Policajac priznao ubistvo NJemcova

Branko Vlahović

08. 03. 2015. u 09:08

Ruska policija uhapsila Čečene koji su likvidirali poznatog opozicionara. Zaur Dadajev (32) izvršilac atentata u Moskvi

Полицајац признао убиство Њемцова

Zaur Dadajev

MOSKVA  - OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

PRITISNUT čvrstim dokazima i snimcima uličnih kamera, čečenski policajac Zaur Dadajev (32) priznao je u nedelju da je učestvovao u ubistvu Borisa Jefimoviča Njemcova (55). Dadajev za sebe tvrdi da je neoženjen i da trenutno nigde ne radi, iako su ruski mediji pisali da je on zamenik komandira policijskog bataljona "Sever" lociranog u Groznom. Ruska policija nastavlja da traga za onima koji su nabavili oružje i pratili kretanje likvidiranog opozicionog političara.

U nedelju su pred moskovski sud izašli prvooptuženi Zaur Dadajev i njegov pomoćnik Anzor Gubašev. Sud je prihvatio da Dadajev i Anzor Gubašev ostanu u istražnom zatvoru do 28. aprila, kao i ostala trojica osumnjičenih. Reč je o mlađem bratu Gubaševa Šagidu (32), Ramzanu Bahajevu (46) i Tamerlanu Eskerhanovu (35). Dvojica poslednjih su uhapšena u nedelju u dva sata posle ponoći i obojica negiraju povezanost sa zločinom.

Zbog optužbi i sumnje da su učestvovali u ubistvu jednog od lidera "male opozicije", uhapšeni Čečeni se sada nalaze u istražnom zatvoru "Lefortovo" u Moskvi. Svi glavnooptuženi međusobno su rođaci.

Čečenski policajac Zaur Dadajev (32) uhapšen je u četvrtak u Nazranovskom rejonu Ingušetije, ruske republike na Kavkazu koja graniči sa Čečenijom, a u petak u Malgobekskom rejonu lisice su stavljene na ruke Anzoru Gubaševu (33), koji je radio kao čuvar jednog maksi-marketa u Podmoskovlju. Specijalnu operaciju sprovela je jedinica Federalne službe bezbednosti (bivši KGB).

Gubaševi su deset godina živeli i radili u Moskvi. Njihova sestra Tamara izjavila je da su njena braća na dan ubistva Njemcova zaista bila u Moskvi, ali da imaju jak alibi i da nisu učestvovala u krvoproliću. Zasad, ona ne iznosi o kakvom se alibiju radi.

Svi uhapšeni su po nacionalnosti Čečeni iako im majke i jedan broj rodbine žive u Ingušetiji. Uhapšeni su rekli da se nisu ni od koga skrivali, nego da su stigli u Ingušetiju da posete rodbinu. Prilikom hapšenja nisu se suprotstavljali.

- Moj sin i bratanac su već odrasli ljudi i ja ne verujem da su mogli da počine tako težak zločin - kaže Zaurova majka Ajman Dadajeva. Ona objašnjava da se njen sin Zaur Dadajev poslednjih deset godina borio u redovima čečenske policije protiv vehabija i bandita na Severnom Kavkazu.

Uhapšeni do sada nisu imali nikakve probleme sa policijom, ali u Istražnom komitetu tvrde da imaju sasvim dovoljno dokaza koji potvrđuju da su oni učestvovali u likvidaciji Borisa Njemcova.

Istražni organi su uspeli brzo da otkriju ubistvo zahvaljujući uličnim kamerama, ali i analizama razgovora preko mobilnih telefona u krugu oko Crvenog trga.


KO JE NARUČILAC?

- U VEĆINI slučajeva ubice uopšte ne znaju ko je naručio likvidaciju žrtve. Od onoga ko je dao novac pa do izvršitelja može biti dugačak lanac ljudi. Primera radi, policija je otkrila osobe koje su ubile novinarku Anu Politkovsku, ali nije otkriven naručilac. Anu su likvidirale čečenske ubice, ali se dosad ne zna ko im je za to dao novčanu nagradu - kaže Jevgenij Černousov, policijski pukovnik u penziji, koji je radio 30 godina u istražnim organima.

SAMOUBISTVO OSUMNjIČENOG

U NEDELjU ujutro iz Čečenije je stigla vest da se u Groznom ubio aktivirajući granatu Beslan Šavanov (30), čovek za koga je policija sumnjala da je takođe učestvovao u likvidaciji Njemcova. Zgradu u kojoj je on živeo blokirala je policija, ali on nije hteo da se živ preda. Sa TV snimaka se vidi da je pre smrti bacio na stepenište nekoliko granata koje su oštetile zidove.

Pogledajte i: Video snimak ubistva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

tajni svetski rat

08.03.2015. 11:31

Trag će verovatno voditi do nekog legije, ili džihadiste, koji je, sasvim slučajno, bivši specijalac neke od jačih specijalnih službi iz sveta. Normalno, kao bivši, on nema nikakve veze sa svojim nekadašnjim poslodavcima. I na njemu se sva istraga završava. Dok neko ne propeva, kao Snouden.

Bato

08.03.2015. 16:00

Znaci potvrdilo se ono sto su mnogi citaoci odmah posle ubistva Nemcova pisali da ce iza ovog ubistva stajati ceceni.

Njemcov

08.03.2015. 16:05

Ma samo ime kaze za kog je radio, to mu od pradede ostao nadimak.Njemcov je postao tek poznat kad je ubijen.I treba da uhapsi ubicu a ne ko kod nas za vreme rata Arkanovi i ostali kriminalci isli u biznis. I mi smo brate krivi, znamo da je pljackao, al ajd osvaja teritorije.e pa nevini Srbi navukli mrznju Sveta i izgubise sve.A on nezna gde da ulozi od para u fudbalski tim, u pevacicu, u ogromnu kucu. Dok drugi ostadose bez kuca.Lako zapadnim mocnicima da organizuju bombardovanje Srbije.

stranac

08.03.2015. 16:21

Jednom u službi države kao policajac,uvjek u službi države kao policajac!Ko je ubio Nemcova?

vlada

08.03.2015. 16:39

Ma nije to bitno! Bitno je šta kaže amerika i njihova sterilna politika! A za ove "naše" sterilne, to je dovoljno!

Zika

08.03.2015. 21:33

@duxoni - Do Gorbacheva sam verovao sve sta kazu Rusi. Posle toga ne verujem nista pa ni to da je poglavar Vatikana Papa Franja.

miraculix

08.03.2015. 22:20

@duxoni - a nisi primetio detalj, da je taj isti otvoreno podrzavao karikature iz pariza. secash se mozda masakra u karikaturnici u parizu? chudo jedno da ni tamo nema rusa? kako se ja nisam setio toga ;P

boban

08.03.2015. 22:32

@duxoni - pa sta i neka ga je olesio i treba ,svakog ko rastura zemlju treba olesiti,,probaj tako nesto na zapadu,,imaju dvije partije i tacka.nema price,,sacica bijednika ,placenika da dovedu kao sto je sada Ukajina,,po meni i Janukovic da je olesio pojedine bilo bi bolje nego ovo danas,,nekad je potrebno jednoga skloniti i hiljade drugih miruju..

Rados

09.03.2015. 03:52

Interesantno da sve kriticre Putinovog rezima ubijaju Ceceni i ostali muslimani sa Kavkaza.

4c

09.03.2015. 03:58

Radi Putko posao za narucioce,zavadja ponovo Cecene sa Rusima,zbog tamo nekog,ostavlja Ruse Ukrajine na milost i nemilost naci-hordi,zaostrava odnose sa Belorusijom,Kazahstanom,poziva svoje prijatelje na kojekakve parade,a oni njega ni za suvu sljivu,ptu.Ovo je pocetak kraja ruske federacije.