Njihova radna nedelja je 15 sati i to ako imaju pun fond časova. A ni to ne rade kako treba. Dosta zamajavanja o pripremi časa, godinama se koriste isti kontrolni zadaci, predavanja gotovo da nema, deca na časovima prepisuju lekcije iz udžbenika... Član sam Saveta roditelja u jednoj beogradskoj školi, tek tu se može čuti prizemnost i strašan nivo neobrazovanja tzv. elite.

Lol

17.03.2015. 15:57

@Duka - Pa njega ne mogu čovek ne govori i ne provocira. Ali nislim da bi ga mozda naveli da kaže nešto ukolko bi ga prvi polili :)

MORAVICA

17.03.2015. 14:03

Do izlaska iz kreize svima istu platu dati ( kao neki minimalac ) bilo gde da radi i penzionerima, kao i poslanicima i clanovima vlade. Niko od nas nije kriv sto smo se nasli u ovoj bezizlaznoj situaciji. Ako tako postupi premijer onda cu ga postovati.

arsa

17.03.2015. 14:05

A onda se cudimo zasto su nam deca ovakva ili onakva.Ko ih uci jos su i super.Jeli to primer koji daju deci.Polivati ministra vodom.Sram ih bilo.

Ivana

17.03.2015. 15:11

@arsa - Deca se vaspitavaju kod kuće i to do 7 godine. Čisto da znaju ovi neupućeni.

roditelj

17.03.2015. 14:23

Napred profesori, a i svi roditelji treba da vam se pridruže! Ovi što drve staru priču od raspustima i o par časova očigledno nemaju veze sa prosvetom, ni kao zaposleni ni kao roditelji, niti imaju predstavu o sramoti do koje je naše školstvo dovedeno. Ovo se tiče svih nas, a najviše naše dece! Podrška, svi na ulice!

Ceca

17.03.2015. 14:56

@roditelj - Kao roditelj upravo suprotno smatram da su prosvetni radnici sramota ovog društva. Nazivaju sebe intelektualnom elitom, a od toga su miljama daleko. Šta je netačno kada se kaže da rade minimalno, i formalno i faktički, da imaju slobodnih dana i vremena na pretek? Dete mi ide u sedmi razred, od kada je u višim razredima samo za jednog nastavnika bih mogla da kažem da se zaista posvećuje deci i kvalitetno radi sa njima. Svi ostali bukvalno "odrađuju" časove. Ne njihovim ucenama!

roditelj

17.03.2015. 18:54

@roditelj - I moje dete je sedmi razred, a drugo je srednjoškolac. Smatram da profesori i nastavnici i dalje daju svoj maksimum iz pozicije u koju su dovedeni - poniženi i na dnu. Ljudi koji u svakom društvu predstavljaju društvenu i intelektualnu elitu. Očigledno ste vrlo površno upoznati, a možda niste uopšte, sa stvarnim radom jednog nastavnika. Priča o silnom slobodnom vremenu zaista nema veze sa životom u Srbiji. Raspuste imaju, jer ne mogu da uzmu stare godišnje odmore u martu ili kako im se ćefne.

Pogled za oko 2 meseca u buducnost

17.03.2015. 14:23

Lako je biti baja prema ovim ljudima u martu. Videćemo kada počne jun, ocene budu nezaključene, svedočanstva i diplome nepodeljene, upis u škole i na fakultete neobavljen a prosvetari objave: "ćao, mi odosmo na more ..."

pogled iz prošlosti

17.03.2015. 15:03

@Pogled za oko 2 meseca u buducnost - A odakle ti para za more kad nemate platu? Od procenta za knjige, izlete kojima derete roditelje, privatnih časova toj deci kojoj nećete da držite redovnu nastavu...#sramota Joj što vas sve ne otpuste i sve pređe u privatne vode pa da vidite onda kako se radi 8-10 sati. Nego su državne jasle najslađe po principu -ne možete vi nas tako malo da platite koliko mi možemo da ne radimo. A to što pretiš samo izvoli-pa da letite iz škola samo tako.

Zaveži jezik

17.03.2015. 17:31

@Pogled za oko 2 meseca u buducnost - Volela bih da uradiš neki opšti test gradiva iz osnovne škole, ne mora srednje, osnovne. Kladim se da nećeš znati ni trećinu toga. Da li si ti svestan/na koliko znanja imaju profesori, da oni svaki dan moraju da uče i da obrađuju teme za sledeće časove, pregledaju testove, edukuju se, i to u svoje slobodno vreme? A ti? Šta ti radiš u slobodno vreme? Da li znaš sa koliko strpljenja moraju da se naoružaju, da održe mir i pažnju na času skupini dece, koliko je to zamorno? Ne, ti znaš samo da mrziš.

MMF

17.03.2015. 14:34

Ma kakvo rusenje MMF, pa valjda su zapadni tajkuni na prvom mestu.. oni su te i postavili, kakvo rusenje sporazuma sa MMF !

herkules

17.03.2015. 14:36

Sve ih treba otpustititi!Bahate se sa 40 hiljada a narod prezivljava sa 20,sramota!Puna podrska smanjenju plata I penzija,samo napred Vucicu!

треба знати

17.03.2015. 14:56

Уштеда би се одмах могла постићи (без смањивања ионако најмањих плата) укидањем неких од ионако превише предмета! Рецимо, политички наметнутог Грађанског образовања, или предмета Устав, може пет-шест предмета да буде изборно уместо обавезно, као у већини других земаља. Деца би се растеретила, начиниле уштеде, градиво учило у оквиру других предмета из којих треба избацити глупости. Све би било ефикасније, деца би боље знала то што уче. Потпуно смо закочени, нико не нуди рационална и

Srećko

17.03.2015. 14:56

Bilo bi lepo da vidimo tog "akademskog junaka"koji na ovakav način pokazuje nezadovoljstvo.Zar takvi vaspitavaju decu?

Snezana

18.03.2015. 08:25

@Srećko - Decu vaspitavaju roditelji, a prosvetni radnici su tu da ih obrazuju. Hoce li onima koji ne primaju platu ili im je ista mala biti bolje ako je i drugi ne prime ili im je smanje? Da li ce bolestan ozdraviti ako se i neko drugi razboli?Ti ljudi su manje placeni od cistacice u EPS-u koja ima zavrsenu osnovnu skolu. Shvatite o tome se radi!

Имеprobudite Se

17.03.2015. 15:09

podrska prosvetarima!!! roditelji pridruzite se! zbog korupcije sam i napustila uciteljski fakultet na zavrsnoj godini, videla sam da se nista ne menja i da stancuju kadrove uzimajuci ogroman novac, a posla za sve te ljude nece bitti. menjajte taj sistem koji se ne vidi od korova. ah, da - vi koji poredite prosvetare s rudarima, pa da l ste moguci, rudari nisu odvojili velika sredstva za skolovanje i ulozili toliko godina u obrazovanje. sram vas bilo. ovo je borba za decu, za buducnost!

Pavlovoic Slavisa

17.03.2015. 15:15

Sve koji su strajkovali na biro rada momentalno, a zaposliti mlade ljude... Strajkuju a rade 20 sati nedeljno, primaju plate od 50 000 hiljada dinara, pa ko je ovde lud???????? .

Zlata

17.03.2015. 16:44

@Pavlovoic Slavisa - Odakle Vam iznos od 50000 hiljada dinara. Molila bih za objasnjenje i 20 casova nedeljno.

Strelac

17.03.2015. 17:54

@Pavlovoic Slavisa - Da, nije 20, već 15 sati. Pun fond časova je 20, a 20 pomnoženo sa 45 minuta daje 15 efektivnih sati!!! O pripremi časa je iluzorno pričati jer se time odavno, ODAVNO nijedan nastavnik ne bavi. A ako i postoji neki izuzetak, on samo potvrđuje pravilo, Današnji prosvetari su ruglo nekada časne profesije, Lenjivci, umišljeni intelektualci, bez imalo osećaja za ono što je njihova primarna uloga - učenje dece pozitivnim vrednostima. Sramota!

Jelena

17.03.2015. 19:29

@Pavlovoic Slavisa - Posto vidim da si sklona racunanju, onda izracunaj i godine i zivce potrosene na ucenje i zavrsene fakultete. Intelektualni rad je u pitanju, a posto ti ne odgovara to, onda decu ispisi iz skole neka sade krompir, posto vidim da samo fizicki rad cenis.

zlata

17.03.2015. 21:53

@Pavlovoic Slavisa - Verujem da u svim profesijama ima dobrih i losih primera pa samim tim i u prosveti. Laicki gledano sa strane kada nemamo predstavu o tezini posla sve nam izgleda lako. Navescu primer kuvanja rucka, za neku domacicu je veoma lako napuniti paprike ali za drugu je taj posao jako tezak i iscrpljujuci. Da li je sada problem u ljubavi prema kuvanju ili je problem u tome sto ce te paprike da jede i neko koga ne volimo pitanje je. Svako neka voli ono sto radi i za sta se borio ako je uspeo da se izbori.

T.T.

17.03.2015. 15:20

Sramota za prosvetare!!! Prvo plata nije smanjena samo njima,ako se njima pomogne onda ce svi ostali da se pobune. Moja mama je prosvetni radnik (osnovna skola je u pitanju) i do sada je svaki strajk podrzavala,ali ovaj NE. Takodje njena skola ne strajkuje i skoro ceo kolektiv ne podrzava strajk.

Marjan

17.03.2015. 15:32

dajte svima Republički prosek i rešite problem, kad su mere štednje nek štede svi ne samo prosvetari

baba Simana-Joko Ono

17.03.2015. 15:36

Jelena Golubovic je polila Zlatinog Hasana pa je nominovana za izbacivanje neka nominuju i tog prosvetnog radnika.Salim se, nije to isto prosvetarima je pao mrak na oci dobro je da ga nije neko i ujeo.

Marija NS

17.03.2015. 16:00

Iako sam roditelj, radnik i sve ostalo, nikad ne bih popustila prosvetarima, moj sin ima 27 god , a oni prete strajkom od kad je on bio cetvrti osnovne.Slazem se da je plemenit poziv , ali treba ga tako i raditi, a ne celu godinu strajk, pretnje sa ocenama i ostalo.Sve to treba na SIZ , ili kako se sad zove pa zaposliti mlade, obrazovane ljude i nauciti kako se radi.Svima je tesko, pa niko se ne ponasa tako.Kakav su oni primer deci , na sta ovo sve lici.

RRPANTELA

17.03.2015. 18:03

@Marija NS - Plemenit poziv draga Marija treba tako da bude i tretiran. Ne moze jedan Verbic da ima ogromna primanja a nema nista vise obrazovanja od bilo kog prosvetnog radnika.Mora postojati ravnopravnost prema strucnosti u drzavnim sluzbama. Uostalom primer deci su najpre roditelji. Prosvetni radnici nisu roblje vec ljudi kojima poveravamo svoju decu. Vise vredi njihov rad od svih ministara.

Hmmm??

17.03.2015. 19:19

@Marija NS - Zasto ,Marija NS, mislite da ovi koji rade sada nisu obrazovani a ovi koji su na birou jesu???

baba

18.03.2015. 09:43

@Marija NS - E moja Marija,da li znaš šta si napisala.Pa u prosveti ima više mladih koji imaju malu decu.pa valjda i njih treba prehraniti i obući.U prosveti rade studenti koji su školovanje završili sa prosekom iznad 9.Mogli su i oni preko grane,ali su se nadali boljoj Srbiji.Možda neznaš,njima su plate zamrznute 2008god, a u ostalom javnom sektoru su podizane. I mi u industriji smo štrajkovali,ali uvek tu budu ubačeni ljudi da naprave incident,iako štrajkači to ne žele.Zato mi je i ovo sumnjivo.

Penzioner

17.03.2015. 16:08

U potpunosti podržavam vladu da se ne udovolji zahtevima prosvetara. Ali isto tako osuđujem vladu što ne izvvrši kresanje bezobrazno visokih primanja u svojim redovima. Cice na primer i ostalih.

Rile

17.03.2015. 16:23

roditelji i deca treba sad da strajkuju i da ne salju decu u skoli dok se ne zavrsi strajk a prosvetarima ukinuti platu sve dok su u strajku

Svetlana

18.03.2015. 20:59

@Rile - E, bravo Aleksa. Uvek se nadje neki " intelektualac" koji verovatno jos uvek ima traumu zbog nastavnika koji ga "nisu voleli" i zbog kojih morao skolu da napusti....

Ironija

17.03.2015. 16:34

Sta sve rade ove udruzene organizacije navijaca i huligana po ulicama glavnog grada, pod hitno naci krivca!!!!

Rajko

17.03.2015. 19:49

@MXM - Nije problem u ministru prosvete već u eksponentima MMF,mi smo pod njihovim protektoratom a oni sreću nikome nisu doneli !

zlata

17.03.2015. 16:50

Ovde ne bismo trebali da polemisemo o tome ko radi ko ne radi. Svaka profesija ima svoju tezinu i drugacije je placena. Prosvetari, rudari, lekari, vozaci, moleri a i svi ostali su nezadovoljni platom i uslovima rada.Sustina je da su zadovoljni samo oni na vrhu i oni oko njih. Mi mali svi smo svakodnevno u problemima kako platiti sve obaveze. Ovo okupljanje je uvod. Hvala.

bojan74

17.03.2015. 18:30

Puna podrska prosvetarima. Izuzetno vazan drustveni posao ne moze da se poredi sa sekretaricama u ministarstvima, pa ima nekoliko puta manje zarade. Nijedan gradjanin nije kriv za ovu krizu, vec politicari, i ne zanima nas sta cete, resavajte probleme, kao sto ste obecavali u predizbornoj kampanji. Ako su zuti krali, njih u zatvor, a od vas se ocekuju resenja, ne lazi, kojima ste nas dosad bombardovali... Ne umete, odstupite, ima u ovoj zemlji pametni ljudi, ali sa vama nece da imaju posla.

Ана просветар

18.03.2015. 01:34

@друг Чабор - Mи то започели пројекат "Београд на води" , па ваљда мало погрешили, мислили "министар у води".

Бранка

17.03.2015. 23:01

Свака част новинару.Ретко објективан и добар чланак.

PRAVOPISKO

19.03.2015. 00:19

@yugovic - Pardon treba nema mnozinu.Mozda ste propustili neku lekciju kad pisete takvi trebaju da...

Jelena

18.03.2015. 08:33

Pa zašto Ministarstvo nije svojim primerom pokazalo kako se štedi i racionalizuje sektor , nego su još i proširili broj zamenika i otvorili još jedan sektor , a kako bi nastavnike doveli u red_? Zašto takve stvari dozvoljavate Premijeru ? Zašto njima dozvoljavate da sa mesta zamenika , pređu na mesta rukovodioca nekih novoizmišljenih sektora ( što znači i viša plata) , pa onda to znači da u stvari u Ministarstvu i nema viška zaposlenih jer oni sebi sami stvore novo radno mesto! Sram vas bilo !

anonimus

18.03.2015. 10:27

Pu, Pu, Pu , PU, daleko bilo. Ovo ministar daleko mu lepa kuća. Kakva je onda država ako je ovo ministar. Štite ga isto kao što štite ćerku Direktora Autotransporta iz Kostolca koja je na krajnje nezakonit način zapošljena baš u preduzeće koje je njen otac godinama potkradao. Riba smrdi od glave i dok se glava ne očisti nema tu ništa.

Roditelj

18.03.2015. 21:18

Kad vas polivaju vodom i vređaju kao ministra sada vam je valjda jasno ministre kako je tek nama roditeljima i šta nama i našoj deci rade tek u školi !? Odmah otpustiti ogroman višak prosvetara koji se prikriva, smanjiti platu za sve vreme štrajka, ukoliko se nastavi sa istim otpuštanja i zapošljavanje mladih sa biroa koji hoće da rade ! Imate podršku ogromnog broja roditelja u tome jer siti smo više njihovog nerada i ponašanja !

Mirka

19.03.2015. 00:17

@Roditelj - Znate onu narodnu,, Kruska pada ispod kruske,,.U skoli ,da vas podsetim problem imaju samo problematicni ucenici.Ostali vole skolu i pored tolikog neopravdanog blacenja.No da se osvrnemo jos korak u nazad zapravo probleme imaju deca problematicnih roditelja.Pa kako ni sami roditelji ne postuju autoritet prosvetnih radnika,sledeci su na udaru ONI sami,sto tek kasnije shvate.Toboze nezadovoljni skolom i nastavnicima,beze od stvarnih propusta..Za dobrog ucenika nema lose skole!

Ja

19.03.2015. 20:56

@Roditelj - U Srbiji se uglavnom vodimo tom parolom jer nemamo izbora ! Inače ti dobri učenici su i dobri nastavnici jer poslednjih godina zbog vaših štrajkova sami spremaju nastavu ili im roditelji plate dodatnu !

Ја

19.03.2015. 20:01

Леп пример деци ! У школи нерад а на улици хоће да се бију !