BiH

Dodik: RS i Srbija ne prave zavjere

Dodik: RS i Srbija ne prave zavjere
Dodik: RS i Srbija ne prave zavjere

BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je RS okrenuta miru i slobodnom životu svih građana bez obzira na razlicitosti, ali da traži da bude poštovana i da ne bude zaobiđena u svim globalnim procesima pa i ka EU.

Dodik je na prijemu povodom Dana RS i godišnjice proglašenja njenog prvog Ustava, kojem je prisustvovao i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, rekao da će odnos RS prema EU zavisiti od njene korektnosti prema svima u BiH.

"Naš odnos prema EU zavisiće od toga da li će EU biti korektna prema svima u BiH. RS veoma pažljivo mjeri kretanja u EU, ali ako EU bude selektivna u BiH mi nećemo prihvatiti takozvane evropske procese samo zbog toga što je to obećanje nekih dalekih perspektiva i privilegije koje nisu osjetili ni oni koji su sada u EU", rekao je Dodik.

Presjednik RS je naglasio da se prethodnih godina, pa i danas, kroz smanjenje ovlasćenja, pokušava njeno slabljenje.

"Ako nas terate da biramo između onoga što volimo i želimo, a to je RS, i onoga što nam nudite kroz evropsku perspektivu, a da umanjite RS, hvala vam, mi navijamo za RS", poručio je Dodik.

On je naglasio da je RS zahvalna Srbiji koja je potpisnica Dejtonskog sporazuma, ali od nje i zatražio da od visokog predstavnika EU za BiH zatraži izvještaj o sprovođenju tog sporazuma.

Dodik je poručio i da RS i Srbija ne prave nikakve zavjere, ali da moraju zajedno da rade, jer su u pitanju dvije države srpskog naroda koje svaka sa svojim odgovornostima doprinosi miru i stabilnosti u regionu.

Dodik se zahvalio svim ljudima koji su u početku stvaranja RS imali viziju i želi da se ona stvori, pa i onima protiv kojih se vode sudski procesi, poput Radovana Karadžića, navodeći da im narod zbog toga mora ostati zahvalan.

Patrijarh Irinej je kazao da je RS istorijska činjenica koja 20 i više godina potvrđuje svoje postojanje i opravdanost svog postojanja.

RS je proglašena 9. januara 1992. godine, a 28. februara je proglašen njen Ustav.

“1.mart sinonim za nasilje nad Srbima”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da ne postoji dan nezavisnosti BiH i da je 1. mart jedan tužan i tragičan događaj, a za Srbe sinonim za nasilje izvršeno nad njima.

Milorad Dodik na svečanosti Proslave Dana Srpske u Beogradu - Foto: RTRS

Milorad Dodik na svečanosti Proslave Dana Srpske u BeograduFoto: RTRS

“Ne postoji dan nezavisnosti BiH. Јedan dio ljudi u Federaciji BiH to slavi i pokušava da to nametne kao praznik BiH. To nije praznik BiH. Mi nemamo ništa protiv da oni to slave kao svoj praznik. Mi imamo svoje praznike, to je Dan Republike, 9. Januar”, rekao je Dodik novinarima u Beogradu, nakon prijema povodom Dana Republike Srpske i prvog Ustava.

On je naglasio da će Republika Srpska nastaviti da slavi svoje praznike, ali ne želi da joj neko nameće tuđe.

Dodik je naveo da u BiH ne postoji nijedan zajednički praznik, osim Nove godine i 1. maja i eventualno Dana pobjede, ali to su međunarodni praznici.

“Nijedan zajednički praznik, koji slave tri naroda u BiH, nije ni moguć, jer smo uvijek bili na različitim stranama istorije i na različite načine ih obilježavali - neko kao pobjedu, neko kao poraz”, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, u svakom slučaju 1. mart je, što se Srba tiče, sinonim za nasilje koje je urađeno nad njima, jer je tada bio održan referendum koji nije uvažavao političku i demokratsku volju srpskog naroda, čime se "htjela nametnuti politička volja Bošnjaka i tada Hrvata Srbima u BiH".

On je naveo da je na današnji dan 1992. godine proglašen demokratski prvi Ustav Republike Srpske i da je to bio razlog i povod da se u Beogradu organizuje svečani prijem za ljude u Srbiji, vlast, institucije kulture obrazovanja i prijatelje Srpske.

“Moram da kažem da sam presrećan što su u subotu popodne, kada se očekivalo da su mnogi izvan Beograda, ipak, došli na ovaj prijem, što pokazuje da Srbija i Beograd ima svoj istinski iskren odnos podrške i privrženosti Srpsko”j, rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije