12. mart  2015. 15.33  | Izvor: Beta

Ombudsman predložio izmene Zakona o restituciji

BEOGRAD -

Zaštitnik građana Saša Janković dostavio je Skupštini Srbije Predlog izmena i dopuna Zakona o vraćanju imovine i obeštećenju, koje bi trebalo da olakšaju vraćanje oduzetog poljoprivrednog zemljšta.

Kako se navodi u tom predlogu koji je objavljen na sajtu srpskog parlamenta (parlament.gov.rs), izmenama se otklanjaju nejasnoće i nedoumice u važećem zakonskom rešenju i ostavlja mogućnost Republici Srbiji da bira sa kog će područja i koje poljoprivredno zemljište da građanima vraća u naturi.

Zaštitnik građanja napominje je da je izmenu zakona o resitituciji podneo jer ga je Agencija za restituciji obavestila da se u praksi postupak vraćanja oduzetog, a kasnije i komasiranog poljoprivrednog zemljišta, veoma teško sprovodi zbog čega "doazi do nemogućnosti ostvarivanja i ograničavanja prava građana na imovinu".

Važećim rešenjem, čija je izmena predložena, bivši vlasnik ima pravo na vraćanje zemljišta samo iz komasacione mase za to poljoprivredno zemljište.

Zaštitnik građana navodi i da je primio obraćanje nekokolicine građana Srbije koji još nisu dobili rešenje o vraćanju oduzetog zemljišta, iako je protekao zakonski rok. Ti građani, dodaje se, smatraju da se zbog tog nalaze u nejednakom položaju u odnosu na građane koima je vraćena imovina.

Predviđeno je da izmene Zakona o restituciji stupe na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasnku Republike Srbije, a za sprovođene tog zakona, kako se navodi, nije potrebno obezbediti sredstva u državnom budžetu.

 

Broj komentara: 1

Lala  12. 03. 2015. | 18:07
Zar je moguce da je ovo jedini normalan i razuman covek i citavoj zemlji, steta sto nije na poziciji premijera a ne ovako da mora da ratuje sa lopovima, kriminalcima, fukaro, hostaplerima, prevarantima i ostalim sljamom na vaznim drzavnim funkcijama!!!!