Svet

Nedelja, 15.02.2015.

16:38

Cipras: Uveren sam u dogovor

Grčki premijer Aleksis Cipras izrazio je uverenje da će na ministarskom sastanku Evrogrupe u Briselu biti postignut dogovor o planu reforme u Grčkoj.

Izvor: Beta

Default images
Foto: Tanjug

"Očekujem teške pregovore u ponedeljak, ali sam uveren u mogućnost postizanja dogovora", rekao je Cipras u intervjuu za nanovije izdanje nemačkog magazina Štern.

"Ne želimo nove kredite pomoći... Umesto novca, potrebno nam je vreme da sprovedemo naš plan reformi. Obećavam da će Grčka biti skroz drugačija zemlja posle šest meseci", rekao je grčki premijer.

Nova grčka levičarska vlada želi da prekine program pomoći Grčkoj započet pre pet godina. U okviru programa pomoći kreditora (Evropske komisije, Medjunarodnog monetarnog fonda i Evropske centralne banke), Atina je morala da primeni oštre mere štednje, čemu se protivi nova Ciprasova vlada.

Atinske vlasti su rešene da sprovedu nove reforme nad kojima bi imale kontrolu. Medjutim, Evropska unija želi da Grčka nastavi plan finansijske pomoći koji ističe 28. februara.

Ukoliko sutra ne bude postignut nikakav dogovor na sastanku u Briselu i Grčka ne bude u mogućnost da ispuni svoje finansijske obaveze, postoji rizik od izlaska Grčke iz zone evra.

"Ne želim dobitnu kombinaciju, već da spasim Grčku od tragedije i sačuvam Evropu od podele", rekao je Cipras.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

18 h

Svet

Britanija pada: Čeka ih krah?

Šefovi Banke Engleske (BoE) strahuju da je Britanija veoma izložena još jednom krahu finansijskog tržišta, izazvanog neizvesnošću unutar ključnog sektora koji je postao sve važniji – i sve izloženiji riziku – poslednjih godina.

23:00

14.5.2024.

1 d

Podeli: