Glavaš odbio pregled lekara, vraćen u ćeliju

Tanjug

09. 03. 2015. u 15:57

Osuđeni za ratne zločine Branimir Glavaš, kome se pogoršalo zdravstveno stanje zbog štrajka glađu, odbio je u bolnici da pregledaju lekari, posle čega je vraćen u zatvor

Главаш одбио преглед лекара, враћен у ћелију

Osuđeni za ratne zločine Branimir Glavaš, koji je prebačen u zatvorsku bolnicu zbog pogoršanja zdravlja posle petodnevnog štrajka, odbio je pregled lekara, posle čega je vraćen u zatvorsku ćeliju, javila je večeras Hrvatska radiotelevizija (HRT).

Kako se navodi, Glavaš nije dopustio da ga lekari pregledaju, a Josip Salapić iz Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje je rekao da je "iscrpljen, ne jede i ne pije vodu".

Glavaš, koji je posle odluke Vrhovnog suda da mu se odredi istražni zatvor prošle sedmice smešten u Remetinec i istovremeno počeo štrajk glađu, prebačen je ranije danas u zatvorsku bolnicu zbog pogoršanja zdravstvenog stanja.

Jedan od njegovih advokata izjavio je Hini da je Glavašu pozlilo, zbog čega je hitno prebačen u bolnicu i dodao da njegov klijent od trenutka stupanja u zatvor, pored štrajka glađu, odbija i da pije bilo kakvu tečnost.

HRT podseća da je Glavaš štrajkovao glađu i 2007. godine, kada je posle 57 dana završio u bolnici.

Glavašu je određen istražni zatvor jer je Vrhovni sud zaključio da je po Zakonu o krivičnom postupku takva mera obavezna za okrivljene kojima je izrečena kazna duža od pet godina.

Odluka je doneta nakon žalbe tužilaštva na odluku vanraspravnog veća zagrebačkog Županijskog suda od 6. februara, koje je zaključilo da se Glavaš nakon izlaska iz zatvora u Mostaru može braniti sa slobode.

Tužilaštvo je istražni zatvor za Glavaša zatražilo ističući da je, nakon što je Ustavni sud ukinuo pravosnažnu presudu Vrhovnog suda u slučajevima "garaža" i "selotejp" od osam godina zatvora, na snazi presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine nepravosnažno osuđen na deset godina zatvora.

Glavaš smatra da je reč o presedanu u njegovom političko-pravosudnom progonu, koji traje deset godina i zbog toga je počeo štrajk glađu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

из главе

09.03.2015. 17:09

da smo ovako detaljno pratili živote kada su se spremali da postanu popularni, danas bi vreme trošili na pametne stvari, a oni ( i svi "objekti" njihovog "životnog dela") bi živeli kao obični ljudi

СВЕМИР

09.03.2015. 17:45

Врата пакла се полако, али сигурно отварају! Мада, какве злочине је чинио у име "домовине", нисам баш сигуран да ће га тамо примити.

Aleksandar

09.03.2015. 18:09

ma dobro je njemu sigurno, sve se plasim da nije tako kao sto pisu, a pogotovo deo gde nije jeo 57 dana haha. Nego nasli rupu u zakonu i eto

Мане

09.03.2015. 19:18

Фолира се Uјак. Знам, јер лично нисам јео 3 месеца и 2 недеље (због проблема са једњаком - такорећи сам живео на инфузији), а и годину и по - две пре тог "поста" сам веома слабо јео и добро знам шта је гладовање. Не желим му зло, само се надам Божјој правди.