Opačići ubijeni na godišnjicu braka!

Lj. PRERADOVIĆ N. SUBOTIĆ

28. 02. 2015. u 08:13

Vođa veterničkog klana i njegova supruga brutalno likvidirani nešto iza ponoći U Novom Sadu

Опачићи убијени на годишњицу брака!

Telo ubijenog Opačića tokom uviđaja Foto D.Dozet

NOVOSADSKIM ulicama, petnaestak minuta posle ponoći ponovo je potekla krv. Pred svojim kućnim pragom u Novom naselju, ispred zgrade sa brojem 16 u Ulici braće Dronjak, ubijeni su Nenad Opačić (54) vođa "veterničkog klana", koji je u sremskomitrovačkom zatvoru izdržavao višegodišnju robiju, i njegova sedam godina mlađa supruga Jasmina.

Za sada nepoznati napadač, u klasičnoj sačekuši, u bračni par, kojem je tog dana bila godišnjica braka, ispalio je oko deset metaka. Nenada je, navodno pogodilo pet, a njegovu ženu tri hica. Rane su bile smrtonosne i oboje su odmah izdahnuli.

Ubrzo je policija koja je blokirala čitav grad, po nezvaničnim saznanjima, privela nekoliko osoba, ali su posle provere njihovih alibija pušteni. U potragu za napadačem, prema rečima Siniše Radakovića, načelnika Policijske uprave Novi Sad, angažovani su svi potencijali.

Po svemu sudeći, Opačićevo kretanje, dok je boravio na slobodnim danima (od 23. februara do 6. marta) bilo je praćeno. Pretpostavlja se da je naoružani napadač, skriven u mraku čekao povratak bračnog para kući. Po rečima svedoka, kad je ugledao Nenada, krenuo je prema njemu i bez reči ispalio nekoliko hitaca, a zatim je pucao i u Jasminu, posle čega je peške pobegao.

Opačići su, kako saznajemo, pre nego što će biti ubijeni, sa Nenadovim mlađim bratom Predragom i drugaricom bili na večeri, a nešto pre ponoći su se uputili kući. Nenad je odvezao brata u Veternik, a njegova supruga se sa drugaricom, drugim kolima uputila prema Ulici braće Dronjak.

- Njih dve su stigle nešto ranije, i ispred ulaza su čekale Nenada da se vrati i da zajedno uđu u zgradu - saznajemo nezvanično od izvora bliskog istrazi. - Ubrzo pošto je parkirao kola i izašao napolje, začuli su se pucnji. Opačići su pali na zemlju, a njihova prijateljica ostala je nepovređena.

Veliki broj građana posle ponoći se okupio na mestu zločina

Opačićevi poznanici potreseni dvostrukim zločinom, kažu da se u poslednje vreme, kada bi iz zatvora u Sremskoj Mitrovici gde izdržava 15-godišnju kaznu dolazio kući na vikend, ponašao opušteno i da nije imao obezbeđenje, kao što je to bio slučaj na početku. Nije puno izlazio, a slobodne dane je provodio sa porodicom i prijateljima.

U porodičnoj kući Opačića u Ulici cara Lazara u Veterniku, mukla tišina. Još u neverici, poznanici i prijatelji dolaze da Nenadovoj majci Nadi, ocu Nikoli i bratu Predragu izjave saučešće, da im se nađu u bolu.

- Redovno je prilikom tih dopusta posećivao roditelje i brinuo o njima, a snaha Jasmina im je bila kao ćerka - kažu Opačićevi poznanici. - Teško će oni podneti gubitak mezimca. Oni su svoga sina doživljavali kao plemenitu osobu jer je pomagao mnogima.

Ime Nenada Opačića, u javnosti se prvi put pominjalo još devedesetih godina prošlog veka, u vreme demonstracija tadašnje opozicije. Dovodio se i u vezu sa trgovinom drogom, a prvi put je uhapšen 1995. pod sumnjom da je nelegalno trgovao sa oko 50 grama heroina i potezao oružje. Zbog toga je 2003. godine osuđen na četiri i po godine zatvora.

Odnošenje tela likvidiranih

U žižu javnosti, Opačić je opet dospeo februara iste godine, zbog otmice Mladena Marića iz Iriga, člana nekadašnje organizovane grupe “Firma”. Marić je tvrdio da je otet i maltretiran kako bi priznao da je 8. februara te godine ubio Uglješu Ljubojevića. Ubrzo zatim, uhapšen je u akciji “Sablja” posle atentata na Đinđića.

Na suđenju zbog Marićeve otmice, usred sudnice, Opačić je zaoštrenom četkicom za zube, prošvercovanom iz zatvorske ćelije, po obrazu povredio Suvajdžića koji je svedočio o tom slučaju. Suvajdžić je udarac dobio, navodno, posle kazivanja da Dušan Spasojević, šef zemunskog klana, nije mnogo uvažavao Opačića. Tom izjavom, Suvajdžić je “udario” u Opačićevu sujetu, pa je ovaj uzvratio na ovakav način.

KUM NENADA ČANKA

IME Nenada Opačića dovodilo se u vezu sa mnogim političarima nekadašnjeg DOS-a, ali i sa biznismenima. Sa Vukom Draškovićem 1990. je godine učestvovao na mitingu u Sremskim Karlovcima. Bio je u obezbeđenju Miodraga Isakova i Gordane Čomić, a Zorana Đinđića, tada opozicionara, dočekao je na aerodromu u Surčinu 1999. godine, posle NATO bombardovanja Srbije. Pominjala se i njegova bliskost sa Miodragom Kostićem, a poznate su i Opačićeve kumovske veze sa Nenadom Čankom.

Na suđenju, posle hapšenja u akciji “Sablja”, Opačić je tvrdio da je politički zatvorenik jer je tadašnji ministar policije Dušan Mihajlović želeo da se osveti Čanku zato što je tražio njegovu smenu posle ubistva premijera.

Odgovarajući na pitanja o Opačiću, Čanak je svojevremeno kazao da osuđuje njegovu povezanost sa drogom, ali da se svog kuma ne odriče.

Nenadova žena Jasmina, bila je rođena sestra Marijane Mateus, bivše supruge Miodraga Kostića.

SIN RANjEN U PUCNjAVI

SIN jedinac Opačića, dvadesetjednogodišnji Mihajlo, pre četiri godine je bio ranjen u pucnjavi ispred jednog novosadskog kluba, u kom je jedan od mladićevih prijatelja proslavljao punoletstvo. Između dve grupe, jedne iz Veternika i druge iz Laćarka, izbila je najpre svađa, a zatim i tuča u kojoj je teško ranjen.

POSLEDNjA SLIKA

POSLEDNjA zajednička fotografija bračnog para Opačić u javnosti, načinjena je na kik-boks meču između Nenada Pagonisa i Agora Pretenija 19. decembra u Novom Sadu kada je Pagonis postao svetski šampion. Opačić je sa suprugom i sinom prisustvovao tom meču, a kada je ugledao jednog novosadskog fotografa, zamolio je da ga fotografiše za uspomenu na taj meč.

DOSIJE

1990-2000. Opačić bio redovan na mitinzima opozicije

1995. - Prvi put uhapšen zbog trgovine oko 50 grama heroina

1999. - U opoziciji važio za čoveka od poverenja, jer je osigurao bezbedan povratak Zorana Đinđića u Beograd posle bombardovanja

2001. - Nameravao da gradi pumpu, plac oduzet zbog zastrašivanja učesnika na licitaciji

2002. - Osuđen na devet meseci zatvora zbog potezanja oružja i nelegalne prodaje 49,6 grama heroina

2003. - Na ponovljenom suđenju za heroin i potezanje oružja, osuđen na 4,5 godina

2003. - Uhapšen u akciji “Sablja”, posle ubistva Zorana Đinđića

2003. - Zbog otmice Mladena Marića (32) iz Iriga, osuđen na šest godina, a za pokušaj ubistva Miladina Suvajdžića, Đure Mutavog, na istom tom suđenju, na još osam godina zatvora

2014. - Sprovedena policijska racija u novosadskom restoranu “Fontana” u kojem je Opačić slavio rođendan na vikend-odsustvu iz zatvora u Sremskoj Mitrovici

2018. - Trebalo je da mu istekne zatvorska kazna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Paranoid

28.02.2015. 13:07

za ubistvo kriminalca blokiran cijeli grad, a kad neko ubije običnog smrtnika, nasikiraju se kao kad auto udari goluba...

КИР СРБИН

02.03.2015. 22:04

@Marius - Колико видим он је био пријатељ "ДЕМОКРАТА".

ercov

28.02.2015. 15:29

Dok se svakodnevno puca i gine Stefanovic i Veljovic jos uvek mirno sede u svojim udobnim foteljama !?

Nemanja NS

28.02.2015. 18:19

Nenad Canak mu nije prijatelj nego kum. Ne radujem se nicijoj smrti ali je cinjenica da je bio okoreli kriminalac. Pitam vlast kako je moguce da osoba koja je opasnost po ljude, bude na slobodi svakog vikenda? Da se ja pitam sa onakvim dosijeom ne bi taj meni izasao do kraja zivota! Procitao sam da je silovatelj dobio 3,5 god zatvora. Kakve su to kazne?

freedom

28.02.2015. 19:03

U zatvoru zbog droge osudjen na 14 god a dobijo jos i odmor od 23 feb-06 marta ????? Radim kod privatnika ne mogu ni 10 dana leti da dobijem odmora ????

Stefan

28.02.2015. 23:51

@katarina - Nju su planski lišili života, a njenu prijateljicu su isto tako planski ostavili nepovređenu. Uključi mozak dok čitaš tekst.

Leo

09.05.2017. 09:31

Čuj bio je brižan prema roditeljima... Kakvo je to afirmativno pisanje, o ubici i narko dileru!? Koliko je on mladih života uništio, iz koristoljublja, i porodica zavio u crno?!