Litvanija planira vraćanje obaveznog vojnog roka

Tanjug

24. 02. 2015. u 23:46

Litvanija planira ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka, prvi put od 2008. godine, u jeku napetosti oko ruskih vojnih aktivnosti u regionu Baltika

Литванија планира враћање обавезног војног рока

Vilnus, Litvanija

VILjNUS - Litvanija planira ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka, prvi put od 2008. godine, u jeku napetosti oko ruskih vojnih aktivnosti u regionu Baltika.

"Državni savet za odbranu, uzimajući u obzir geopolitičku situaciju i pretnje državnoj bezbednosti, doneo je odluku da odbrambene sposobnosti zemlje treba da budu dodatno ojačane", navodi se u saopštenju kancelarije litvanskog predsednika.

Obavezni vojni rok biće obnovljen na period od pet godina, navodi se u saopštenju.

Plan tek treba da odobri litvanski parlament, preneo je Rojters.

Kijev i Zapad optužuju Rusiju za podršku proruskim snagama na istoku Ukrajine, što Moskva demantuje.

Ove tvrdnje izazvale su napetosti širom Evrope, a posebno u baltičkim državama. Rusija je u Kaljingradu u decembru izvela vojnu vežbu u kojoj je učestvovalo 9.000 vojnika i više od 55 brodova.

Neki analitičari upozoravaju da bi Rusija nakon Ukrajine mogla da izazove nestabilnost u regionu Baltika, preko manjina koje govore ruski jezik, energetske politike ili sajber ratova, iskušavajući sposobnost NATO da brani svoje najmanje članice, navela je britanska agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Kraljevic Marko

25.02.2015. 13:26

normalno,zbog svesti omladine npr jer izmicu kontroli,ne samo kod nas,fb zlo danasnjice na neki svoj nacim!!podhitno i nama obavezno sluzenje vojnog roka inace nam svi odose u zvezde granda !