Niko od ministara u Vladi Srbije juče nije želeo za Danas da komentariše svoje resorne „kolege“ u vladi u senci, koju je Demokratska stranka predstavila u subotu. Na pitanje našeg lista kako im se čini personalno rešenje demokrata za resor koji oni vode, od 11 kontaktiranih članova Vlade Srbije odgovorila je jedino ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja je istakla da „nema komentar“ na ministra u senci Zorana Lutovca. I premijer Srbije Aleksandar Vučić, odgovarajući juče na pitanja novinara šta da kaže o vladi u senci, kratko je istakao: „Ništa“.

DS je u subotu predstavila vladu u senci, koja broji 15 članova, a na čijem čelu se nalazi predsednik DS i premijer Vojvodine Bojan Pajtić. U odnosu na Vladu Srbije, Pajtićeva vlada se u resorima razlikuje po tome što su evropske integracije zvaničan resor, dok energetika i trgovina i telekomunikacije nemaju zasebne „ministre u senci“. Na pitanje zašto ne postoje ova dva resora, Pajtić ističe za Danas da „vlada u senci nije replika republičke Vlade, nego pokazatelj kako treba da se radi“.

„Sve oblasti su obuhvaćene postojećim resorima. Članovi Vlade u senci će imati pomoćnike za pojedine oblasti. Postojeća republička Vlada je veća nego što je potrebno, cenimo da se sa 14 resora može operativnije raditi. Nama neće biti potreban 'delivery unit' da nas uči kako da radimo svoj posao“, objašnjava Pajtić za naš list, koji će se u vladi u senci kao premijer baviti i resorom rada i zapošljavanja.

Potpredsednici njegove vlade biće potpredsednice demokrata Gordana Čomić, koja će voditi i resor odbrane, i Nataša Vučković zadužena za spoljne poslove. Ministar u senci za evropske integracije je Zoran Lutovac, državnu upravu i lokalnu samoupravu vodiće predsednik opštine Paraćin Saša Paunović, a građevinarstvo, saobraćaj i infrastruktura povereni su Dragoslavu Šumarcu. Momčilo Grubač je na čelu resora pravde, plivačica Nađa Higl sporta i omladine, Miodrag Stojković prosvete i nauke, a Nada Dragović poljoprivrede i zaštite životne sredine.

inistar privrede u senci je privredni ekspert Ivan Stefanović, bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac u Pajtićevoj vladi vodiće unutrašnje poslove, Nada Čemerlić Ađić zdravstvo i socijalnu zaštitu, Jelena Balašević kulturu i informisanje, a Srboljub Antić finansije.

Potpredsednik DS Borislav Stefanović juče je izjavio da mu je nuđeno da uđe u vladu u senci koju je formirala njegova stranka, ali da je odlučio da ne bude njen deo zbog obaveza u poslaničkom klubu demokrata u Skupštini Srbije.

Pajtić je u subotu ocenio da se radi o iskusnim i kvalitetnim ljudima i da Srbija ne zaslužuje ništa manje od toga. „Ovaj sastav od 15 članova priliči Srbiji i Demokratskoj stranci. Manje i lošije od ovoga Srbija ne zaslužuje, a ni DS ne priliči manje i lošije od ovog tima“, rekao je Pajtić.

Lider DS je kritikovao aktuelnu vladu, rekavši da se ona zadužuje 195 evra u sekundi, što je tri puta više nego kad je DS bila na vlasti. Naveo je i da politika DS nikada neće zavisiti od lidera, nego od svih članova koji žele da daju svoj doprinos u kreiranju programa.

„Srbija danas zavisi od radnog iskustva Aleksandra Vučića i Aleksandra Vulina i obrazovanja Tomislava Nikolića, Nebojše Stefanovića i Bratislava Gašića, na šta DS ne sme i nema prava da pristane“, izjavio je Pajtić, uz ocenu da se u Srbiji živi mnogo lošije nego 2012. godine, kada je SNS preuzela vlast.



Vujović da podnese ostavku

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović mora hitno podneti ostavku jer je priznao da mesecima obmanjuje građane Srbije o poskupljenu struje i masovnom otpuštanju, saopštila je juče DS dodajući da je ministar potvrdio i da Vlada zloupotrebljava medije kako bi građanima plasirala lažnu sliku blagostanja. Ministar Vujović je, dodaju. rekao da je od građana skrivana istina o poskupljenju da bi se stvorila slika o uspešnosti rada Vlada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari