28. februar  2015. 00.32  | Izvor: Beta

Dačić: Ne okrećemo leđa Rusima

BEOGRAD -

Srbija neće ni za pedalj promeniti spoljnopolitičku poziciju, a odnosi sa Rusijom će jačati iako Evropska unija ostaje strateško opredeljenje zemlje, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodao da SAD imaju senzibilitet za poziciju Srbije.

U intervjuu za "Večernje novosti", Dačić je dodao da su napisi u pojedinim medijima da Srbija okreće leđa Rusiji samo proizvoljna tumačenja.

Ministar je rekao da je sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem razgovarao o njegovoj izjavi da je "Srbija na linije vatre između Amerike i Rusije", te da je ta izjava u Srbiji prenaglašena.

Prema rečima Dačića, Keri je govorio uopšteno analizirajući situaciju u regionu u kontekstu sukoba u Ukrajini.

Upitan da li mu je Keri konkretno rekao da Vašington želi da istrgne Srbiju od ruskog uticaja, Dačić je odgovorio odrično.

"Ali otvoreno sam mu poručio da naša država nije u istoj poziciji kao neke druge, odnosno mi se sigurno nećemo opredeljivati između EU i Organizacije za kolektivnu bezbednost i saradnju. I gospodin Keri i svi u američkoj administraciji imaju senzibilitet za našu poziciju kao i delikatnu ulogu koja nam je poverena kao predsedavajućem OEBS-a", kazao je Dačić.

Prema rečima Dačića, pozicija Srbije je kristalno jasna.

"Nemamo dilemu da su evrointegracije naš strateški pravac, a to podrazumeva i obnovu prijateljstva sa zapadnim državama ali i učvršćivanje veza sa Kinom i latinoameričkim zemljama. Naravno naše veze sa ruskim narodom su neraskidive", dodao je on.

Dačić je rekao i da se nada da će Keri posetiti Beograd u decembru.

Tagovi
Broj komentara: 1

prior  28. 02. 2015. | 00:47
Pa I prilicno je opasno, ocas ti naprave promaju na ledjima.