Sreda, 11.03.2015.

07:12

ID: Dečak ubio člana Mosada

Islamska država je objavila video-snimak na kome se vidi kako maloletni dečak ubija izraelskog Arapina, osuđenog na smrt pod optužbom da je izraelski špijun.

Izvor: B92

Default images
screenshot

Najpre su se na društvenim mrežama pojavili samo isečci iz snimka, koji prikazuju dečaka s pištoljem uperenim prema zarobljeniku.

Nešto kasnije je objavljen i kompletan snimak, na kom se žrtva identifikuje kao 19-godišnji Muhamed Said Ismail Musalam i priznaje da je pripadnik izraelske obaveštajne službe.

Kao i u prethodnim slučajevima ubijanja stranih zarobljenika, Musalam na snimku nosi narandžastu zatvorsku uniformu, a u jednom momentu mu prilazi dečak, ne stariji od 12 godina, kome stariji džihadista naređuje da ubije taoca.

Prethodno je stariji pripadnik Islamske države uputio nove pretnje Jevrejima u Francuskoj, govoreći na francuskom jeziku.

Nakon toga, dečak je ubio zarobljenika hicem iz pištolja, a potom ispalio još četiri metka u telo Musalama, uzvikujući “Alahu Akbar“.

Na društvenim mrežama su se pojavile i fotografije Musalamove identifikacione kartice kao pripadnika Mosada.

Ipak, u februaru ove godine Said Musalam, otac Muhameda, demantovao je da je 19-godišnjak angažovan kao izraelski špijun.

“Moj sin je nevin. ID ga je optužila da radi za Mosad zato što je hteo da pobegne od njih“, rekao je Said uz napomenu da je Muhamed otišao u Siriju ne da bi špijunirao, već da bi se pridružio Islamskoj državi.

Said je rekao da je sa sinom poslednji kontakt imao dok je on bio u Raki, glavnom gradu Islamske države u Siriji, gde je bio na obuci, ali se potom predomislio i tražio da se vrati kući.

Džihadisti su potom saopštili da je Muhamed optužen da je radio za izraelsku obaveštajnu službu, te da je došao u Siriju kako bi špijunirao Palestince koji su se pridružili terorističkoj organizaciji.

Izrael nije potvrdio autentičnost snimka

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova nije komentarisalo video snimak koji navodno prikazuje ubistvo jednog Palestinca iz istočnog Jerusalima,optuženog od strane Islamske države da je špijun Izraela.

Izraelski bezbednosni zvaničnici, na koje se poziva Rojters, rekli su da znaju za snimak objavljen sinoć, ali da ne mogu da potvrde autentičnost.

Muhamed Said Ismail Musalam rekao je prethodno pred kamerom da se pridružio Islamskoj državi kako bi preneo informacije o izraelskim zalihama oružja, bazama i regrutovanim Palestincima. Izrael i porodica Muhameda su porekli da je on bio izraelski špijun.Jedan izraelski bezbednosni zvaničnik potvrdio je ranije medjutim da je on otišao u Siriju da se bori za Islamsku državu u oktobru prošle godine.

Njegov otac je porekao da mu je sin bio špijun, rekavaši da je nestao dok je bio na turističkom putovanju u Turskoj. Otac Said Musalam i majka žrtve Uma Ahmad plakali su u svom domu u istočnom Jerusalimu, kada su do njih stigle vesti o sinovljevoj smrti. Držeći fotografiju sina Um Ahmad je rekla novinarima: " Špijun od 19 godina? Kako je to moguće? Zasto bi otišao tamo ako je bio špijun?"

Said Musalam je ispričao da je njegov sin pokušavao da se vrati kući kada je uhvaćen, optuživši militante da su ga primorali da kaže da je špijun pre nego što su ga ubili.

"Muhamedu su rekli da kaže za sebe da radi za Izraelce. Uzeli su ga kao žrtvu samo da pokažu svetu, tako da ih se svet plaši," rekao je ožalošćeni otac, kako prenosi Rojters.

Said Musalem je takodje rekao da prošle noći nije video video snimak. Ispostavilo se da je Muhamed posle izvesnog vremen kontaktirao brata u Izraelu i rekao mu da se bori za Islamsku državu. Medjutim, u jednom trenutku se predomislio i ponovo se javio porodici iz Rake na severu Sirije, poručivši da želi da se vrati.

"Video sam ga s dugom bradom i dugom kosom i kalašnjikovim. Rekao mi je:čuj tata dosta mi je ovde, ovo je zemlja rata, želim da se vratim", priča njegov otac o kontatku sa sinom preko interneta. U januaru je porodicu nazvala neidentifikovana osoba i rekla da je Muhamed pokušao da pobegne od Islamske države, ali nije uspeo, jer je uhvaćen na kontrolnom punktu na turskoj granici i odveden u zatvor Islamske države u Siriji.

"Nisu hteli da ga puste da ide jer ako se vrati mogli bi da ga uhvate Izraelci i da im kaže šta je video. Tako su želili da ga se oslobode. Znam moga sina. Odgajio sam ga dobro. Sigiran sam da nije radio za Mosad," rekao je otac.

Video je objavio medijski autlet Furkan i na snimku se vidi najpre kako Muhamed sedi u jednoj prostoriji i govori kako ga je regrutovao i obučavao Mosad. On je objasnio da su ga otac i stariji brat ohrabrivali. Potom je odveden u polje gde ga je ubio dečak koga je stariji borac na francuskom jeziku opisao kao "mladunče kalifata".

Izraelski mediji su objavili da je radikalna organizacija Islamska država objavila snimak na kome je navodno prikazano kako dete ubija izraelskog špijuna, nakon što je nešto ranije na tviter nalozima povezanim s tom grupom objavljen klip Muhameda iz istočnog Jerusalima. Na Tviter nalozima je takodje navedeno da je izraelskog Arapina ubila Islamska država. Preneto je i kako militant IS preti Jevrejima . "Alah nam je ukazao čast da ubijemo Jevreje na njihovoj zemlji u Francuskoj", zpretivši da će "mladi lavovi ubiti one koje je posalo glupi Mosad da špijuniraju tajne mudžahedina i muslimana".

Ahmad Musalam, brat Muhameda izjavio je za izraelske medije da je Muhamed bio mali dečak koji nije mario za religiju i da ga je Islamska država iskoristila i zavela. Izraelski mediji podsećaju da je u februaru Islamska država tvrdila da je uhvatila špijuna Mosda i objavila intervju s njim u svom magazinu "Dabik".

U tom intervjuu Muhamed je rekao da ga je regrutovao za Mosad sused Jevrejin koji je radio kao policijski oficir. "Došao je jednog dana i tražio da radim s izraelskim obaveštajcima.Rekao sam mu da ću razmisliti o tome i onda sam otišao i pitao mog oca i brata šta oni misle.Oni su me obojica ohrabrili da to radim i rekli da je to vrlo dobar posao. Rekli su mi da ima puno novca u tome i da mogu da napredujem na više pozicije Znao sam u to trenutku da su oni radili kao špijuni," rekao je Muhamed i precizirao da se obučavao u istočnom Jerusalimu i da je primao oko 1.200 dolara za učcešhe u kušu i kasnije mu se navodno plaćalo po misiji i da je minumum bio oko 1.200 dolara.

Nakon izvesnog vremena oficir po imenu Miro mu je ponudio da ide da špijunira Islamsku državu u Siriju. Obećali su mu kuću i da će se brinuti o svemu i svim dokumentima koji su mu potrebni i životnim potrebama kada se vrati. Zadatak mu je bio da izveštava u skladištima oružja i lokacijma raketa, kao i da prenese imena Palestianca koji su otišli da se bore za Islamsku državu.

Ušao u Siriju iz Turske uz pomoć krijumčara. Uhvaćen je jer se nije ponašao na način tipičan za jednog mudžahedina uprkos obuci koji je dobio od Mosada, navedeno je u intervjuu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Podeli: