Premijera filma Bićemo prvaci sveta: Ovacije za Boru Stankovića!

Tanjug

27. 02. 2015. u 00:03

Igrani film "Bićemo prvaci" sveta", o počecima i uspesima jugoslovenske košarke, u režiji Darka Bajića po ideji Zvonimira Šimuneca, prikazan je večeras premijerno

Премијера филма Бићемо прваци света: Овације за Бору Станковића!

Igrani film "Bićemo prvaci" sveta", o počecima i uspesima jugoslovenske košarke, u režiji Darka Bajića po ideji Zvonimira Šimuneca, prikazan je večeras premijerno u Sava centru.

Mnogobrojna publika pozdravila je burnim aplauzima veliku autorsku i glumačku ekipu, a posebno specijalne goste na svečanoj projekciji - legendarne košarkaše koji su junaci ove filmske sage.

Među njima su bili Bora Stanković, Dragan Kapičić, Ivo Daneu, Petar Skansi, Rato Tvrdić, Nikola Plećaš.

Posebno emotivan trenutak bio je izlazak na binu Stankovića, jedinog koji je još u životu od prve velike četvorke. Publika je ustala da mu oda priznanje stojećim ovacijama.

Premijeri su prisustvovali ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, koji je pomogao realizaciju ovog značajnog projekta, ministar kulture Ivan Tasovac i mnoge druge ličnosti iz političkog i javnog života.

Publici su se poklonili, pored autora, mladi glumci u glavnim ulogama Strahinja Blažić, Miloš Biković, Aleksandar Radojičić i Marko Janketić, njihove kolege iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Makedonije, kao i slavni američki glumac Džon Sevidž koji je u ovom filmu igrao jednog od osnivača Svetske košarkaške federacije FIBA Vilijama Džonsa.

Film će od sutra biti na repertoaru svih bioskopa u Srbiji, u distribuciji "Megakoma".

Po scenariju, koji potpisuju Nebojša Romčević, Goran Svilačić i Gordan Mihić, film obuhvata dramu, istoriju i sport kroz priču dugu četvrt veka - od osnivanja KK "Crvena zvezda" posle Drugog svetskog rata do osvajanja zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u Ljubljani 1970. godine.

Kako je izjavio Šimunec, glavni motiv bila je "potreba da se napravi film o dobrim, hrabrim ljudima, koji istovremeno nudi spektakl i pozitivnu poruku".

U fokusu su Nebojša Popović, koji je kao prvi među jednakima pokrenuo košarkaški bum u bivšoj Jugoslaviji, Radomir Šaper - predsednik Košarkaškog saveza Jugoslavije, Bora Stanković koji je bio prvi čovek FIBA i Aleksandar Nikolić - tvorac Yu košarkaške škole, koji je uspostavio specifičnu filozofiju košarke.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Marija

27.02.2015. 08:48

Sta je sa Ducijem Simonovicem,sto ga ne pominjete a vidim da nije uopste spomenut ni slucaj Trajka Rajkovica? I njih dvojica su dali puni doprinos osvajanju zlatne medalje.

bandza60

27.02.2015. 15:38

@Marija - Ljubodrag Duci Simonović je posle osvojenog prvenstva u Ljubljani 1970 proglašen za najboljeg košarkaša Sveta.Bio je najbolji i najperspektivniji košarkaš tog vremena. Sa 21 god bi je avangarda tog tima, Ni Tvrdić ni Plešaš mu nisu bili do kolena, nekoliko godina kasnije po stilu i igri mogao je da mu samo parira Mirza Delibašić, zvani Kinđe. A zašto ga nisu zvali ? Zbog britkog jezika.

zagreb

27.02.2015. 09:25

Najbolja liga izvan NBA, ikada.Najbolja reprezentacija Europe koja je ikada igrala košarku: Zdovc, D: Petrović, S.Đorđević, Z. Radulović, T. Kukoč, Ž. Paspalj,V.Divac, D.Rađa, S. Vranković,Z. Savić,M.Primorac, P.Danilović, trener D. Ivković-M. Novosel

Zvezda '91

27.02.2015. 16:04

@zagreb - Jeste da je bila najbolja liga ali ne bi bila ako nisi bili ovi predhodnici koi su bili osnivaci te jugoslovenske kosarkske skole

Bili smo sampioni lazi

27.02.2015. 09:56

Odvratna je ova ponesenost filmskih umetnika Srbije za bivsom Jugoslavijom!Uostalom sto se sporta i SFRJ tice,setite se onog davljenja vojnika u Splitu i tuce na stadionu hajduka!!!

100% Nislija

27.02.2015. 10:21

@Bili smo sampioni lazi - Bio sam sinoc na premijeri i mogu reci samo reci hvale za ovaj film. Moram reci da ovde nema nikakve jugo nostalgije vec ciste umetnosti i govorom o onome sto je nekad bilo, o momcima koji posle rata osnivaju klub bez icega i dovode ga na vrh uz mnogo prepreka. Nisam ljubitelj ni Juge ni komunizma ali film opisuje samo kako je bilo i nista vise, i to treba odvojiti.pozdrav

Maki

27.02.2015. 10:58

@Bili smo sampioni lazi - Film opisuje istoriju onako kako su to predstavili njegovi scenaristi Romcevic i Mihic. Jasno je izrazeno njihovo klubastvo u fimu, nazalost. Predstavlja se kako se klub osniva bez icega, omladinci naravno, kako su svi protiv njih a istorija je malo drugacija, visoki funkcioneri Mirko Aksentijevic i Dusan Bogdanovic su naravno zaboravljeni kao i povlastice koje su imali kao prvi klub posle rata u sta spada i dovodjenje Demsara i Roklicera iz Zadra.

100%prijatelj

27.02.2015. 14:45

@Bili smo sampioni lazi - Srbe ponovo uljuljkuju u sarenu lazu jugoslovenstva..pa vi Srbija jeste treca Jugoslavnija ..posle ovih ratova 90tih svi su oko vas stvorili nacionalne drzave a vi ste PONOVO Jugoslavija doduse pod imenomSrbija. Niko ne sme da snimi film o Kosarama? bombardovanju Srbije 99te? Pravim herojima koji su davali zivot za vas? slavite opet lazne heroje ..buducnost vam je ista kao prethodne YU.

Bili smo sampioni lazi

27.02.2015. 17:39

@Bili smo sampioni lazi - Ne uljulkuju nas! Sami sebe uljujkujemo velicajuci ideologiju te bivse drzave.!

Gospodar Zarin

27.02.2015. 18:57

@Bili smo sampioni lazi - @100%prijatelj - 100% si u pravu. Komentarisao sam najavu ovog filma, ali komentar nije objavljen. Najvise sam zamerio sto od Srbije prave leglo jugonostalgije. To silovanje sa jugoslovenskom tradicijom potpuno je degutantno. Srbi su sve ulozili u Jugoslaviju i sve zamalo izgubili (nazalost, daleko od toga da je gotovo). Trebalo je snimiti dokumentarac sve sa arhivskim materijalom kao sto se radi svuda u svetu. Ali ne, neko je video Mojtevideo, pa resio da namlati pare. Sve u svemu jadno.

Trenerka

27.02.2015. 11:26

Zelim uspjeh filmu. Moze neko da mi pomogne, kako da nabavim gornji dio trenerke Jugoslavije iz filma?Hvala na paznji.

Zvezda '91

27.02.2015. 16:12

Nemogu da verujem kakvi smo mi ljudi balkanci, samo da se pljuje, isto ovo sam procitao I za ''Montevideo'' pa sram vas bilo, umesto da podrzite ove ljude koje rade stvarno izvrsne filmove ,da nas potsete kako se nekad stvarno zivelo I kakav je duh vladao medju ljudima. Zato su i uspeli nas rasture i da danas se site na ovo sto nam se desava i da gledaju kako se vredjamo i pljujemo jednim drugima eto uspeli su. Samonapred i cekamo jos vakvih filmova hvala vam sto ste do sada ovo odradili!!!!!!!!