U čast pisca, slikara, reditelja i novinara Miroslava Mike Antića, u Novom Sadu će u četvrtak početi 8. Antićevi dani koje organizuje Skupština grada Novog Sada u saradnji sa Kulturnim centrom Novog Sada, a ovogodišnja manifestacija je posvećena jubileju – 50 godina od prvog izdanja najpoznatije Mikine zbirke pesama „Plavi čuperak“.



U Likovnom salonu KCNS će u četvrtak u 12 sati Raša Popov I Draško Ređep otvoriti izložbu izdanja zbirke pesama „Plavi čuperak“, a u sali Tribine mladih će od 13 sati početi okrugli sto o ovoj Antićevoj pesmi. Takođe, na Tribini mladih će isto veče od 19 sati biti održana promocija knjige „Devet boja Banata“, antologije Draška Ređepa o banatskim pesnicima u kojoj su, pored Antića, zastupljeni Dušan Vasiljev, Žarko Vasiljević, Todor Manojlović, Voja Despotov, Vasko Popa, Vukica Rešin Tucić, Miloš Crnjanski i Bogdan Čiplić.

Program Antićevih dana se nastavlja u petak kada je od 11 sati na Tribini mladih zakazana izložba dečjih radova sa likovnog konkursa „Svako ima svoj plavi čuperak“, kao I dodela nagrada autorima najboljih radova, od 12 sati je susret pesnika Moše Odalovića sa decom, a od 19 sati je u KCNS promocija knjige Milovana Mrkajića „Blagost iščekivanja“.

U subotu, 14. marta, na dan rođenja Mike Antića, delegacija grada će položiti cveće na Mikin grob, kao i na spomenik pesniku u Dunavskom parku, a u 12 sati će u Gradskoj kući svečano biti uručena nagrada „Miroslav Antić“.

Poslednji program u okviru manifestacije je u subotu od 19 sati u hostelu „Varad Inn“ u Petrovaradinu – veče posvećeno dosadašnjim dobitnicima nagrade „Miroslav Antić“ na kojoj će, pored ovogodišnjeg laureata učestvovati i Đorđe D. Sibinović i Dejan Matić od dosadašnjih laureata, a u programu će učestvovati i članovi žirija ljiljana šop i Draško Ređep.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari