Nikolić: Srbija jedina u svetu nema neprijatelja

Tanjug

15. 02. 2015. u 20:48

Srbija nudi svoju jedinstvenu poziciju, kao jedna od retkih država, ako ne i jedina u svetu koja nema neprijatelja, kao izuzetnu prednost tokom predsedavanja OEBS-u u rešavanju konfliktnih situacija kojima je opterećeno naše doba

Николић: Србија једина у свету нема непријатеља

Srbija nudi svoju jedinstvenu poziciju, kao jedna od retkih država, ako ne i jedina u svetu koja nema neprijatelja, kao izuzetnu prednost tokom predsedavanja OEBS-u u rešavanju konfliktnih situacija kojima je opterećeno naše doba, istakao je večeras predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

On je dodao da se Srbija danas pročula i po svojim uspesima i reformama, ali i uspešnima u mnogim oblastima.

U govoru na prijemu povodom Dana državnosti Republike Srbije, Nikolić je rekao da Srbija svoj ugled u međunarodnoj zajednici višestruko brani i uvećava - od hrabre, teške, ali jedino moguće reforme celokupnih državnih i društvenih sistema, izgradnje i unapređenje urušenih institucija, stvaranja novih vrednosnih paradigmi, do iskrene posvećenosti dijaloga sa Prištinom i respektabilne spoljnopolitičke doktrine koja počiva na članstvu u EU kao prioritetu, ali i očuvanju izuzetnih odnosa sa državama sveta sa kojima nas povezuju veće i manje prijateljstvo, interesi ili i jedno i drugo.

"Srbija je jedna od retkih, ako ne i jedina država, koja danas nema neprijatelja i ima usud da se mnogi njeni prijatelji svađaju ili međusobno ratuju", konstatovao je Nikolić.

Srbija našeg doba, prema njegovim rečima, svoj geostrateški položaj vidi i razume kao svoju prednost i šansu u svakom smislu - od ekonomskog razvoja do promotera stabilnosti u regionu na koji svet može da računa kao na partnera posvećenog miru, napretku i razvoju dobrosusedskih odnosa.

"Kuća na sred puta, raskrsnica civilizacija, vrata između Istoka i zapada - prate nas ove stalne metafore, fraze kojima se opisuje izuzetan geostrateški položaja Srbije, jedan od presudnih istorijskih razloga da se stalno i iznova osvaja i kontroliše naša teritorija. Pa i buku i bes su tada mnoge države podigle na Srbiju zbog Sretenjskog ustava, nije bilo drugo do odbrana njihovih interesa koji takav Ustav ugrožava", objasnio je on dodajući da je Srbija u stalnim iskušenjima od doba velikomoravskog kneza Ratislava pa sve do današnjeg dana.

Kao što se u Miloševo doba po Evropi proneo glas o Sretenjskom ustavu, naprednom i vizionarskom, pokazala je istorija, tako se i danas Srbija pročula po svojim uspesima i reformama, ali i uspesima u sportu kulturi, po svojim mladim naučnicima i šampionima znanja.

"Postala je prestižno mesto za razmišljanje, od investicije do turističke izuzetnosti", uveren je Nikolić.

Doprinoseći vekovima usponu evropske i svetske kulture, koja u svoj korpus ubraja mnoge znamenitosti iz Srbije, od praistorije, preko srednjeg veka do našeg doba, ne retko prednjačeći u postavljanju vrednosnih sistema, Srbija je i danas u obavezi da sačuva i unapredi sebe i druge, da i u budućnosti ugrađuje svoje ime u civilizacijske tekovine ka što je to u svoje vreme, iskorakom i vizijom, učinio Sretenjski Ustav.

Prijemu u Predsedništvu Srbije prisustvovali su zvanice iz političkog, privrednog, kulturnog i verskog života Srbije.

Među gostima, koje je predsednik Srbije sa svojom suprugom Dragicom dočekao, bili su, između ostalih, predsednik RS Milorad Dodik, premijer RS Željka Cvijanović, patrijarh Irinej, brojni ambasadori.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (104)

Kosta

15.02.2015. 21:05

Srbija ima jako puno nepriljatelja, podugacak je spisak a ja cu nabrojati neke: Engleska, Nemacka, Bugarska, Hrvatska, Albanija, SAD, Turska itd. Svi oni nam rade o glavi.

ivan grozni

15.02.2015. 21:18

Srbija je okruzena neprijateljima kao ni jedna zemlja u Evropi sto nam je i istorija mnogo puta pokazala i dokazala!!!

Немања

15.02.2015. 21:45

Тако су и пре тачно сто година учили наше претке,па нас "пријатељи" преопловише.

goran5

16.02.2015. 08:32

@Tajo Cg - Tvoj deda i tvoj tata su imali srama, a ti izgleda nemaš, ili nisi njihovo dete.

dechkotzar@

15.02.2015. 22:08

Da je izjavio Srbija nije nikom neprijatelj, razumeo bih ali ovako ne mogu. Srbija je okružena sa državama koje nisu neprijatelji, ali nisu svi ni prijatelji

Kraisnik

15.02.2015. 22:15

Zao mi je predsednice ali Vi i mi imamo mnogo neprijatelja u nasoj drzavi i u okruzenju i tamo gde vi bezglavno jurite u EU,a u svetu mozda ste upravu,dok god slusate i zabijate glavu u pesak pred tim iz sveta nece vas nikad ceniti i postovati kao drzavu a imacete u senci neprijatelja

Pero

15.02.2015. 22:46

Srbija presednice nikad nije imala nepriatelje vani dovolno sami sebe u rbiju smo nepriatelji.

dunav

16.02.2015. 08:20

@ST - Nemoj da se bunite ljudi pa to je patriotizam po srbskom maniru.Tako je bar rekao jedan ugledni srbski akademik. A zasto Tona nije isao u Zagreb,mozda ne bi mogao izdrzati velikih zagrljaja od ljubavi?!

Тарабић

15.02.2015. 23:01

Само онај ко је тотално поражен и безопасан нема више непријатеља! Да ли то председник хоће да каже да су нам сад сви у свету "пријатељи"?

Radomir

15.02.2015. 23:24

Toliko su nam svi prijatelji da nam sve naplacuju po paprenoj ceni a ovi drugi odobravaju kredite po najvecim kamatnim stopama, dok nam se vlast "kiti" zaslugama pojedinaca koji su zaista" institucije", no sta je njima ciniti, to ni oni ne znaju, dok se narod polako "osipa"....

Liliputin

16.02.2015. 08:53

@Baka - Momentalno dati otkaz svim njegovim savetnicima. Ako on sam ne vidi realnu situaciju.

Milovan

15.02.2015. 23:32

Na kosovu se ruše srpski nadgrobni spomenici, kamenuju autobusi,bez policijske pratnje srbi ne mogu da se kreću teritorijom kosova. Premijer albanije pušta dron sa zastavom "velike" Albanije naš predsednik govori da Srbija nema neprijatelje. Jesu li nam prijatelji oni koji nas prisiljavaju da priznamo Kosovo.

SrbIN

16.02.2015. 09:56

@Milovan - Pored ovakvih kao sto su Nikolic, Vucic, Dacic, Tadic, Dinkic i ostali, nama neprijatelji nisu ni potrebni, ni NATO (prijatelji po princu od Bajcetine) nisu unistili toliko ovo drzavu bombama 1999 godine koliko su ovi evrofanatici i sluge zapadnih interesa od 2000-te pa na ovamo, stim sto su ovi zadnji naj najpredniji u izdavanju i unistavanju.

Ivek

16.02.2015. 00:18

Gde zivi ovaj Nikolic,jos bolje,kakve lekove uzima?Daj i nama malo pa da se prosvetlimo totalno...Neprijatelji sa svih strana,najveci su medju nama!Albanci,Amerikanci,Britanci,Hrvati a Boga mi i Bugari sad nesto bacili oko na Nis i okolinu.Narode ,pazite molim vas za koga glasate na sl. izborima!Da svi izadjete i glasate za neke patriote koji su za neutralnost,znaci nikakva Eu i nikakva Rusija..Hvala

татаратата

16.02.2015. 00:32

То и јесте наш највећи проблем, то што су нам сви "пријатељи„.

aleksandar nevski

16.02.2015. 00:35

Tomislave pa danas ti je na dan drzavnosti naslednik otisao na poklonjenje jednom od neprijtelja, ovo je izjava godine u danu kad smo videli premijera u ZG umesto u Orašcu na dan kad se sećamo slavnih predaka koji su nam obezbedili slobodu

Milena

16.02.2015. 00:40

Srbija je okruzena kao nijedna zemlja na svetu sve samim neprijateljski nastrojenim zemljama!! To se na delu pokazalo kroz celu istoriju..od nevidjenih zlocina Hrvata,Muslimana,Bugara,Madjara,siptara nad nasim narodom u prvom,drugom a i ovim potonjim ratovima..Mozda jedino Izrael je okruzen sa vise neprijatelja i zaista cudi ovakva izjava predsednika!! Jedino opravdanje je da nije imao predmet istoriju kada je polagao za mastera!!!

Kraljevic Marko

16.02.2015. 00:44

ovo mozda pali kod stanovnika Ugande,izvinjavam se istim ali Mi imamo neprijatelja koliko hoces druze Nikolicu i to i dalje laju na nas i nasrcu gde god stignu !

Marika

16.02.2015. 00:57

Auuu sta rece nas internacionalni proizvodjac miroljubive politike , e sad mogu mirno da spavam, laku noc i do sledeceg iznanedjenja.

Leonidas Dijatridimus

16.02.2015. 00:57

Cuj naslova e "Srbija jedina u svetu nema neprijatelja" Eeeee pa ko jos to veruje. Mi smo okruzeni neprijateljima. Izuzev makedonaca i rumuna , to su prave komsije

Оgi Ozborn

16.02.2015. 01:35

E kako neko moze biti predsjednik drzave i ovakve gluposti mlatit,ccc. Gdje zivis druze!

ranko75

16.02.2015. 01:49

Ako ovo sto nam radi zapad nazivas prijateljima,onda samo ne znam sta bi nam radili da su nam neprijatelji. E moj Tomo,prava si naivcina

alex miles

16.02.2015. 02:26

Uzas, bice da mu Dragica pise te sulude izjave za javnost, a jadnik ostade ziv.Da ti srce bude na mestu, ja sam ti postao neprijatelj sve sa gomilom drugih, jer ne podnosimo glupe izjave.

Фитириус

16.02.2015. 04:43

ЊЕ Председник Републике Србије Господин Николић Томислав је веома озбиљан, пожтвован и надарен човек. Кад је требало, за добро Србије, он је знао да преседи и неколико сати на стиропору. На све је спреман и то сваки дан гледамо, а богами и доживљавамо. Ја мислим да се бољи човек у Србији није појавио још од Тита. Њих два, гора зелена!

samo onako

16.02.2015. 05:00

gospodin nikolic kaze srbija nema neprijatelja ali mnoge drzave gledaju u srbiji neprijatelja neka gospodin objasni zasto tolike ucene na evropskom putu sigurno ne dolaze od prijatelja dasta nam je nebuloza pa makar dolazile od mister dzentlamen nikolica

Miro Markovic

16.02.2015. 05:07

Kazes Srbija nema neprijatelja. To je udarna vest, zar ne? Koje' brasno' ti smrces, predsednice? Da nisi zaboravio Siptare? Da nisi zaboravio ustase? Da nisi zaboravio balije? Da nisi zaboravio Amere? Da nisi zaboravio Kurvate? Da niisi zaboravio NATO paktovce i njihove podrepase? Ti pricas price radi i mislis da je narod jeo bunike i da nece da razume kad ti "mlatis praznu slamu"....

Job

16.02.2015. 06:00

Ako, Srbija nema neprijatelja, ko je onda organizovao proteste u Beogradu povodom dodele odlikovanja generalu Dikovicu? Jesu li to prijatelji ili neprijatelji, Predsdnice?

Crnifx

16.02.2015. 06:36

Ako imate prijatelje tražite neke ustupke za Kosovo pa ćemo vidjeti koliko ih ima.

Medo

16.02.2015. 07:05

Kad covjek ovo procita nemoze da vjeruje . Zavisi sta predsednik podrazumjeva pod neprijateljima. Ako misli da niko ne bombarduje Srbiju onda je u pravu. Ako misli na stav Srbije vezano za Ukrajinsku krizu citaj neutralnost pnda je malo u ptavu a malo nije jer takva politika nece moci dovjeka. Ako pogledamo da novoizabrana predsjednica Hrvatske koja jos nije sjela u fotelju Vojvodinu naziva drzavom onda nije u pravu. Sad kad razmislim vjerovatno je mislio na ovu prvu opciju..

Цецко

16.02.2015. 07:07

Довољни сте јој ви на власти да би нестала (постала БГ пашалук). Паметније изгледате када ћутите. Биће још стиропора. С.В. Цецко, Бујановац

Dragisa

16.02.2015. 07:10

ala se ovaj covek nalupa gluposti,blago li mu je,a gle njegove jerine iza njega,ko da je dosla sa sahrane,

Mile Damjanovic

16.02.2015. 07:31

Sedi Predsedniče jeden... A posle ove izjave mogao bi da razmisliš oder ostavci..

Prle i Tihi

16.02.2015. 07:45

E, ni Čarli Čaplin nije mogao ovako da me zasmeje. Svaka čast Tomi, ko li mu samo ''osmišljava'' ove skečeve? Čkalja je umro, Lane Gutović je preozbiljan, ostaje samo... ne znam nikoga tako duhovitog.

Вансрбијанац

16.02.2015. 07:50

Моји преци живе ван Србије најмање од 1276. године, када су први пут забележени ван Србије. Пратим догађају у свету и у Србији. Нисам још нигде сусрео пријатеље Србије, осим дипломатских и политичких лажи. Господине председниче, у великој сте дезинформацији. Србија има свуда само непријателје. При ретким боравцима у Србији, нисам наишао на људе који да гаје неко посебно пријатељаство према неком другом народу, чак ни према народу коме ја припадам. Све се питам да ли и даље пратим оно што кажете

vita-brevis

16.02.2015. 08:02

"Nikolić: Srbija jedina u svetu nema neprijatelja" Zabrinjavajući "talenat"!

Boško

16.02.2015. 08:07

Hrvati ( vekovima dokazano ) Šiptari, Albanci,su naši najveći neprijatelji I mrzitelji svega što je iz Srbije. A prijatelji nam nisu ni Crnogorci. Nemci Englezi .., gotovo svi iz Nato bande !..... Naš predsednik odvali I osta živ..... Zaludjuje svojim izjavama ovan naš narod

Sydneysider

16.02.2015. 08:37

Ej bre presednice, pa ako nemas neku pametnu da kazes sto moras da lupis glupost. Da opravdas veliku platu, kao i ti nesto radis? Oni u Albaniji i na Kosovu likuju zbog onih katstrofalnih poplava, a ti kazes da nema prijatelja. Videces kad pocnes da resavas granicne sporove sa susedima, pa kad krenu ucene iz HR.

STEFAN

16.02.2015. 08:57

Tomo Srbija ima najvise neprijatelja. Ali nema veze lepo je potiskivati i praviti se slep!

Vrac

16.02.2015. 09:06

Tacno je Srbija nema vise nikog cak ni neprijatelje. Kosovo nikad necemo direktno izgovoriti da ga priznajemo ali cemo zato na olimpijadi igrati protiv bratske reprezentacije KiM, svi valjda znamo da su reprezentativci predstavnici svoje drzave u sportu.

SMOKI

16.02.2015. 09:21

Ja sam stvarno mislio da je Seselj malo otkacen sto se tice Tomislava, al nije. Prvo ova Srbija nema blage veze sa onom Srbijom koja je imala pravo da slavi Sretenje. Drugo prica u sred oklopa od koljaca srpskog naroda predsednik kaze NEMAMO neprijatelja. Ko je ovde nepismen i slep. Hajde neka se vlada preseli na primer u Kosovsku mitrovicu i neka onda prica gluposti.

Kurir Jovica

16.02.2015. 10:04

Tomice, ti samo daj priliku nasim prijateljima iz komsiluka da pokazu ono sto misle i od Srbije nece ostati ni Ada Ciganlija. Semafor kaze 13/235.

krivinas

16.02.2015. 10:20

a sta su siptari,sahovnicari....? A i to sto kaze,to nije svet,ti su nam u komsiluku

IMA IMA

16.02.2015. 10:23

Možda bi tako želeli , ali ako dodje do neke krize tu su svi naši uspavani neprijatelji, ima uvek neki Tudjman,Izetbegović, Tači, Milo, Madjar, Bugar, NATo, SAD , Nemac, uvek ih je bilo i biće.

Radoslav Radovic

16.02.2015. 10:24

Izgleda da je upravu. Mi ustvari nemamo nista osim ono malo duse koja nam jos nije iskocila. Sad kad daju Amerima zeljezaru istopice i poslednje oruzje sto nam je ostalo pa cemo praviti pracke i strijele da se branimo od svih silnih prijatelja koji cekaju da umremo od osiromasenog uranijuma i od svih vidljivih i nevidljivih pudera koje su prosuli po nama.Smilja Avramov je sa stapom u ruci procitala Dositejovu poruku upravo presjedniku, ali to nepije vode jer mi nemamo neprijatelja.Boze pomozi.

Marika

16.02.2015. 11:08

Ne cudi me sto nas presednik daje ovakve izjave vise me iznenadjuje njegov savetnik, pa valjda bi trebalo da mu pripremi nastup u javnost i da se dobro analizira govor pa tek onda da kaze a ne ovako, lupaj sve sto ti padne na pamet pa sta bude a posle ce se vec naci neki izgovor.Verovatno je on toliko zbunjen da ni sam nezna sta je reko a bogami nije mu ni lako pa je napravio gresku i umesto neprijatelja reko prijatelja A mi ako smo prijatelji i volimo tu nasu srbiju nebismo trebali odma ------

sale

16.02.2015. 11:13

Tomislave orijentir 250 km južno od bg, tamo su nam okupirali "prijatelji" deo nase teritorije , nemoj Tomo da se blamiraš više idi peci rakiju

Marika

16.02.2015. 11:23

____nastavak ___ kao punoglavci da skacemo i kritikujemo kao da smo cekali da napravi gresku jer to bas nasi neprijatelji i zele da cuju. U svakom slucaju moramo biti strpljivi pa cak i neke greske zataskati jer svemu dodje kraj pa ako smo prosli put pogresili da ne napravimo istu gresku po drugi put.Kako stvari stoje ko god da je presednik nista se nece promeniti osim imena i prezimena jer drugi sviraju a mi moramo da igramo kako oni hoce, tako je vreme doslo.

bojann

16.02.2015. 11:30

Srbija je jedina u regionu koja sprovodi teske reforme i snalazi se odlicno! Drzava je mnogo napredovala u poslednjem vremenu,zato je premijer cenjen u mnogim stranim drzavama!

krivinas

16.02.2015. 14:59

@bojann - Jest napredak,ali u kontra smeru. Jedina reforma za koju je premijer zasluzan je ta sto su ljudi nasli nacina kako da pogegnu iz zemlje od tih istih reformi

Pera

16.02.2015. 11:43

Mi Srbi umemo da se samohipnotišemo a tu naši lideri prednjače. Čoveče Hrvati nas mrze, Šiptari još i više a da ne spominjem Crnogorce, Bugare, Bošnjake, Mađare, Amerikance, Engleze, Austrijance, Švabe, svi Muslimani, svi Katolici itd itd kud ih samo skupismo toliko pitam se ja??

mara

16.02.2015. 11:47

Srbija je u sve boljim odnosima sa većinom zemalja. Neprijatelji uvek postoje, a od nas i naše taktike zavisi da li će nam postati prijatelji.

hristina

16.02.2015. 12:31

Zbog ovakvih "Srba" svet nema pojma o genocidu srpskog naroda u NDH, ni istinu o devedesetim! Ili su slepi ili slusaju naredjenja tooolikih "srpskih prijatelja"!

sajber dilber

16.02.2015. 12:35

Dvostruka negacija koja "ne salje negativnu poruku" ; ocigledno je Nikolica savetuju britanski PR menadzeri - ljubav je mrznja , rat je mir , sloboda je robstvo . 'We can ignore reality, but we cannot ignore the consequences of ignoring reality.' (Ayn Rand)

hristina

16.02.2015. 18:52

@sajber dilber - Mozemo ignorisati realnost, ali ne mozemo ignorisati posledice ignorisanja realnosti.- Posledice su u mom komentaru ispod!

Хрвати, Шиптари, Мађари, Бугари, Бошњаци, Македонци...

16.02.2015. 13:20

У свету, да. Ако занемаримо најближе суседе и северноатлантски Запад. А у окружењу смо вековних непријатеља који су вршили стравичне покоље над Србима, чак и у врло блиској прошлости. Њима се сада придружују и новостворене нације, настале на темељима саграђеним од српских костију и крви. Поштовање Румунији и Српској! Са Грчком се више не граничимо.

bojan74

16.02.2015. 13:48

A lice sa desne strane predsednika Nikolica je sef kabineta, obezbedjenje? Zena je maximalno elegantna, vidi se, svetski tip...odma se vidi po toaleti...Vidjam je cesto, cesce nego predsednika...

braca

16.02.2015. 14:42

"hristina" jos nisam procitao ovako mali a mnogo VELIKI komentar, dao sam ti jedan plus a da se moze dao bih ti hiljade, tako treba da se pisu komentari a ne citave bajke da ih i oni sto ih pisu ne razumeju vise.

мика

16.02.2015. 18:36

овај напаћени српски народ одлично зна, и дуго ће памтити многобројне државе које су нас бомбардовале, и систематски радиле на уништењу наше државе и нашег народа(шти и данас чине) , само нисмо знали господине председниче, да су они ваши пријатељи!

Zoran1

16.02.2015. 19:33

U kojem universumu ovaj covek zivi? Ocito njegova realnost nema veze sa nasim univerzumom niti ovom planetom a posebno ne sa balkanom.

Komadant Mark

16.02.2015. 20:30

Rekao sam sebi da necu i bicu karakter pa necu da kritikujem. Iako je pljuvanje bliznjeg svog nasa omiljena disciplina. Nisam i necu glasati za Tomislava Nikolica jer je to protivno mojim mozdanim vijugama ali je on hteo ja ili ne predsednik moje divne zemlje Srbije! Na moju nesrecu. Postujem iako imam 1000 zamerki. Necu mu uzeti za zlo i ovaj lapsuz i pohvalicu njegovu viziju buduceg bratstva i jedinstva u regionu imolicu se da se ovo ostvari !

ljubica

16.02.2015. 21:28

Dinastiju Nikolić treba pod hitno kompletno skloniti sa svih položaja i oduzeti im sve funkcije. Nikada u istoriji Srba nije bilo ovako loše porodice!!!!

Највише је воле комшије

16.02.2015. 21:43

Србију највише воле комшије, Хрвати, Албанци, Мађари, Бугари, БЈРМакедонци, БСКМилогорци... Сви би они волели да имају по неки део Србије. Али свиђа се Србија и другима, долазили су овде по територије и из далека, из Турске, Немачке, Италије, Аустрије...

maksimilijan

16.02.2015. 22:14

I pored toga moramo voditi racuna da do toga ne dodje, jer ce uvek biti onih koji zele da se sukobe sa nasom zemljom po politickom ili nekom drugom pitanju. Moramo cuvati svoju slogu i stabilnost.

BG Dorćol

16.02.2015. 23:01

Moderna braća Grim: Vučić i Nikolić. Pričaju nam bajke po principu laž ponovljena sto puta postaje politika.

Случајни пролазник

17.02.2015. 08:33

И једина која има Томислава Николића за прецедника!

Mornar Popaj

17.02.2015. 11:05

Pa naravno da nemamo neprijatelje kad saradjujemo sa svim zemljama za dobro naseg naroda. I nema razloga da bih imali neprijatelje.

Milorad

17.02.2015. 11:54

To što nemamo neprijatelje, ne znači da nas svi vole. Baš naprotiv. Ali sam vrh države se svim snagama trudi da popravi sliku Srbije u očima drugih, jer svi znamo kako su nas decenijama predstavljali strani mediji. Odlazak premijera u Zagreb prošle nedelje je jasan pokazatelj politike ove vlade.

Zare Peugeot

17.02.2015. 15:03

Pa naravno kada nas niko ne zarezuje ni za suvu sljivu. Cak ni toliko da nas makar mrzi ako nas ne voli. E toliko smo zanimljivi i jaki. Kada je medved dirao mrava.