Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:08, 12. 3. 2015.

| Ekonomija

Duvan ispod tezge pun kokošijih pera, buđi i đubreta

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
duvan
Teško razdvojiti duvan od đubreta; Foto: Banjaluka-info

Pored toga što sadrži više ugljen-monoksida od najnekvalitetnijih cigareta, rezani duvan koji se ilegalno prodaje na pijacama u Nišu i širom Srbije pun je i komadića najlona, kanapa, kokošijih pera i drugog đubreta čije sagorevanje je opasno po zdravlje.

Kako navodi profesorka tehnologije duvana sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Miroslava Nikolić, eksperti sa ovog Fakulteta nedavno su ispitali oko 250 uzoraka rezanog pijačnog duvana koji se ilegalno prodaje “ispod tezgi” širom Srbije.

Utvrdili su da, pored toga što sadrži tri puta više ugljen-monoksida i katrana "od najgorih cigareta na legalnom tržištu", rezani duvan je i pun prljavštine jer nije industrijski prečišćen i proizvodi se u nehigijenskim uslovima

Uglavnom se radi o duvanu koji su preduzeća vratila u otkupu seljacima jer iz nekog razloga nije bio za prijem - ili je bio mehanički oštećen, prevlažan, buđav, ili oštećen od bolesti. Po našem zakonu, seljaci su dužni da sami taj duvan unište, odnosno da ga zakopaju na đubrištu jer je on još uvek neosušen i zelen. Naravno, oni to ne urade, nego ga vrate, osuše i preprodaju sa svim đubretom koje se usput pokupi - kaže ova profesorka.

wikimedia Sagorevanjem đubreta iz duvana nastaju dodatni otrovi u dimu (foto: wikimedia.org)U duvanu je stoga, kako kaže, nađeno svačega čega tu ne bi smelo da bude - komadića đubreta, kokošijih pera, kukuruza, ostataka drugih biljaka, komada kanapa i najlona, čije je sagorevanje opasno po zdravlje. 

Kad se taj duvan nareže fino i sitno, kako se često radi, vi ne možete da razdvojite svo to smeće od samog duvana. Kakvi otrovi se formiraju sagorevanjem takve cigarete pune đubreta, o tome da ne govorimo - kaže ona.

Pored toga, pošto je samo osušen, a ne i fermentisan, rezani duvan je podložan i svim mogućim promenama, pa “vrlo brzo pokupi vlagu i ubuđa se”. Čak 80 odsto uzoraka duvana, tvrdi profesorka, ubuđalo se u toku ispitivanja, i to u laboratorijskim uslovima.

Buđav duvan je opasan po zdravlje, a i toliko smrdi da nije za upotrebu. Buđ se stvara jer je duvan sa pijaca uglavnom suviše vlažan, tako da zapravo kupujete vodu po ceni duvana. S druge strane, ako ga pustite da se osuši, on se toliko smrvi da dobijete prašinu i gomilu đubreta koje teško sagoreva. U svakom slučaju ste višestruko prevareni kao kupac - naglašava Nikolić.

490x370-duvan-1-jpg-foto-mup Policija i carina sve češće otkrivaju švercovani duvan (foto: MUP Srbije)Prema rečima ove profesorke, količina ugljen-monoksida u rezanom duvanu, od kojeg i potiče njegov “jak ukus”, dovoljna je da brzo dovede do hroničnog trovanja. Ipak, oni koji puše  “motani” duvan sa tezge, kažu da mesečno uštede više hiljada dinara za cigarete uprkos zdravstvenim rizicima, zbog čega i raste tržište ilegalnog duvana.

Kako kažu u Upravi carina, tokom 2014. godine na putevima širom Srbije u dubinskim kontrolama zaplenjeno je oko 2.700 kilograma rezanog duvana što je 9 puta više nego u 2013. godini. U najvećem broju slučajeva, rezani duvan se švercuje vozilima kurirskih službi.

​J​užne vesti će se u narednom periodu baviti problemima sive ekonomije i ilegalne trgovine.

Kolika šteta se nanosi građanima Srbije i državi? Koliku štetu trpe proizvođači? Kako je suzbiti? Kakva je praksa država EU u ovim oblastima?

Sagovornici Južnih vesti, o ovim i sličnim temama biće proizvođači sa juga Srbije, predstavnici institucija, kompanija...

Pokušaćemo da kroz seriju različitih priča prikažemo stavove građana sa juga o ovim temama, kao i to šta oni misle da će nam ulazak u EU doneti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bojan

    13:30 // 6. 5. 2020.

    Domace je naravno zdravije. Ali ovi koji se bave duvanom vecina nemaju pojma kako ga pripremiti za pusenje. Treba da se susi i jako bitno treba da se fermentise taj duvan da se ne oseca kao kukuruzovina ili slama. Gledaju sto pre da sve spickaju i prodaju. Zato je kvalitet los.

  • vladabuđa

    22:19 // 23. 3. 2015.

    Jer oni stvarno misle da im neko veruje na ovom što pišu.Neka lažu nekoga ko ne zna.Svaki rezani duvan ima petoduplo manje katrana i ugljen moniksida od legalnih cigareta sa najmanjom količinom.

    • Aleksandar

      20:09 // 15. 2. 2020.

      Da, super ali zaboravljate da verovatno niste kompetentni da pričate na tu temu, iskreno se nadam da znate barem tri suplemenata koji se dodaju u duvan. Ukoliko mislite da Vam je bolji "pijačarski" otrov. Vi ga slobodno uživajte, pa će te se ubrzo upoznati sa drugom stranom medalje. Svaka nova zaplena te vrste, nekom znači život.

  • lepa

    20:30 // 14. 3. 2015.

    Smrad duvana dovoljno govori. Smrdi na izmet. Niko vas ne tera da pušite ni ovaj iz duvanske, ali vi srljate u propast zdravlja. Potrežite pomoć lekara.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: