Svet

0

Ruski opozicionar ubijen u centru Moskve (FOTO)

Autor: SA

Izvor: Blic/Tanjug

Ruski opozicionar ubijen u centru Moskve (FOTO)

Izvor: Foto: Tanjug/AP

Kako je javila agencija Rojters, Nemcov, poznati kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina, trebalo je da u nedelju u Moskvi učestvuje na prvom većem okupljanju opozicije u poslednjim mesecima.

"Nepoznata osoba je pucala na Borisa Nemcova i ubila ga sa četiri hica iz pištolja u blizini Crvenog trga", rekao je izvor ministarstva unutrašnjih poslova agenciji TASS.

Portparol ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova rekla je agenciji Rojters da je Nemcov preminuo u 23.40 od posledica hitaca iz vatrenog oružja ispaljenih u leđa.

Raša tudej je javila da je Nemcov u trenutku ubistva bio u pratnji ženske osobe, koju trenutno ispituje policija.

Nemcovljev kolega Juri Barmin potvrdio je tu informaciju na Tviteru.

"Nemcov je ubijen ispred Kremlja. Grupa muškaraca u automobilu se zaustavila ispred njega i ispucala četiri metka", naveo je Barmin.

"Nažalost, upravo gledam u telo Borisa Nemcova na mostu Zamoskovrečje. Vidim telo i gomilu policije", naveo je Ilja Jašin iz RPR-Parnas partije.

Nemcov je bio zamenik premijer tokom mandata predsednika Borisa Jeljcina '90-tih godina. Važio je za ekonomskog reformatora dok je vodio jedan od najvećih ruskih gradova, Nižnji Novgorod. Od 2012. bio je lider RPR-PARNAS partije.

Kada je na vlast došao Putin, Nemcov je postao opozicionar. Iako se poslednjih godina bavio više biznisom nego politkom, Nemcov je ostao u opoziciji, kritikujući Putinovu vladu.

Nemcov je u avgustu 2012. objavio izveštaj sarkastičnog naziva "Život roba na galiji", u kojem je tvrdio da Putin troši milijarde rubalja poreskih obveznika na luksuz.

 

Boris Nemcov je rođen 9. oktobra 1958. godine u Sočiju. On je jedan od osnivača i lidera partije "Solidarnost", potpredsednik političke partije "Republikanska partija Rusije - Partija narodne slobode" i član Kordinacionog saveta ruske opozicije.

Kako je javio veb sajt Sputnjik, Boris Nemcov je od 1991. do1997. godine bio je gubernator Nižnjegorodskoj oblasti. Zatim je radio u Vladi Rusije, bio na funkciji ministra energetike (1997) i prvi zamenik predsednika Vlade (1997-1998. godine). U isto vreme bio je i član Saveta bezbednosti Ruske Federacije.



Nemcov je nekoliko puta bio izabran u parlament Rusije. 1990. godine bio je izabran za narodnog poslanika RSFSR, a 1993. godine ušao je u Savet Federacije FS Rusije. Od 1999 do 2003. godine bio je zamenik predsednika Državne dume u lider partije SPS.

Nakon 2003. godine Boris Nemcov se bavio biznisom i bio je spoljni savetnik predsednika Ukrajine.

Godine 2008. bio je jedan od inicijatora formiranja opozicionog demokratskog pokreta "Solidarnost". Od 2012. godine je kopredsednik političke partije "Republička partija Rusije - Partija narodna sloboda".

 

 

Plašim se da će me Putin ubiti, izjavio je Nemcov pre dve nedelje za belorusku televiziju.

 


Putin: Moguće da je reč o naručenom ubistvu

Ruski predsednik Vladimir Putin osudio je večeras ubistvo opozicionog političara Borisa Nemcova, ocenivši da je moguće da je u pitanju naručeno ubistvo.

Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je ruskim agencijama da je moguće da ubistvo Nemcova koje se dogodilo u petak uveče predstavlja i "provokaciju", s obzirom na planove opozicije da u nedelju u Moskvi održi veliki protest, preneo je Rojters.

Peskov je dodao da je Putin bio brzo obavešten i da je izrazio saučešće povodom ubistva opozicionog političara.

Putin je, kako je rekao Peskov, naredio bezbednosnim agencijama da sprovedu istragu o ubistvu Nemcova.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR