Putinov čovek upozorio EU: Budite uz Rusiju ili sledi smrt, jad, patnja i uništenje!

Novosti online

15. 02. 2015. u 23:24

Predsednik donjeg doma ruske Dume, Sergej Nariškin, poslao je, navodno, ovih dana pismo na razne adrese po Evropi, među njima i Evropskom parlamentu i Savetu Evrope

Путинов човек упозорио ЕУ: Будите уз Русију или следи смрт, јад, патња и уништење!
Predsednik donjeg doma ruske Dume, Sergej Nariškin, poslao je, navodno, ovih dana pismo na razne adrese po Evropi, među njima i Evropskom parlamentu i Savetu Evrope, u kom tvrdi da je rat u Ukrajini borba protiv nacizma i da je Rusija spremna “da mobiliše sve snage”, ne bi li odbranila evropsku stabilnost.

O pismu je ovog vikenda pisao ugledni Newsweek, koji navodi da je poruka pre nekoliko dana osvanula u švedskim medijima i da je dočekana s podsmehom, ali i besom.
Poznato je da je Nariškin Putinov čovek, a u pismu upozorava na “komadanje Evrope” i kaže da sankcije protiv Rusije, kriza u Ukrajini i januarski napadi u Parizu “dovode u pitanje mogućnost mirnog života za više od 800 miliona Evropljana”.

U pismu europarlamentarcima, on poziva da zaustave krizu, a pritom pominje pojmove iz Drugog svetskog i Hladnog rata.
- Nećemo dopustiti naslednicima te kriminalne ideologije (nacizma) da seju neslogu i udaljavanje u porodici evropskih naroda. Takav je raskol jednom u našoj zajedničkoj istoriji imao za posledicu smrt i jad, patnju, glad i uništenje – stoji između ostalog u pismu.

- Velika odgovornost za budućnost našeg kontinenta koju nose članovi parlamenta navodi nas da mobilizujemo sve snage i sva sredstva kako bi Evropa ostala kontinent stabilnosti i prosperiteta. Pozivamo vas, dame i gospodo, da shvatite u kakvoj je svet situaciji trenutno – piše još Nariškin.

Newsweek navodi da je pismo poslato svim nacionalnim evropskim parlamentima, Evropskom parlamentu, Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Savetu Evrope, no sadržaj se dosad pojavio isključivo u švedskim medijima, nakon što ga je ruska ambasada u Stokholmu prosledila tamošnjim političarima. Napisano je još 23. januara, no osvanulo je tek sada, a u službama za odnose s javnošću Evropskog parlamenta i Saveta Evrope kažu da o pismu pojma nemaju.

Nekoliko švedskih političara izrazilo je ljutnju zbog pretećeg tona u pismu, neki su to čak doživeli kao ratnu pretnju, kamufliranu u diplomatski rečnik. Slučajno ili ne, pismo je procurelo iste nedelje kada je u Minsku postignut mirovni sporazum za Ukrajinu, a u Švedskoj ga vide kao svojevrsno upozorenje čitavoj Evropi da rešavanje situacije u Ukrajini prepusti Moskvi.

Urednik politike u švedskom listu “Hudiksvalls Tidning”, Patrik Oksanen, kaže da pismo “indirektnim rečnikom predstavlja pretnju Trećim svetskim ratom u Evropi”.
- To nije direktna pretnja, nego još jedan instrument ruske propagande - kaže Oksanen koji zabrinuto dodaje da ta propaganda uzima maha među ljudima u njegovoj zemlji, ali i u ostatku Evrope među običnim ljudima, posebno onima razočaranima establišmentom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (35)

I

15.02.2015. 23:43

Rublja jeftinija od papira za štampanje, inflacija 15% i raste, bruto-domaći proizvod u 2015. pada za 5% i oni našli nekom da govoe o propadanju? Ajde molim vas...

haha

16.02.2015. 11:58

@I - Vreme jeftinog ispiranja pameti čitaocima je prošlost. Upravljanje svetom iz podrumna tajnih službi takodje. Treba menjati zanimanje...

proruski mozgofob

16.02.2015. 14:55

@I - @ I -rusija i njen autokratski režim su u ogromnom problemu čim se bave ovako jeftinom i providnom propagandom! Mnogo se oni,kao i obično, "sekiraju" za Evropu,ahaaaa....! "Ne laje kera radi sela...!" Nije ovaj nariškin sam napisao pismo.On je samo aparatčik,radi svoj posao i prenosi tuđe misli.Poštar.

ranko75

16.02.2015. 00:31

Anglosaksam nacizam ne bi trebao kada bi mogli bez njega da opljackaju Rusiju i da sebi pripoje njezina bogastva.Oni su vodili borbe na teritoriji same Rusije posle 1917.Prvo su organizovali revoluciju,a posle posli da je ruse.Posle podigli Hitlera da bi ga natutkali na SSSR,pa morali da ga ruse,jer je i njih napao,ali su prvo cekali da on iscrpi SSSR ne bi li sredili i Nemacku i SSSR.Posle su podrzali Al Kaidu opet protiv SSSR,pa ruse nju,sada naciste u Ukraini a protiv su i Rusije i Ukraine.

Ayatollah Klatimir Smutin

16.02.2015. 14:45

@ranko75 - @ranko-Kakav zaplet,k'o u indijskim serijama ! Treba da zaštitiš autorska prava za svoj referat. I da prijaviš patent na glupost i neznanje !

dzon smith

16.02.2015. 00:47

a zasto su novosti toliko zabrinute da vjeruju nekolicini svedskih politicara da je u pitanju prijetnja 3. svjetskim ratom. ako neko kaze da se svi skupa trebamo suprotstaviti nacizmu koji je vec jednom napravio puno ruznih stvari po evropi (a oni ratuju u ukrajini), i pored najbolje volje ne uspijevam dokuciti kome je prijetnja (ako postoji) upucena. mozda nacistima ali ne vidim zasto bi se zbog toga iko normalan uzbudjivao. kako god - novosti su tu "prijetnju" izbacile u naslov!?

Милић

16.02.2015. 01:16

Ако не разумеју лепим речником,онда ће разумети силом....војска,генерали ,наоружање су спремни и надам се да им онда неће остати ни један делић сумње ко је у праву.... ;)

gorca

16.02.2015. 01:53

Pismo za koje primaoci nisu čuli i koje i pored toga sto je poslato na toliko puno adresa, niko da ga objavi u fotografiji. Meni se cini da zapadni novinari mnogo sanjare.

castello

16.02.2015. 15:49

@gorca - to nisu novinari već sluge nato američkog sotone,uz vatikansko aminovanje

Кад би се закопчавали на леђа, можда би и веровали

16.02.2015. 02:54

Ова вест је тачна као и вест да Путин нема друга посла, него поред свих америчких, немачких и пољских специјалаца у Украјини он баш тражи главу јако важног хрватског генерала. Ово је паљевина за западне народе који имају врло ниску и плитку тачку паљења. Следећи потез ће бити да наштампају летке на руском језику писане српском ћирилицом и баце на Бон, Берлин, Париз...Нема везе. Њихови народи ће поверовати да Руси бацају летке.

Mikiboy

16.02.2015. 03:55

Svedska bi stvarno trebala da cuti i da se ostavi prijateljstva sa Amerikom jer svi znaju da se obogatila na Hitleru i da su svedski topovi pobili milione rusa u Drjgom svetskom ratu.Svedska je cak duzna da plati ostetu Rusiji za sve zrtve i razaranja koji su njeni topovi napravili.Netreba se plasiti Rusije,jer Rusija nije nikada napala Zapad nego je to vekovima bilo obrnuto.Tako i sada.

Света

16.02.2015. 07:38

Неверујем да је то послао Рус, јер то није у духу словенског човека. Само они који су узели словенско име, а нису Словени, могу то да напишу и пошаљу. На крају крајева Исламску и многе друге државе у последнјих 25 година нису направили Руси нити мењали владаре у њима већ ти који се боје Руса, Срба и православља. Нема ту никакве теорије завере већ економска криза се мора пребацити на мале да би себе извукао Запад. Да би сачувао капитализам у садашњем облику Запад мора да покреће бојна поља.

Јабре

16.02.2015. 07:58

Швеђани имају више опран мозак него Американци или било ко у Европи, тако да не треба нико да буде изненађен србофобичном држању тих полтрона или било ком виду робовског служења америчком имеприализму.

Dragan

16.02.2015. 08:09

Sve oni ovde to znaju da je to tako kako Rusi kazu i da je to jedina istina da se ponovo radja nacizam koji je poceo u Ukrajini uz podrsku USA ali zbog svojih dvolicnosti nisu u stanju da to priznaju.

proruski mozgofob

16.02.2015. 11:47

@Dragan - @dragan- Šta rusija kaže to mora da je u kamenu uklesano! :-):-):-) !!! Pa rusi sami sebi ne veruju !

volf mesing(albanac)

16.02.2015. 08:24

niko nije protiv rusije kao drzave ali je protiv rusije kao benzinske pumpe!

вук челик (србијанац)

16.02.2015. 14:28

@volf mesing(albanac) - Ви бисте да руску бензинску пумпу узму ваше газде, да би вама оставили српски рудник лигнита?

Liliputin

16.02.2015. 09:07

Rat u Ukrajini nije borba protiv nacizma, što ja oštro osuđujem nego borba protiv samozvanog cara, u stvari diktatora nad sopstvenim narodom, oficira zloglasne KBG i internacionalnog komunista odabran od pijanog Jelcina. Ucene, pretnje, stara škola Staljina. Ne treba nam zapad, sami ćemo preseći svoj grkljan. Sledite ga, i pakao ima pozitivne tvari.

goran

16.02.2015. 11:44

@Liliputin - "Rat u Ukrajini nije borba protiv nacizma, što ja oštro osuđujem nego borba protiv samozvanog cara, .... " sve zavisi od vasih interesa. Za nekoga je samozvani, za drugoga izabrani. Ako Bog da, razum ce pobediti ako ne, bicete u prilici zajedno sa svima nama da proverite pozitivne strane pakla.

realista

16.02.2015. 09:30

Ako se sadašnje stanje u Evropi pogleda i kroz istorijski aspekat, neugodne činjenice su da bi Evropa morala da se suoči sa svojom istorijom, i da se jasno odredi, ne prema prošlosti, nego prema budućnosti. Od krstaških ratova, kolonijalizma, pa do danas, je Evropa u svim sukobima. A vremena se menjaju, odnos snaga u svetu takodje, oružja su takva da neki od sukoba može biti sudbinski, ne samo za Evropu. Ideologija sukoba i dominiranja nije dobar izbor za budućnost.U tom smislu je upozorenje ok.

МП

16.02.2015. 09:35

А наслов у овом случају тешки новинарски безобразлук. Текст сам прочитао само због наслова, који је брутално извучен из контекста. Јефтино!

piksi

16.02.2015. 15:43

@МП - cia brale moj a pride i vatikanski sotona-vremena zla su stigla-peglaj Putine

tel aviv

16.02.2015. 10:35

Ovaj put, Putin bi protiv sebe, bas kao i Hitler imao ceo svet. Nadajmo se da ce krenuti u rat da se jednom za svagda resi pitanje Rusije. Zarad mira u Evropi i svetu.

Мала Лејла ירושלים

16.02.2015. 14:23

@tel aviv - За тебе су цео свет северноатлантске земље и острвске државице у Пацифику? За тебе не постоје Кина, Индија, Бразил, Аргентина... Индонезија, Иран, Казахстан, Јужна Африка... да не набрајам друге државе, јер ове саме, и по пространству и по становништву, чине више од половине планете. А њихови војни и економски савези, ОДКБ, КСОР, БРИКС, ЕАЗ, ШОС... већ су моћнији од НАТО и ЕУ!

Ruben

16.02.2015. 16:56

@tel aviv - Uh al' vas boli sto vam je VVP oteo obecanu zemlju koju ste vec drzali u kandzama.... Imo pa nemô... nista cifku gore nemoze da se dogodi ; ali vam se ipak dogodilo.

tel aviv

16.02.2015. 18:35

@tel aviv - Mala @ Zar ti stvarno verujes da bi te nabrojane zemlje ratovale za Rusiju?

Gojko

16.02.2015. 10:55

EU je uvela zabranu putovanja u te zemlje legendarnom komandiru bataljona Sparta Asreniju Pavlovom, poznatijem po nadimku Motorola, koji je ochistio Ilovajsk i,zajedno sa Givijem, komandirom bataljona Somali,donjecki aerodrom.Chudno,zabrana vazi i za poznatog pevacha Josifa Kobzona.

Vera

16.02.2015. 11:33

Amerika je fašistička zemlja koja želi da porobi celi svet. Želi svo bogatstvo i moć. Oni su nacisti veći od Hitlera. To je jedina istina. Povampireno zlo.

karate

16.02.2015. 21:43

Sa Rusijom i sa Amerikom nema rata. Isto tako sa Turskom Kinom i Iranom . Sve ove nabrojane drzave su vojne velesile sa ogromnim vojnim potencijalom . Napad na bilo koju od ovih drzava dovodi do totalnog svetskog rata i velikog unistenja u svetu sa razaranjem i mozda velikim brojem stradalih u stotine milona . Ako napadne neko Rusiju , veliki broj drzava je mora braniti jer znaju da su sledece na spisku odma posle Rusije. Iz Azije bi skoro sve drzave bile sa Rusijom osim Arapa i Japana .

branka

27.02.2015. 15:04

Ja licno ne verujem, da se gospodin Nariskin spustio na nivo Djordja Busa i pisao ovako nesto ili govorio. A da je svet u "losem stanju", to je istina koju prepoznaje svako ko i malo razmislja. Ja razumem govor gospodina Nariskina, kao govor odbrane Evrope i njenih vrednosti, a ne kao neki napad na bilo koga. A Amerika, seje zlo u Evropi, da bi je rasturila, i koristila kao koloniju!! To je istina, a istina sme i mora da se kaze, sigurnost Evrope je ugrozena od strane AmerIke!