• Search form

09.03.2015 | 12:12

Impro susret – Ponton i Tudor

Impro susret – Ponton i Tudor

Beogradski muzički kolektiv Ponton nastupiće 12. marta u Splitu, u nastavku serijala NMG@Praktika koji donosi zanimljivu kombinaciju zvuka i slike kroz susret sa splitskim umetnikom Marinom Tudorom koji se igra dijaprojekcijama svakodnevnih predmeta.

To će biti njihov prvi susret, a umetnost koja nastaje u galeriji Praktika biće rezultat je trenutne improvizacije i inspiracije.

Dijaprojektor na struju, dijapozitivi od različitih materijala, neki slučajni, neki namerni, zajednička improvizacija i gosti iznenađenja, obeležiće veče u galeriji Praktika, koje organizuje Mavena.

Kolektiv Ponton, koji čine Igor Stangliczky (elektronika) i Marko Jevtić (akustična gitara), mešavina je elektro-akustičnog ambijentalnog zvuka i buke, eksperimenta i improvizacije, uz učestalo korišćenje terenskih snimaka (field recordings).

Numere sa njihovih izdanja - Cyan City (2010), Post (2012), Wooolen (2013) i StJv EP (2015), pažljivo su odabrani snimci sa nastupa, vrlo često u društvu gostujućih muzičara. Teme se utapaju u snoliku, maglovitu i ćudljivu atmosferu kao saundtrek privatnog filma koji se odvija iza zatvorenih očiju ili u stanju kontemplacije.

Impro susret kolektiva Ponton i Marina Tudora nastavak je ciklusa samostalnih izložbi mladih umetnika iz Hrvatske i inostranstva NMG@PRAKTIKA, koji je ušao u treću godinu, a dosad je ponudio više od 20 samostalnih i grupnih izložbi. Kroz nove medije i eksperimentisanje različitim formama umetničkog izraza, izložbe problematizuju aktuelne teme savremenog društva. Ciklus izložbi tako ne samo da pruža uvid u najnovije umetničke prakse, već i izborom autora aktivno učestvuje u pozicioniranju savremene umetnosti kao kritičkog faktora naspram društvene stvarnosti.

NMG - NovoMedijska galerija je platforma savremene novomedijske umetnosti pokrenuta 2010. godine u cilju prezentovanja i (ko)produciranja novomedijske umetnosti i umetnika, posebno mlađe generacije, te uspostavljanja i razvijanja međunarodne saradnje hrvatskih i inostranih umetnika.

Kustoskinja je Natasha Kadin, koja je i voditeljka ciklusa NMG@PRAKTIKA, voditelj tehnike je Marko Perčić Sula, a dizajnerka vizuelnog materijala Rafaela Dražić.

Udruženje Mavena finansijski podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Zaklada Kultura nova, a ciklus NMG@PRAKTIKA Ministarstvo kulture Hrvatske, a do ove godine i Grad Split.

Ulz na veče kolektiva Ponton i Tudora je besplatan.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav